Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 900 μονάδες ξανά με ώθηση από επιλεγμένα blue chips

Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 900 μονάδες ξανά με ώθηση από επιλεγμένα blue chips

Στις 908,08 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με κέρδη 1,03% και τζίρο μόλις 48,52 εκατ.

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρή άνοδο κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει πάνω από τις 900 μονάδες για πρώτη φορά από τις 22 Νοεμβρίου, τη στιγμή που τόσο οι ευρωπαϊκές αγορές όσο και οι αμερικανικοί δείκτες S&P και Dow Jones σημείωναν νέα ιστορικά υψηλά και οι αναλυτές μεγάλων επενδυτικών τραπεζών, όπως η JP Morgan και η Société Générale, εκτιμούσαν πως το 2022 θα συνεχιστεί η παγκόσμια bull market.  

Ωστόσο, η άνοδος του Χ.Α. ήρθε και πάλι με χαμηλό τζίρο αλλά και με τη στήριξη από επιλεγμένα μόνο blue chips, με τους επενδυτές να συνεχίζουν το μοτίβο του stock picking, το οποίο ακολούθησαν στο μεγαλύτερο μέρος του 2021.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, το εκτιμώμενο εύρος τιμών για τον Γενικό Δείκτη τοποθετείται εντός της περιοχής των 870-930 μονάδων για τις επόμενες συνεδριάσεις, με τη μακροπρόθεσμη τάση να παραμένει ανοδική, ενώ η συνέχεια θα κριθεί τόσο από την εξέλιξη της πανδημίας όσο και από την ύπαρξη θετικών καταλυτών, όπως η αξιολόγηση της Ελλάδας από τη Fitch την επόμενη εβδομάδα.

Ετσι, όσον αφορά τα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη της τάξεως του 1,03% και έκλεισε στις 908,08 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 48,52 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,93% στις 2.180,98 μονάδες, ενώ με κέρδη 0,50% και στις 1.513,08 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Αναλυτές «βλέπουν» τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 870-930 μονάδων στις επόμενες συνεδριάσεις.

Από τα μη τραπεζικά blue chips ξεχώρισε η Coca-Cola με άνοδο 4,84% και ακολούθησαν οι Jumbo, Lamda Development και Aegean με κέρδη άνω του 2%. Στον αντίποδα, πτώση άνω του 1% σημείωσαν οι Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος και ΟΤΕ.

Ο τραπεζικός δείκτης υποαπέδωσε καταγράφοντας πτώση της τάξεως του 0,01% στις 597,77 μονάδες, με την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 0,93%, ενώ στο +0,55% έκλεισε η Eurobank, στο +0,34% η Εθνική Τράπεζα και στο +0,23% η Τράπεζα Πειραιώς.

Το ξεκίνημα του 2022 βρίσκει το ελληνικό Χρηματιστήριο να παραμένει σε εορταστική ατμόσφαιρα, με τις συναλλαγές να διαμορφώνονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα αλλά τον Γενικό Δείκτη να ξεπερνά τις 900 μονάδες, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακής». Ολα αυτά τη στιγμή που οι αβεβαιότητες που έχουν επισημανθεί από όλους τους αναλυτές, όπως οι συνθήκες της πανδημίας υπό την επίδραση της μετάλλαξης «Ομικρον», τον επίμονο πληθωρισμό και τους γεωπολιτικούς κινδύνους, παραμένουν.  

Την ίδια ώρα, ωστόσο, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η πανδημία μπορεί να τελειώσει το επόμενο δίμηνο. Με την παραδοχή αυτή, σύμφωνα με τον κ. Τζάνα, η ελληνική οικονομία μπορεί να προσβλέπει σε αλλαγή σελίδας για το 2022, με το ΑΕΠ να πιθανολογείται ότι θα συνεχίσει να καταγράφει ρυθμό μεγέθυνσης πάνω από το 4,5% που προβλέπει ο προϋπολογισμός, σε συνέχεια του +8% για το 2021.

Με τα δεδομένα αυτά, οι προοπτικές για μεγάλο αριθμό κλάδων του ελληνικού Χρηματιστηρίου διαγράφονται ευοίωνες. Ετσι, και με λίγη καλή τύχη ώστε οι «μαύροι κύκνοι» του διεθνούς περιβάλλοντος να προσπεράσουν την ατμόσφαιρα της χώρας μας και οι εκλογές να γίνουν στην ώρα τους με τη συμπλήρωση της τετραετίας, το 2022 μπορεί να είναι μια επίσης καλή χρονιά για το Χ.Α. οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 1.000 μονάδες, με την επενδυτική βαθμίδα να έρχεται πιο κοντά, αλλά και με την αναβάθμιση της εκπροσώπησης ελληνικών εταιρειών στον δείκτη MSCI Standard Greece από έξι σε εννέα εντός του πρώτου εξαμήνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή