Τα ισχυρά κέρδη στις τράπεζες στήριξαν το Χ.Α.

Τα ισχυρά κέρδη στις τράπεζες στήριξαν το Χ.Α.

Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή άνοδο της τάξης του 0,09%

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη σημαντική στήριξη των τραπεζικών μετοχών το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να κρατήσει τα επίπεδα των 900 μονάδων και να κλείσει, έστω και οριακά, στα θετικά, τη στιγμή που το κλίμα στις διεθνείς αγορές ήταν επιφυλακτικό έπειτα από τα πρακτικά της Fed, το νέο ρεκόρ του πληθωρισμού στηνΕυρωζώνη τον Δεκέμβριο, καθώς και τα απογοητευτικά στοιχεία από την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή άνοδο της τάξης του 0,09% και έκλεισε στις 906,48 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 71,84 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,21% στις 2.181,19 μονάδες, ενώ κέρδη 0,15% σημείωσε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.512,05 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γ.Δ. ενισχύθηκε κατά 1,47% και ο τραπεζικός κατά 3,68%.  

Ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε καταγράφοντας ισχυρά κέρδη της τάξης του 2,45% στις 596,08 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να ενισχύεται κατά 3,43%, την Alpha Bank κατά 2,52%, τη Eurobank κατά 2,40% και την Τράπεζα Πειραιώς κατά 0,69%.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,47% και ο τραπεζικός κατά 3,68%.

Τα πρακτικά της Fed ανέδειξαν την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων ακόμα και από τον Μάρτιο, γεγονός που οδήγησε τις αγορές σε αυξημένες απώλειες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη από τα μέσα της εβδομάδας, όπως επισημαίνει ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Depolas Investment Services. Φυσιολογικό, λοιπόν, όπως επισημαίνει, το αρνητικό άνοιγμα του Γενικού Δείκτη στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς η εγχώρια επενδυτική κοινότητα αναμένεται να τηρήσει στάση αναμονής για τη συνέχεια.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει, οι 10ετείς κρατικές αποδόσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη συνεχίζουν να κινούνται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο με δυόμισι ετών με εξαίρεση τον ευρωπαϊκό Νότο (στο υψηλό 1,5 έτους περίπου). Τη σκυτάλη του πτωτικού ρίσκου φαίνεται ξεκάθαρα ότι παίρνει η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Σε αυτό το πλαίσιο, η συσσώρευση του Γενικού Δείκτη εντός του εκτιμώμενου εύρους τιμών ενδέχεται να αποτελεί το πιθανότερο σενάριο για τις επόμενες ημέρες, αναβάλλοντας μια άμεση ανοδική διαφυγή για άλλη μία φορά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή