Μετ’ εμποδίων οι επενδύσεις για νέα φωτοβολταϊκά έργα

Μετ’ εμποδίων οι επενδύσεις για νέα φωτοβολταϊκά έργα

Για μεγάλες καθυστερήσεις από τον ΔΕΔΔΗΕ κάνει λόγο ο ΣΠΕΦ

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αδυναμία του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ να υποδεχθεί νέες επενδύσεις για φωτοβολταϊκά έργα, αλλά και τις σημαντικές καθυστερήσεις στους χρόνους έκδοσης προσφορών σύνδεσης και ηλέκτρισης νέων έργων τα τρία τελευταία χρόνια, διαπιστώνει μελέτη του ΣΠΕΦ (Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά), που στηρίζεται στα πρωτογενή στοιχεία του Διαχειριστή.  

Σύμφωνα με αυτήν, το 2021 ο ΔΕΔΔΗΕ απέρριψε το 80% των αιτημάτων όρων σύνδεσης, όταν τα έτη 2018-2020 δεν ξεπερνούσαν το 40%. Ο μέσος χρόνος από την πρωτοκόλληση ενός οριστικοποιημένου αιτήματος για όρους σύνδεσης στα γραφεία του Διαχειριστή έως την έκδοση οριστικής προσφοράς σύνδεσης από 3,5 μήνες το 2019, ανήλθε στους 8,5 μήνες το 2020 και στους 11,7 μήνες το 2021.

Ο μέσος χρόνος από την υπογραφή της σύμβασης σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ έως την ηλέκτριση μιας μονάδας από 6,7 μήνες το 2019 αυξήθηκε στους 7,4 μήνες το 2020 και στους 8,8 μήνες το 2021, μολονότι ο χρόνος συνολικά από την οριστική προσφορά σύνδεσης έως την ηλέκτριση εμφάνισε μάλλον σταθεροποιητικές αν όχι πτωτικές τάσεις από 13,1 μήνες το 2019 σε 12 και 12,7 μήνες το 2020 και 2021 αντίστοιχα, οι οποίες φαίνεται, σύμφωνα με τον ΣΠΕΦ, να προκύπτουν από την ταχύτερη υλοποίηση των έργων και των ενεργειών των επενδυτών.

Με τις μεγάλες καθυστερήσεις, σε συνδυασμό και με την αύξηση του κόστους κατασκευής ενός τυπικού φωτοβολταϊκού 400 kW κατά 15% σε σύγκριση με το 2020, συνδέει ο ΣΠΕΦ την κάθετη πτώση αιτήσεων για νέα έργα το 2021 και καλεί τον ΔΕΔΔΗΕ να προχωρήσει υπό την επίβλεψη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην επιτάχυνση των μελετών δικτύων αλλά και στην επαύξηση των υποσταθμών, όπου αυτό είναι εφικτό, για αύξηση της «παραγωγής» όρων σύνδεσης έως το 2022, ώστε να στηριχθεί η κατηγορία των μικρών φωτοβολταϊκών.

Το 2021 ο ΔΕΔΔΗΕ απέρριψε το 80% των αιτημάτων όρων σύνδεσης, όταν τα έτη 2018-2020 δεν ξεπερνούσαν το 40%.

Το θέμα της επιτάχυνσης των όρων σύνδεσης για νέα έργα ΑΠΕ απασχόλησε χθες σύσκεψη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) με τους διαχειριστές δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). Η αρμόδια αρχή ζήτησε ενημέρωση από τους δύο Διαχειριστές και προτάσεις για το τι πρέπει να γίνει ώστε να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι πράσινες επενδύσεις και να επιτευχθούν οι στόχοι του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

Ο ΑΔΜΗΕ, που έχει και την ευθύνη της διασύνδεσης μεγάλων έργων ΑΠΕ με το ηλεκτρικό σύστημα, έχει χορηγήσει οριστικές προσφορές σύνδεσης για έργα 5,2 GW, που υπερβαίνουν το 50% του υπό αναθεώρηση στόχου του ΕΣΕΚ για σύνδεση επιπλέον 9 GW έως το 2030. Με τις διασυνδέσεις επίσης που υλοποιεί στη νησιωτική και ηπειρωτική χώρα δημιουργείται χώρος για διείσδυση 17 GW καθαρής ενέργειας μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

«Το κριτήριο για την έκδοση όρων σύνδεσης δεν μπορεί να είναι η πληθώρα των αιτήσεων, αλλά οι στόχοι που έχουν τεθεί και η επίτευξή τους. Ο ΑΔΜΗΕ προχωράει με βάση αυτό το κριτήριο, στο οποίο και θα ανταποκριθεί πολύ νωρίτερα από το 2030», τονίζουν από την πλευρά του ΑΔΜΗΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΑΔΜΗΕ έχει εντάξει στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης επενδύσεις που θα δημιουργήσουν πρόσθετο ηλεκτρικό χώρο για την απορρόφηση της αυξανόμενης παραγωγής ΑΠΕ. Ο μεγαλύτερος ηλεκτρικός «χώρος» θα δημιουργηθεί στην Κεντρική Μακεδονία, με 4.400 μεγαβάτ σε υψηλή και υπερυψηλή τάση, ενώ ακολουθούν η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη με 2.450 μεγαβάτ και η Αττική με 2.450 μεγαβάτ. Σημαντικά διαθέσιμα περιθώρια ισχύος θα δημιουργηθούν επίσης και στα νησιά με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, αγγίζοντας τα 760 μεγαβάτ στην Κρήτη, τα 470 μεγαβάτ στα Δωδεκάνησα και τα 400 μεγαβάτ στο βορειοανατολικό Αιγαίο.

Ενα ζήτημα πάντως που σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ θα συμβάλει στην επιτάχυνση της έκδοσης όρων σύνδεσης είναι οι αιτήσεις που φτάνουν στον Διαχειριστή να έχουν προηγουμένως «φιλτραριστεί» με βάση κριτήρια επενδυτικής αξιοπιστίας. Στη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε, τέλος, να δημιουργηθεί μία κοινή ομάδα εργασίας μεταξύ ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ στην οποία θα συμμετέχει και η ΡΑΕ, που θα παρακολουθεί ζητήματα που συνδέονται με τη δυναμικότητα του δικτύου, ώστε να υπάρχει μια ενιαία εικόνα για τις παρεμβάσεις που κάθε φορά απαιτούνται.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή