Προχωράει η εξαγορά της Wind από τη United Group

Προχωράει η εξαγορά της Wind από τη United Group

Ενέκρινε το deal η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δημιουργία του δεύτερου μεγαλύτερου σχήματος σε υπηρεσίες σταθερής και του τρίτου μεγαλύτερου παρόχου στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας οδηγεί η έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp) της εξαγοράς της Wind Ελλάς από τον όμιλο παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών United Group.

«Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η προτεινόμενη εξαγορά δεν δημιουργεί στρέβλωση στον ανταγωνισμό, επειδή η ενοποιημένη οντότητα θα εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με ισχυρό ανταγωνισμό από τους υπόλοιπους παίκτες», αναφέρει η DG Comp. Την απόφαση της DG Comp θα διαδεχθεί, όπως ανακοίνωσε χθες η Wind, η μεταβίβαση στην United Group των μετοχών που κατέχει η μητρική του ελληνικού παρόχου τηλεπικοινωνιών Crystal Almond Holdings Limited. Η απόκτηση της Wind Ελλάς από την United Group αποτελεί μια συναλλαγή της οποίας η αξία σε όρους enterprise value ανέρχεται σε περίπου 950-970 εκατ. ευρώ. Η ένταξη της Wind στον όμιλο της United Group, που διαθέτει συνολικά 4,2 εκατ. πελάτες, θα συνοδευτεί με τη συγχώνευσή της με τη Nova, δημιουργώντας το δεύτερο μεγαλύτερο σχήμα στη σταθερή.

Tο νέο σχήμα των Nova – Wind θα διαθέτει περίπου 1,3 εκατ. πελάτες στη σταθερή τηλεφωνία από τους οποίους περίπου 650 χιλ. αντιστοιχούν στη Wind, με αποτέλεσμα να καθίσταται ο δεύτερος παίκτης –με κριτήριο τους συνδρομητές σταθερής– μετά τον ΟΤΕ. Η Nova παρέχει υπηρεσίες σταθερής, κάνοντας χρήση του δικτύου των υπόλοιπων παρόχων και κατά βάση του ΟΤΕ, με τη Wind να διαθέτει συνολικές κατασκευασμένες γραμμές οπτικών ινών (NGA) 421.000.

Σε επίπεδο εσόδων, το νέο σχήμα θα βρίσκεται στην τρίτη θέση, καθώς με βάση τα μεγέθη της χρήσης του 2020, η Wind και η Nova είχαν κύκλο εργασιών 509 εκατ. και 276 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Η Vodafone Ελλάδας κατά το οικονομικό έτος 2020-2021 εμφάνισε τζίρο 925 εκατ. ευρώ, ενώ ο ΟΤΕ το 2020 είχε έσοδα 3,3 δισ. ευρώ.

Πρόσφατα η Wind Hellas προχώρησε στη σύσταση της Hellenic Openfiber που έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών. Η θυγατρική της Wind θα παρέχει αποκλειστικά υπηρεσίες χονδρικής στους αδειοδοτημένους παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών (ΟΤΕ, Vodafone, Wind, Nova) με στόχο την επιτάχυνση της κατασκευής δικτύων οπτικών ινών μέχρι την καμπίνα (FTTC) και μέχρι το σπίτι (FTTH).

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η δημιουργία του νέου αυτού παίκτη στις τηλεπικοινωνίες εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε πόλεμο τιμών το 2021 με στόχο τη διεύρυνση των μεριδίων αγοράς. H United Group ολοκληρώνει επενδύσεις της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ για την αναδιαμόρφωση του περιεχομένου και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών της Nova, έχοντας επενδύσει 150 εκατ. ευρώ για την εξαγορά και την αναδιοργάνωση της ελληνικής εταιρείας.

«Mε την εξαγορά της Wind είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε έναν κορυφαίο, ολιστικό πάροχο και να συμβάλουμε στην ανάπτυξη του κλάδου τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας, μέσω επενδύσεων σε υποδομές δικτύου, σε περιεχόμενο, σε τεχνολογία και σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, αποτελώντας ηγετική δύναμη στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας», είχε δηλώσει ο Νίκος Σταθόπουλος, επικεφαλής της BC Partners και πρόεδρος της United Group τον περασμένο Αύγουστο, όταν έγινε γνωστή η συμφωνία για την απόκτηση του 100% της Wind Hellas από τον όμιλο παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή