Ακίνητα: Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές ενοικίασης και πώλησης – Οι δημοφιλέστερες περιοχές

Ακίνητα: Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές ενοικίασης και πώλησης – Οι δημοφιλέστερες περιοχές

Αυξήσεις έως 27%, ποιες είναι οι δημοφιλέστερες περιοχές

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιοχές του κέντρου εξακολουθούν να μονοπωλούν το αγοραστικό ενδιαφέρον στην αγορά κατοικίας, ενώ το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και με την ενοικίαση. Ωστόσο, οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών σε ακίνητα εντοπίζονται σε περιοχές των βορείων και νοτίων προαστίων, όπως φαίνεται από τα σχετικά στοιχεία του δείκτη τιμών Spitogatos (SPI). Κοινή συνισταμένη είναι η σημαντική άνοδος της ζήτησης, τάση που φάνηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2021, αλλά ακόμα περισσότερο κατά τον πρώτο μήνα του 2022.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Μελαχροινό, διευθύνοντα σύμβουλο του δικτύου ηλεκτρονικών αγγελιών Spitogatos.gr, «το 2021 υπήρξε ξεκάθαρα μια δυναμική χρονιά με αυξημένη προσφορά και ζήτηση, συναλλαγές αλλά και νέα επιχειρηματικά μοντέλα στο real estate. Οι πρώτες εβδομάδες του 2022 δεν δείχνουν κάτι διαφορετικό, μάλιστα τον Ιανουάριο 2022 στις ιστοσελίδες μας είχαμε 55% περισσότερα αιτήματα ενδιαφέροντος για ακίνητα από τον μηνιαίο μέσο όρο του 2021, δηλαδή αυξημένη ζήτηση σε επίπεδα ανάπτυξης που δεν έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν».

Οι δημοφιλέστερες περιοχές

Το 2021 οι δημοφιλέστερες περιοχές για την αγορά κατοικίας ήταν το Κολωνάκι και ο Λυκαβηττός, οι Αμπελόκηποι και το Πεντάγωνο, το Παγκράτι, η Κυψέλη και η Γλυφάδα, που ήταν και η μόνη περιοχή εκτός του κέντρου. Οσον αφορά τις περιοχές με τη μεγαλύτερη αύξηση των τιμών, ξεχώρισαν ο Αγιος Ιωάννης Ρέντης με 27,1% (1.270 ευρώ/τ.μ.), η Ελευσίνα με 26,7% (1.157 ευρώ/τ.μ.), του Παπάγου με 26,1% (3.150 ευρώ/τ.μ.) και τα Βριλήσσια με 25,9% (2.810 ευρώ/τ.μ.). Σημαντικές αυξήσεις κατέγραψαν επίσης περιοχές, όπως η Πετρούπολη (24,6%), ο Χολαργός (23,4%), ο Αγιος Δημήτριος (20,4%), η Ανθούσα (20%), το Νέο Ψυχικό (18,6%) και η Λυκόβρυση (18,1%).

Ακίνητα: Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές ενοικίασης και πώλησης – Οι δημοφιλέστερες περιοχές-1

Μεγαλύτερη αύξηση ενοικίων

Το 2021 υπήρξε αύξηση της ζήτησης, ενισχύεται η τάση τον πρώτο μήνα του 2022.

Ανάλογο συμπέρασμα προκύπτει με βάση τις περιοχές στις οποίες σημειώθηκε μεγαλύτερη αύξηση ενοικίων. Η μεγαλύτερη άνοδος εντοπίζεται κατά σειρά σε Ανάβυσσο (25%), Ανοιξη (23,8%), Αγιο Στέφανο (22,1%), Σταμάτα (20,7%), Σούνιο (20%), Νέα Πεντέλη (15,1%), Κρυονέρι (15,1%), Φιλοθέη (14,5%), Μαρκόπουλο (14,3%), Δροσιά (13,9%) και Διόνυσο (12,9%). Εν ολίγοις οι περιοχές με μεγάλες επιφάνειες ακινήτων και υψηλή ποιότητα ζωής, μακριά από το κέντρο, είχαν καλύτερες επιδόσεις. Η τάση αυτή, σύμφωνα με το Spitogatos, αποτυπώνει μια μεταβολή στις οικιστικές προτιμήσεις ενοικιαστών (κάτι που ισχύει και για τους υποψήφιους αγοραστές), οι οποίοι πλέον προσανατολίζονται σε περιοχές με χαμηλό συντελεστή δόμησης, περισσότερο πράσινο και πρόσβαση στη θάλασσα. Ακόμα κι έτσι βέβαια, ο μεγάλος όγκος διαθέσιμων ακινήτων σημαίνει ότι οι περιοχές του κέντρου συνέχισαν να καταγράφουν υψηλή ζήτηση για ενοικίαση, όπως η Κυψέλη, το Παγκράτι, ο Νέος Κόσμος, το Κολωνάκι και οι Αμπελόκηποι.

Υπήρξαν πάντως και περιοχές όπου οι τιμές σημείωσαν πτώση, αν και ως επί το πλείστον, αυτή ήταν ήπιας μορφής. Για παράδειγμα, υποχώρηση της τάξεως του 2% σημείωσαν οι τιμές σε Γκάζι – Μεταξουργείο – Βοτανικό σε 1.692 ευρώ/τ.μ., ενώ στη Νέα Πεντέλη η πτώση διαμορφώθηκε σε 3,9% σε 1.850 ευρώ/τ.μ. Μείωση κατά 3,7% σε 1.333 ευρώ/τ.μ. σημείωσαν οι τιμές στον Μαραθώνα, ενώ η μεγαλύτερη πτώση με 14% καταγράφεται στις κατοικίες πέριξ του κόμβου της Μαλακάσας (1.181 ευρώ/τ.μ.).

Στην αγορά των ενοικίων, πτώση της τάξεως του 1,4% σημειώθηκε στο κέντρο της Αθήνας, όπου πάντως η μέση ζητούμενη τιμή εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα υψηλή, σε 10 ευρώ/τ.μ. Αντίστοιχα, σχετικά σταθερές εμφανίζονται οι τιμές σε Παγκράτι (8,7 ευρώ/τ.μ.), Αμπελοκήπους (8,5 ευρώ/τ.μ.), Γουδί (8,4 ευρώ/τ.μ.) και Νέο Κόσμο (8,3 ευρώ/τ.μ.).

Οσον αφορά την αγορά της Θεσσαλονίκης, σημαντικές αυξήσεις στις ζητούμενες τιμές πώλησης καταγράφουν οι περιοχές της Μενεμένης (20,5%), της Θέρμης (20%), της Καλλίνδοιας (16,6%), των Αμπελοκήπων (15,7%) και του Ευόσμου (12,5%). Στα ενοίκια, μεγάλες αυξήσεις παρατηρούνται σε Βασιλικά (17,5%), Ελευθέριο Κορδελιού (13,6%), Πυλαία (12,2%), Ωραιόκαστρο (11%) και Πανόραμα (10,4%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή