Επενδυτική βαθμίδα ακόμα και το 2022 για την Ελλάδα

Επενδυτική βαθμίδα ακόμα και το 2022 για την Ελλάδα

Ακόμη και εντός του 2022 εκτιμούν οι διεθνείς αναλυτές ότι η Ελλάδα μπορεί να σκαρφαλώσει στην «επενδυτική» βαθμίδα, με όπλο τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και το σταθερό πολιτικό σκηνικό.

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη και εντός του 2022 εκτιμούν οι διεθνείς αναλυτές ότι η Ελλάδα μπορεί να σκαρφαλώσει στην «επενδυτική» βαθμίδα, με όπλο τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και το σταθερό πολιτικό σκηνικό. Στόχος της κυβέρνησης παραμένει η επίτευξη αυτού του οροσήμου στο α΄ εξάμηνο του 2023, ωστόσο, όσο νωρίτερα κερδίσει η χώρα αυτό το «στοίχημα», τόσο περισσότερα οφέλη θα έχει, όχι μόνο από την ένταξή της στο κανονικό πρόγραμμα QE που «τρέχει» η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και από τη διεύρυνση της επενδυτικής βάσης των ελληνικών ομολόγων και άρα τη διαμόρφωση συνθηκών υψηλής ανθεκτικότητας των αποτιμήσεών τους σε ενδεχόμενες χρηματοπιστωτικές διαταράξεις, όπως έχει επισημάνει και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Danske Bank

Ο επικεφαλής αναλυτής της αγοράς ομολόγων της Danske Bank, Τζενς Πίτερ Σόρενσεν, σημειώνει πως φέτος αναμένονται περαιτέρω αναβαθμίσεις για Ιταλία, Πορτογαλία και Ελλάδα, με τη χώρα μας να ανακτά την επενδυτική βαθμίδα έπειτα από περίπου 11 χρόνια. Για το σύνολο του έτους εκτιμά πως οι οίκοι αξιολόγησης θα συνεχίσουν να κινούνται με θετικούς ρυθμούς σε ό,τι αφορά τις αξιολογήσεις τους, καθώς οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξακολουθούν να μειώνουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού τους, ενώ η συνέχιση της στήριξης της ΕΚΤ, έστω και μικρότερης από το 2020-2021, και οι εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης θα αποτελέσουν πολύ θετικούς παράγοντες στη βαθμολογία τους.

JP Morgan

Από την πλευρά της, η JP Morgan παρουσιάζει τις πιθανές ενέργειες αξιολόγησης από τους τέσσερις μεγάλους οίκους Moody’s, S&P, Fitch και DBRS τo 2022 για τις χώρες της Ευρωζώνης, εκτιμώντας πως η Ελλάδα έχει τις υψηλότερες πιθανότητες για αναβάθμιση και θεωρώντας ότι θα «ανέβει» σύντομα στο επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι η χώρα μπορεί να πετύχει τον στόχο νωρίτερα με όπλο τις μεταρρυθμίσεις και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πιο αναλυτικά, η αμερικανική τράπεζα αναμένει ότι οι θετικές κινήσεις στις αξιολογήσεις θα συνεχιστούν το 2022, ειδικά για τα μικρότερα κράτη, με την Ελλάδα να αποκτά εκ νέου την επενδυτική βαθμίδα στα τέλη του 2022 ή στις αρχές του 2023. Οπως εκτιμά η JP Morgan, οι αναβαθμίσεις και όχι οι υποβαθμίσεις θα κυριαρχήσουν στην Ευρωζώνη φέτος, αντανακλώντας τις αισιόδοξες προοπτικές για το μακροοικονομικό μέτωπο και το μέτωπο της πολιτικής, καθώς και της άποψής της για σχετικά ελεγχόμενα spreads στα ομόλογα της περιοχής, παρά τη μείωση της υποστήριξης της ΕΚΤ.

Η αμερικανική τράπεζα βλέπει ωστόσο μεγαλύτερη πιθανότητα περαιτέρω αναβαθμίσεων χωρών με χαμηλή βαθμολογία, όπως η Κύπρος και κυρίως η Ελλάδα. Σε άλλες χώρες βλέπει περιορισμένο χώρο για αναβαθμίσεις: δίνει άνω του 50% πιθανότητα αναβάθμισης μόνο στην Ιρλανδία (Moody’s).

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την JP Morgan, οι πιθανότητες για αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody’s φέτος τοποθετούνται στο 90%, ενώ στο 75% τοποθετεί τις πιθανότητες ανάλογης κίνησης από τις S&P, Fitch και DBRS.

Αυτά τα ποσοστά είναι τα υψηλότερα ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης –άλλωστε η Ελλάδα έχει τη χαμηλότερη αξιολόγηση στην περιοχή– καθώς, για παράδειγμα, η JP Morgan δίνει 75% και 60% πιθανότητα αναβάθμισης της Ιρλανδίας και της Κύπρου, αντίστοιχα, από τη Moody’s φέτος, και 30% από τις S&P, Fitch και DBRS. Για την Ιταλία, οι πιθανότητες κυμαίνονται από 40% (Moody’s) έως 20% (S&P και Fitch), ενώ για την Ισπανία δίνεται μόνο 30% πιθανότητα αναβάθμισης από τη Moody’s.

Ειδικά για την Ελλάδα, η αμερικανική τράπεζα αναφέρει πως δεδομένης της ισχυρής ατζέντας μεταρρυθμίσεων με επιπλέον ώθηση από τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και το σταθερό πολιτικό τοπίο, αναμένει συνεχή θετική δυναμική αξιολόγησης με αξιοπρεπείς πιθανότητες να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα από τουλάχιστον έναν οίκο αξιολόγησης μέχρι τα τέλη του 2022 ή τις αρχές του 2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή