Διαγωνισμός από ΤΕΕ για την ψηφιοποίηση αρχείων πολεοδομιών

Διαγωνισμός από ΤΕΕ για την ψηφιοποίηση αρχείων πολεοδομιών

Διαγωνισμό ύψους 150 εκατ. ευρώ, με δικαίωμα «επέκτασης» ακόμα 75 εκατ. ευρώ για την ψηφιοποίηση των αρχείων των πολεοδομιών προκήρυξε χθες το Τεχνικό Επιμελητήριο.

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαγωνισμό ύψους 150 εκατ. ευρώ, με δικαίωμα «επέκτασης» ακόμα 75 εκατ. ευρώ για την ψηφιοποίηση των αρχείων των πολεοδομιών προκήρυξε χθες το Τεχνικό Επιμελητήριο. Το έργο αφορά όλες τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν έως το 2018, οπότε και ξεκίνησε η ψηφιακή έκδοσή τους. Στο ίδιο έργο έχει ενταχθεί και η «γεωμετρική τεκμηρίωση» περίπου 550.000 κτιρίων σε 32 δήμους σε όλη τη χώρα, προς υποστήριξη του ενιαίου ψηφιακού χάρτη. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του έργου, που δημοσιεύθηκε χθες στη «Διαύγεια», η ψηφιοποίηση των (αναλογικών) αρχείων των οικοδομικών αδειών προβλέφθηκε με νόμο το 2021, με ορίζοντα υλοποίησης έως το 2025. Η ψηφιοποίηση θα αφορά όλο τον φάκελο μιας οικοδομικής άδειας, συμπεριλαμβανομένων συνοδευτικών εγγράφων και μελετών. Το έργο ανατέθηκε το 2021 στο Τεχνικό Επιμελητήριο, το οποίο λειτουργεί πλέον ως παράρτημα του υπουργείου Περιβάλλοντος, αφού έχει αναλάβει το σύστημα ηλεκτρονικών αδειών δόμησης, το σύστημα νομιμοποίησης αυθαιρέτων, τον ψηφιακό χάρτη, την ανάθεση των τοπικών και ειδικών πολεοδομικών σχεδίων και πολλά ακόμα.

Είναι ύψους 150 εκατ. και αφορά όλες τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν έως το 2018.

Το έργο αφορά όλες τις υπηρεσίες δόμησης (πολεοδομίες) της χώρας πλην εκείνων των Δήμων Τρικκαίων, Πατρέων, Ηρακλείου, Καλαμαριάς και ορισμένων δήμων της Αττικής, που έχουν συμπεριληφθεί στο έργο του ενιαίου ψηφιακού χάρτη. Σύμφωνα με την προκήρυξη, «σκοπός είναι η προστασία και διαφύλαξη των έντυπων αρχείων αφενός, καθώς το πέρας των ετών και οι χώροι αποθήκευσής τους προκαλούν τη φυσική φθορά των εγγράφων, και αφετέρου η εύκολη πρόσβαση και διάθεση/αξιοποίηση των στοιχείων, καθώς ο μεγάλος τους όγκος καθιστά δύσκολη την αναζήτηση στοιχείων από τους ενδιαφερομένους». Εκτιμάται ότι το προς ψηφιοποίηση υλικό αφορά 3,5 εκατομμύρια κτίρια.

Στο ίδιο έργο εντάχθηκε και η δημιουργία τρισδιάστατου χαρτογραφικού υπόβαθρου για τη «γεωγραφική τεκμηρίωση» όλων των κτιρίων σε 32 δήμους «με σημαντική ανάπτυξη και μεγάλη πυκνότητα ακινήτων». Ανάμεσα σε αυτούς είναι αρκετοί δήμοι της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, η Λάρισα, η Κόρινθος, η Μύκονος, η Σκιάθος και η Ερμούπολη. Ο ανάδοχος θα πρέπει να συνδυάσει την τρισδιάστατη απεικόνιση των κτιρίων με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ (δηλαδή τα δηλωμένα τετραγωνικά ανά δημοτική ενότητα και ανά χρήση), προκειμένου να ελέγξει αν τα δηλωθέντα στα δημοτικά τέλη τετραγωνικά αντιστοιχούν στα πραγματικά.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του έτους το Τεχνικό Επιμελητήριο ανέθεσε την υλοποίηση του ψηφιακού χάρτη στην κοινοπραξία ΟΤΕ – Intrasoft με προϋπολογισμό 44,3 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια νέα ηλεκτρονική εφαρμογή στην οποία θα συγκεντρωθούν δεδομένα γύρω από τη δόμηση και την ιδιοκτησία, με σκοπό τη δημιουργία υπηρεσίας «μίας στάσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή