Χαμηλότερος έως 10% ο λογαριασμός της κινητής τηλεφωνίας

Χαμηλότερος έως 10% ο λογαριασμός της κινητής τηλεφωνίας

Εως 10% χαμηλότερο είναι το κόστος στην κινητή και καρτοκινητή τηλεφωνία από την 1η Ιανουαρίου, οπότε τέθηκε σε ισχύ το νέο, ενιαίο και σταθερό τέλος ύψους 10%

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως 10% χαμηλότερο είναι το κόστος στην κινητή και καρτοκινητή τηλεφωνία από την 1η Ιανουαρίου, οπότε τέθηκε σε ισχύ το νέο, ενιαίο και σταθερό τέλος ύψους 10%, μέτρο που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του 2021. Τα νέα τέλη κινητής και καρτοκινητής τηλεφωνίας ισχύουν αυτόματα, για κάθε σύνδεση κινητού που ανήκει σε φυσικό πρόσωπο, χωρίς να απαιτείται καμία ενέργεια από πλευράς του πολίτη. Αφορά όλες τις συνδέσεις, είτε δηλαδή πρόκειται για συμβόλαια είτε για καρτοκινητά. Σύμφωνα με το προηγούμενο καθεστώς, τα τέλη κινητής τηλεφωνίας κυμαίνονταν από 12% έως 20%, ανάλογα με το ύψος του μηνιαίου λογαριασμού. Ως εκ τούτου, υπολογίζεται ότι το όφελος κυμαίνεται μεταξύ 2% και 10% για το σύνολο κάθε μηνιαίου λογαριασμού και για όλους τους καταναλωτές.

Για τους νέους 15-29 ετών ισχύει η πλήρης κατάργηση των τελών κινητής και καρτοκινητής τηλεφωνίας, σε αντίθεση δηλαδή με την επιβολή σταθερού τέλους 10% για τις υπόλοιπες ηλικιακές κατηγορίες. Ετσι, από τις 10 Ιανουαρίου θα είναι διαθέσιμη, μέσω του gov.gr, ειδική πλατφόρμα στην οποία οι νέοι 15 έως 29 ετών θα μπορούν να δηλώνουν τον αριθμό του κινητού τους και να απαλλάσσονται πλήρως από τα τέλη κινητής και καρτοκινητής τηλεφωνίας.

Λόγω μείωσης του ειδικού τέλους από την 1η Ιανουαρίου – Για νέους 15-29 ετών καταργείται πλήρως.

Το ειδικό τέλος αποτελεί στρέβλωση, όπως αναφέρουν παράγοντες του κλάδου τηλεπικοινωνιών, επειδή εκτός από φορολογική επιβάρυνση που δεν εντοπίζεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επί αυτού, όπως και επί της χρέωσης της κατανάλωσης προστίθεται ο ΦΠΑ 24%.

Μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2021 το τέλος κινητής, που υπολογίζεται προ του ΦΠΑ 24%, διαμορφωνόταν για χρεώσεις έως 50 ευρώ σε 12%, από 50,01 μέχρι και 100 ευρώ σε 15%, από 100,01 μέχρι και 150 ευρώ σε 18% και από 150 ευρώ και άνω σε 20%. Στο ποσό που προκύπτει μετά την επιβολή του ειδικού τέλους κινητής προστίθεται ο ΦΠΑ 24%, με αποτέλεσμα η έμμεση φορολογία των κινητών επικοινωνιών στην Ελλάδα να κυμαινόταν από 37,8% έως 47,6%. Για παράδειγμα, μέχρι τέλη Δεκεμβρίου για χρέωση 25 ευρώ –ισοδυναμεί με τα πάγια μηνιαία τέλη και τα τέλη χρήσης– το τέλος διαμορφωνόταν σε 12%, δηλαδή σε 3 ευρώ. Εάν στα 28 ευρώ προστεθεί ο ΦΠΑ 24%, το ποσό που πλήρωνε ο καταναλωτής διαμορφωνόταν σε 34,72 ευρώ. Από την 1η Ιανουαρίου οι συνδρομητές ηλικίας έως 29 χρόνων για χρέωση 25 ευρώ πληρώνουν συνολικά 31 ευρώ, δηλαδή 3,72 ευρώ λιγότερο (-11%) λόγω της κατάργησης του ειδικού τέλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή