Στο μικροσκόπιο οι εξαγορές της Delivery Hero

Στο μικροσκόπιο οι εξαγορές της Delivery Hero

«Κίτρινη κάρτα» στην εξαγορά των εταιρειών του ομίλου Μούχαλη από την Delivery Hero, γνωστή κυρίως στην Ελλάδα από την efood, έβγαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κίτρινη κάρτα» στην εξαγορά των εταιρειών του ομίλου Μούχαλη από την Delivery Hero, γνωστή κυρίως στην Ελλάδα από την efood, έβγαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, κρίνοντας ότι υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για τις επιπτώσεις από την εν λόγω συγκέντρωση τόσο σε ό,τι αφορά τις ηλεκτρονικές παραγγελίες έτοιμων γευμάτων και προϊόντων σούπερ μάρκετ, όσο και των ηλεκτρονικών κρατήσεων σε εστιατόρια. Γι’ αυτόν τον λόγο η Ε.Α. αποφάσισε να ξεκινήσει τη λεγόμενη διαδικασία πλήρους διερεύνησης της εν λόγω εξαγοράς, κάτι, πάντως, που δεν σημαίνει ότι αυτή θα απαγορευθεί. Η συνήθης εξέλιξη σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να ζητηθούν δεσμεύσεις από την Delivery Hero, που μπορεί να περιλαμβάνουν την πώληση κάποιας δραστηριότητας, ή για παράδειγμα να δώσει πρόσβαση σε ανταγωνιστές σε κάποια από τις δραστηριότητές της. Η απόφαση της Ε.Α. θα πρέπει να εκδοθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου, ενώ η εν λόγω συγκέντρωση γνωστοποιήθηκε στην ανεξάρτητη αρχή την 1η Οκτωβρίου 2021.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκέντρωση που ανακοινώθηκε αφορά την εξαγορά από την Delivery Hero των ακόλουθων εταιρειών: α) «ΑΛΦΑ ΔΙΑΝΟΜΕΣ Α.Ε.» που δραστηριοποιείται στην εμπορία και διακίνηση ζαχαρωδών και κάβας στη μικρή λιανική, β) ΙΝΚΑΤ που αφορά στην ουσία την ανάπτυξη των καταστημάτων και περιπτέρων Kiosky’s, καθώς και την πλατφόρμα ekiosky’s η οποία επίσης έχει ως αντικείμενο τις ηλεκτρονικές παραγγελίες προϊόντων μικρής λιανικής, γ) την Delivery.gr που είναι πλατφόρμα παραγγελιοληψίας για έτοιμα γεύματα και προϊόντα σούπερ μάρκετ, και δ) την e-table.gr που είναι ηλεκτρονική πλατφόρμα κράτησης τραπεζιού σε εστιατόρια, η οποία προβλέπει και εκπτώσεις για τον καταναλωτή.

Ο προβληματισμός της Ε.Α. έγκειται στις ψηφιακές πλατφόρμες και συγκεκριμένα σε δύο σημεία: α) η Ε.Α. εκτιμά ότι η νέα οντότητα που θα δημιουργηθεί θα κατέχει ιδιαιτέρως σημαντική θέση στο ηλεκτρονικό κανάλι πώλησης έτοιμων γευμάτων και ειδών σούπερ μάρκετ, και β) έχει αμφιβολίες για τις επιπτώσεις από το γεγονός ότι η ίδια εταιρεία θα ελέγχει την αγορά ηλεκτρονικών παραγγελιών έτοιμων γευμάτων, αλλά και ηλεκτρονικών κρατήσεων για εστιατόρια. Αυτό που κυρίως φοβάται η Ε.Α. είναι ότι με τη δύναμη που θα έχει πλέον η Delivery Hero σε γειτνιάζουσες αγορές θα μπορεί να δίνει συνδυασμένες παροχές, αποκλείοντας έτσι κάποιον πάροχο που δεν θα έχει αυτές τις δυνατότητες.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποφάσισε να ξεκινήσει τη λεγόμενη διαδικασία πλήρους διερεύνησης.

Υπενθυμίζεται ότι η Delivery Hero δραστηριοποιείται ήδη στην Ελλάδα με την efood και στην παραγγελιοληψία και τη διανομή έτοιμων γευμάτων, αλλά και προϊόντων σούπερ μάρκετ, τόσο μέσω της συνεργασίας της με τη «Σκλαβενίτης» (για την παραγγελιοληψία) όσο και έχοντας αναπτύξει υπηρεσία μικρής λιανικής. Επίσης έχει εξαγοράσει από το 2020 και την InstaShop που δραστηριοποιείται κυρίως στη γρήγορη παράδοση προϊόντων μικρής λιανικής, αλλά και οπωροκηπευτικών κ.ά., και δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2021. Η «Κ» επικοινώνησε με εκπρόσωπο της Delivery Hero, ο όμιλος όμως μέχρι στιγμής δεν πρόκειται να προβεί σε κάποιο σχόλιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες υποθέσεις συγκεντρώσεων έχουν οδηγηθεί από την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού στη διαδικασία της πλήρους διερεύνησης ή β΄ φάση, όπως συνηθίζεται να λέγεται. Νομικοί κύκλοι αποδίδουν την απόφαση της Ε.Α .να παραπέμψει την υπόθεση στη διαδικασία της πλήρους διερεύνησης και στο γεγονός ότι η αγορά εν γένει του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι στην πραγματικότητα νέα, δυναμική και διαρκώς εξελισσόμενη, με πολλές παραμέτρους της να μην έχουν ακόμη χαρτογραφηθεί.

Η σημασία που δίνει άλλωστε η Ε.Α. στο ηλεκτρονικό εμπόριο φαίνεται και από το γεγονός ότι πραγματοποιεί σχετική κλαδική έρευνα, με τη δημοσίευση της τελικής έκθεσης να αναμένεται μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή