Χαμηλότερο κατά 2 δισ. το πρωτογενές έλλειμμα του 2021

Χαμηλότερο κατά 2 δισ. το πρωτογενές έλλειμμα του 2021

Το αποτέλεσμα αυτό δίνει έναν «αέρα» στην κυβέρνηση για τη φετινή χρονιά.

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Xαμηλότερο κατά σχεδόν 2 δισ. ευρώ σε σχέση με την εκτίμηση της εισηγητικής έκθεσης του προϋπολογισμού 2022, που ψηφίσθηκε μόλις τον Δεκέμβριο, ήταν το πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού του 2021, καθώς τόσο τα καθαρά έσοδα ήταν υψηλότερα κατά 800 εκατ. ευρώ (και τα φορολογικά κατά 743 εκατ. ευρώ) όσο και οι δαπάνες χαμηλότερες κατά 1,2 δισ. ευρώ.

Το αποτέλεσμα αυτό δίνει έναν «αέρα» στην κυβέρνηση για τη φετινή χρονιά, ιδίως στον βαθμό που προέρχεται από το σκέλος των εσόδων, αναγνώρισε χθες υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, θυμίζοντας πάντως ότι μιλάμε πάντα για έλλειμμα και άρα δεν υπάρχουν περιθώρια για παροχές, καθώς μάλιστα ο στόχος του προϋπολογισμού είναι φιλόδοξος, να πέσει το πρωτογενές έλλειμμα από 7,3% του ΑΕΠ το 2021 (ή όσο διαμορφωθεί τελικά) σε 1,2% του ΑΕΠ το 2022. Τα 2 δισ. που εξοικονομήθηκαν το 2021 στον κρατικό προϋπολογισμό είναι πάνω από 1% του ΑΕΠ, αλλά μένει να φανεί αν αυτό θα απεικονισθεί και σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, παρότι εξέφρασε ικανοποίηση για το αποτέλεσμα, δεν θέλησε να προϊδεάσει για το πού θα διαμορφωθεί το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης του 2021, καθώς τα στοιχεία είναι προσωρινά, αναμένονται ακόμη τα φορολογικά έσοδα του πρώτου διμήνου του 2022 και τα αποτελέσματα των φορέων της γενικής κυβέρνησης. Ωστόσο, δήλωσε: «Η εξέλιξη αυτή είναι πάντως σε κάθε περίπτωση σημαντική για τη δημοσιονομική αξιοπιστία του ελληνικού Δημοσίου, που αποτελεί κεντρικό στόχο της κυβέρνησης στο πλαίσιο της προσπάθειας της χώρας να κερδίσει την επενδυτική βαθμίδα».

Ως προς τα έσοδα, η προφανής αιτία της καλύτερης επίδοσης είναι ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης του εκτιμώμενου 6,9% που προέβλεπε η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού. Πολλοί αναλυτές τον τοποθετούν πλέον στο 8%-8,5%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, στην αύξηση των καθαρών εσόδων συντέλεσε έως ένα βαθμό η είσπραξη τον Δεκέμβριο 644 εκατ. ευρώ από τα ANFAs, που δεν είχαν προβλεφθεί στην εισηγητική έκθεση. Από την άλλη πλευρά, όμως, παρατάθηκε η προθεσμία είσπραξης των τελών κυκλοφορίας έως το τέλος Φεβρουαρίου 2022. Και παρ’ όλα αυτά, τα έσοδα από φόρους ήταν αυξημένα κατά 743 εκατ. ευρώ. «Εάν ληφθεί υπόψη η παράταση στην είσπραξη των τελών κυκλοφορίας, η πραγματική αύξηση των φορολογικών εσόδων είναι ακόμη μεγαλύτερη», σημειώνει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Ως προς τις δαπάνες, η υποεκτέλεση οφείλεται στην πρόβλεψη για «μαξιλάρι ασφαλείας», που τελικά δεν χρειάστηκε, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του υπουργείου.

Ως προς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, οι πληρωμές ήταν 51 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο και έφτασαν τα 9 δισ. ευρώ.

Ετσι, το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 10,985 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 12,946 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι κυριότερες πληρωμές που έγιναν για μέτρα κατά της πανδημίας αφορούσαν τις επιστρεπτέες προκαταβολές 2,7 δισ. ευρώ, τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού 2 δισ. ευρώ και την αποζημίωση εκμισθωτών 744 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή