Χρηματιστήριο: Παρέμεινε άνω των 950 μονάδων μετά τη νέα άνοδο

Χρηματιστήριο: Παρέμεινε άνω των 950 μονάδων μετά τη νέα άνοδο

O Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 0,72%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 64,22 εκατ.

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα άνοδο σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, απορροφώντας παράλληλα πολλές από τις πιέσεις που ασκήθηκαν ενδοσυνεδριακά σε τράπεζες και επιλεγμένα blue chips, με τους αγοραστές να ενισχύουν την παρουσία τους λίγο πριν από το «καμπανάκι» της λήξης. Ακολουθώντας το θετικό κλίμα που επικράτησε και στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω των καλών οικονομικών αποτελεσμάτων πολλών εισηγμένων, ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε έτσι τις 950 μονάδες και κινείται προς το πρόσφατο υψηλό επταετίας των 957 μονάδων που σημείωσε τον Ιανουάριο, σβήνοντας σιγά σιγά τις απώλειες που έφερε το πρόσφατο sell-off.

Σε ένα τουλάχιστον σταθεροποιητικό διεθνές περιβάλλον το Χ.Α. θα μπορούσε να κινηθεί περαιτέρω ανοδικά τις επόμενες ημέρες, προσεγγίζοντας την περιοχή των 970 μονάδων οριακά πάνω και από το εκτιμώμενο εύρος τιμών της περιόδου, όπως εκτιμούν εγχώριοι αναλυτές.

Πάντως, το επίκεντρο των επενδυτών στρέφεται σήμερα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ και εάν η έκπληξη από τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου (+5,1%) θα επηρεάσει τις προβλέψεις της, αλλά και τη στάση της νομισματικής πολιτικής της.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 0,72% και έκλεισε στις 954,72 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 64,22 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,80% στις 2.323,35 μονάδες, ενώ με κέρδη 0,51% στις 1.577,58 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Η αγορά πλησιάζει το πρόσφατο υψηλό επταετίας των 957 μονάδων που σημείωσε τον Ιανουάριο.

Από τα μη τραπεζικά blue chips ξεχώρισαν η Lamda Development με κέρδη 3,57% και η Ελλάκτωρ στο +3,15%, και ακολούθησαν οι Jumbo και ΔΕΗ με κέρδη άνω του 2%. Στον αντίποδα, απώλειες άνω του 1% σημείωσαν οι ΕΥΔΑΠ, Σαράντης και ΟΠΑΠ.

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,00% στις 695,67 μονάδες, χάρη στο ράλι +3,21% της Eurobank, ενώ η Alpha Bank έκλεισε στο +0,70%, η Πειραιώς στο +0,07% και η Εθνική Τράπεζα υποχώρησε κατά 0,93%.

To ελληνικό χρηματιστήριο κατάφερε να πετύχει θετικές επιδόσεις κατά τον πρώτο μήνα του έτους, όταν μετοχές, ομόλογα και κρυπτονομίσματα κατέγραψαν διεθνώς αρνητικές επιδόσεις, σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας της «Κύκλος Χρηματιστηριακή». Εκπληρώθηκε έτσι το January effect, παρά τις σοβαρές επιφυλάξεις που όλοι διατύπωναν για θετικό ξεκίνημα καθώς οι μαύροι κύκνοι σωρεύονταν.

Η εξήγηση, όπως επισημαίνει, σχετίζεται με την ολοένα και περισσότερο εδραιούμενη πεποίθηση πως το ΑΕΠ θα συνεχίσει τις υψηλές επιδόσεις του και κατά το 2022. Θα χρειαστεί ωστόσο να υποχωρήσει η πανδημία, να τιθασευτεί ο πληθωρισμός, να ελεγχθούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα και πάνω από όλα να αναβαθμιστεί το παραγωγικό υπόδειγμα της χώρας, για να γίνει αυτή πιο ανθεκτική στις μελλοντικές κρίσεις, υλοποιώντας τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις.

Οπως τονίζει, ωστόσο, οι ξένοι συνεχίζουν να βλέπουν με αισιοδοξία τις ελπιδοφόρες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Με τα δεδομένα αυτά, ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε και πάλι τις 950 μονάδες, με τις εισροές των κεφαλαίων να πυκνώνουν καθώς η τιμολόγηση τόσο των τραπεζών όσο και πολλών δεικτοβαρών τίτλων παραμένει με discount σε σχέση με άλλους ομοειδείς τίτλους στο εξωτερικό, σε συνδυασμό με τις ελπιδοφόρες προοπτικές για τα μεγέθη τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή