Η Ευρωζώνη και οι σχέσεις με ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα

Η Ευρωζώνη και οι σχέσεις με ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα

Τέσσερις στους δέκα από όσους απάντησαν στην ερώτηση του Πάνελ Οικονομολόγων του ΚΕΦίΜ διαφωνούν με την προσέγγιση των ίσων αποστάσεων εκ μέρους της Ευρώπης.

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωζώνη πρέπει να διεκδικήσει μεγαλύτερη αυτονομία στη χάραξη της οικονομικής της πολιτικής, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τον βαθμό της αξιακής της σύμπλευσης με τους διεθνείς της εταίρους, είναι το συμπέρασμα που αναδεικνύεται από τα αποτελέσματα της ερώτησης του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολόγων του ΚΕΦίΜ για τον Ιανουάριο.

Στην ερώτηση, που είχε ως θέμα το αν η Ευρωζώνη έχει συμφέρον να κρατάει ίσες αποστάσεις σε ό,τι αφορά την οικονομική της πολιτική από ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα, απάντησαν συνολικά 31 Ελληνίδες και Ελληνες οικονομολόγοι. Εξ αυτών, το 42% διαφωνεί με την προσέγγιση των ίσων αποστάσεων, ενώ την αντίθετη άποψη υποστηρίζει το 32%. Μεταξύ των δύο επιλογών τοποθετήθηκε το 26% των απαντησάντων.

Από τη μια πλευρά, τα μέλη του Πάνελ στα επεξηγητικά τους σχόλια, τα οποία είναι πλήρως διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του ΚΕΦίΜ, υπογράμμισαν τις κοινές αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του ελεύθερου εμπορίου και του ανταγωνισμού που συνδέουν την Ε.Ε. με τις ΗΠΑ, αξίες που δεν συμμερίζονται τα καθεστώτα της Κίνας και της Ρωσίας. Οπως χαρακτηριστικά τονίστηκε, η ίση απόσταση με απολυταρχικά καθεστώτα δεν συνιστά πραγματιστική επιλογή. Επισημάνθηκε ακόμη ότι, παρά τη διατάραξη των διατλαντικών σχέσεων κυρίως κατά την περίοδο της προεδρίας Τραμπ, ο κοινός στόχος της υπεράσπισης της φιλελεύθερης δημοκρατίας, και των θεμελιωδών ατομικών ελευθεριών που αυτή συνεπάγεται, υπερφαλαγγίζει τυχόν άλλου είδους σκοπιμότητες. Αλλωστε, όπως αναφέρθηκε, η Ευρώπη συνεχίζει να εξαρτάται από τις ΗΠΑ για την άμυνά της.

Η Ευρωζώνη και οι σχέσεις με ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα-1

Σε κάθε περίπτωση, και ανεξάρτητα από την επιμέρους τοποθέτηση των απαντησάντων, αναδεικνύεται από τα σχόλια η κρισιμότητα της διεκδίκησης από την Ευρώπη ενός σαφέστερου ρόλου και θέσης στο πλαίσιο του εντεινόμενου παγκόσμιου οικονομικού και γεωπολιτικού ανταγωνισμού.

* Ο κ. Γιώργος Αρχόντας είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΚΕΦίΜ και υπεύθυνος του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολόγων.        

Το Ελληνικό Πάνελ Οικονομολόγων είναι μια πρωτοβουλία του ΚΕΦίΜ που έχει ως στόχο την καταγραφή και ανάδειξη των απόψεων κορυφαίων Ελληνίδων και Ελλήνων οικονομολόγων επί κρίσιμων θεμάτων οικονομικής πολιτικής. Στο Πάνελ συμμετέχουν 75 οικονομολόγοι από 59 πανεπιστήμια και φορείς που εδράζουν σε 11 χώρες. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τον κατάλογο των συμμετεχόντων, τις απαντήσεις τους στις μηνιαίες ερωτήσεις και τα επεξηγητικά τους σχόλια, καθώς και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις για το Πάνελ στην ιστοσελίδα του ΚΕΦίΜ, kefim.org.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή