Χρηματιστήριο: Κέρδη 1,19% με ώθηση από τις τραπεζικές μετοχές

Χρηματιστήριο: Κέρδη 1,19% με ώθηση από τις τραπεζικές μετοχές

Οι επενδυτές περιμένουν τις κρίσιμες ανακοινώσεις της ΕΚΤ την Πέμπτη

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με νέα άνοδο κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, συνεχίζοντας την προσπάθεια που καταβάλλει την τελευταία εβδομάδα για την κάλυψη του εδάφους που χάθηκε κατά το πρόσφατο sell-off, με στήριξη από τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος κινείται σε υψηλά διετίας, αλλά και σειρά δεικτοβαρών τίτλων. Ο Φεβρουάριος ξεκίνησε με θετικό μομέντουμ για το Χ.Α. το οποίο τον περασμένο μήνα σημείωσε τις υψηλότερες αποδόσεις στην Ευρώπη με κέρδη σχεδόν 5%. Πάντως, τα βλέμματα των επενδυτών στρέφονται στις κρίσιμες ανακοινώσεις της ΕΚΤ την Πέμπτη για τυχόν ενδείξεις διαφοροποίησης της στάσης της νομισματικής της πολιτικής, μετά και τις αποφάσεις της Fed για εκκίνηση του κύκλου σύσφιγξης.

Ετσι, στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 1,19% και έκλεισε στις 947,88 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 89,91 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,35% στις 2.304.81 μονάδες, ενώ με κέρδη 0,65% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις 1.569,54 μονάδες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips ξεχώρισαν η Βιοχάλκο με κέρδη 4,6% και η Aegean στο +4,55%, και ακολούθησαν οι Mytilineos και ΓΕΚ Τέρνα με κέρδη άνω του 3%. Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκε η Quest η οποία έκλεισε με απώλειες 3,3%.

Είσοδο της Εθνικής Τράπεζας στον δείκτη MSCI Standard Greece στην τριμηνιαία αναδιάρθρωση «βλέπουν» οι αναλυτές.

Ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε καθώς ενισχύθηκε κατά 1,60% στις 688,80 μονάδες και κοντά στα υψηλά δύο ετών, με την Alpha Bank να κλείνει στο +2,14% την Εθνική Τράπεζα να ακολουθεί στο +1,72%, την Πειραιώς στο +1,28% και τη Eurobank στο +1,05%.

Το ελληνικό χρηματιστήριο εντυπωσίασε εντός του Ιανουαρίου, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, όπως σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένος χρηματοοικονομικός αναλυτής. Αρωγός της ανόδου ο δείκτης των τραπεζών, ο οποίος αναρριχήθηκε σε υψηλά διετίας, με τους επενδυτές να προεξοφλούν το δυναμικό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και την εκκίνηση επιτελικών έργων ιδιωτικής και δημόσιας συγχρηματοδότησης.

Σε αυτό το πλαίσιο και η εν εξελίξει εισροή νέων ξένων θεσμικών κεφαλαίων στα μετοχολόγια του κλάδου, με τις αναβαθμισμένες εκτιμήσεις μεγάλων επενδυτικών οίκων και την προοπτική εισόδου της Εθνικής Τράπεζας στον δείκτη MSCI Global Standard Greece, στην τριμηνιαία αναδιάρθρωση που θα ανακοινωθεί την επόμενη Τετάρτη (9/2), να στηρίζουν την αγοραστική διάθεση, προσθέτει ο αναλυτής.

Ασφαλώς, «στοίχημα» για τις αποτιμήσεις του κλάδου θα παραμείνει η ενίσχυση του «υγιούς» δανειακού ενεργητικού τους, με συνέχεια της αποκλιμάκωσης του ποσοστού των κόκκινων δανείων, η αξιοποίηση του μελλοντικού ανοίγματος της «ψαλίδας» δανειακών – καταθετικών επιτοκίων και το ενδεχόμενο κλεισίματος της υποαπόδοσης των εισηγμένων τραπεζών έναντι λοιπών blue chips της λεωφόρου Αθηνών, καταλήγει ο κ. Στεριώτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή