Φθηνότερα data στην κινητή τηλεφωνία – Tι δείχνουν τα στοιχεία για το 2021

Φθηνότερα data στην κινητή τηλεφωνία – Tι δείχνουν τα στοιχεία για το 2021

Το κόστος μειώθηκε κατά 13% το α΄ εξάμηνο του 2021 σε σύγκριση με το 2020

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περαιτέρω υποχώρηση κατέγραψε το κόστος των δεδομένων (data) κινητής το 2021 σε σχέση με το 2020. Σύμφωνα με τα στοιχεία α΄ εξαμήνου 2021 της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για την αγορά τηλεπικοινωνιών, από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο της περασμένης χρονιάς το έσοδο των παρόχων ανά Gigabyte (Gb) διαμορφώθηκε σε περίπου 1,15 ευρώ από 1,30 ευρώ για το σύνολο του 2020. Το ποσό αυτό προκύπτει δεδομένου ότι το πρώτο εξάμηνο του 2021 το σύνολο των εσόδων των εταιρειών τηλεπικοινωνίας διαμορφώθηκε σε 261 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική κίνηση δεδομένων (μέσω κινητών τηλεφώνων, τάμπλετ κ.λπ.) διαμορφώθηκε σε 226,5 δισεκατομμύρια Megabytes (Mb).

Συνολικά το 2020, την πρώτη χρονιά της πανδημικής κρίσης, η κατανάλωση δεδομένων ανήλθε σε 388 δισ. Mb, που αντιστοιχεί σε συνολικά έσοδα 508 εκατ. ευρώ ή 1,30 ευρώ ανά Gb. Η επεξεργασία των στοιχείων από το 2015 και ύστερα φανερώνει ότι κάθε χρόνο η κατανάλωση data αυξάνεται: πριν από επτά χρόνια η συνολική χρήση δεδομένων είχε διαμορφωθεί σε 36 δισεκατομμύρια Mb και είναι κατά περισσότερες από έξι φορές μικρότερη συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2021. Για το σύνολο της περασμένης χρονιάς αναμένεται η κίνηση δεδομένων να είναι πολύ υψηλότερη συγκριτικά με το 2020. Κι αυτό δεδομένου ότι ήδη η χρήση data από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούνιο του 2021 αντιστοιχεί, κατά προσέγγιση, στο 60% της κίνησης δεδομένων για το σύνολο του 2020.

Η συνολική κίνηση δεδομένων (μέσω κινητών τηλεφώνων, τάμπλετ κ.λπ.) διαμορφώθηκε σε 226,5 δισ. Megabytes (Mb).

Η διαχρονική σύγκριση των στοιχείων φανερώνει ακόμη ότι τα τελευταία επτά χρόνια το κόστος των data κινητής έχει αποκλιμακωθεί σημαντικά. Το 2015 οι πάροχοι εισέπρατταν 8 ευρώ ανά Gb, μέγεθος που περιορίστηκε στο 1,15 ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2021 και αναμένεται να υποχωρήσει στο 1 ευρώ για το σύνολο της περασμένης χρονιάς. Ως εκ τούτου, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η μείωση του κόστους των data επιτρέπει στην Ελλάδα να συγκλίνει, σταδιακά, με τις χαμηλές χρεώσεις των ευρωπαϊκών παρόχων. Και μπορεί, όπως προσθέτουν, η Ελλάδα να εμφανίζεται κατά καιρούς ότι διαθέτει από τις υψηλότερες στην Ευρώπη χρεώσεις δεδομένων κινητής, όμως η εικόνα αυτή έχει διαμορφωθεί βάσει της ανάλυσης των ονομαστικών τιμών, που διαφέρουν σε σχέση με τις τελικές προσφερόμενες τιμές, ύστερα από προσφορές και ειδικές εκπτώσεις. Η περαιτέρω μείωση του κόστους δεδομένων αποδίδεται στον ανταγωνισμό για δημιουργία φθηνότερων πακέτων και υπηρεσιών, ο οποίος εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί φέτος. Ενας από τους βασικούς λόγους είναι ότι το νέο σχήμα των Nova – Wind θα επιδιώξει, υπό την ομπρέλα της United Group, να αποσπάσει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.

Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Tefficient για τη χρήση δεδομένων σε 46 χώρες παγκοσμίως, η Ελλάδα, όπου διαχρονικά η χρήση data ήταν χαμηλή, εμφανίζει πλέον υψηλούς ρυθμούς αύξησης, με την κίνηση, σε μηνιαία βάση, να είναι 3,1 Gb ανά κάρτα Sim.

Το πρώτο εξάμηνο του 2021, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2020, η Ελλάδα εμφάνισε αύξηση σε ποσοστό 34% στη χρήση δεδομένων και ανήκει στις οκτώ χώρες με τη μεγαλύτερη άνοδο. Η επίδοση είναι ίδια σε Κροατία και Λιθουανία, ενώ τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης στην κίνηση δεδομένων (53%) καταγράφει το Περού. Η Ελλάδα ανήκει στις μόλις 9 χώρες όπου η αύξηση της χρήσης δεδομένων συνοδεύτηκε με ενίσχυση εσόδων για τους παρόχους, έστω και σε ένα πολύ χαμηλό ποσοστό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή