Συμψηφισμός επενδύσεων φαρμακευτικών εταιρειών με τμήμα του clawback

Συμψηφισμός επενδύσεων φαρμακευτικών εταιρειών με τμήμα του clawback

Ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή των επενδυτικών έργων που δρομολογούν οι φαρμακευτικές εταιρείες, στο πλαίσιο της δράσης του συμψηφισμού των δαπανών για τα έργα αυτά με το clawback, ένα μέτρο το οποίο συνιστά εδώ και μία δεκαετία «αγκάθι» για τη φαρμακοβιομηχανία.

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή των επενδυτικών έργων που δρομολογούν οι φαρμακευτικές εταιρείες, στο πλαίσιο της δράσης του συμψηφισμού των δαπανών για τα έργα αυτά με το clawback, ένα μέτρο το οποίο συνιστά εδώ και μία δεκαετία «αγκάθι» για τη φαρμακοβιομηχανία.

Πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύθηκε η σχετική πρόσκληση δράσης, ο προϋπολογισμός της οποίας αγγίζει τα 250 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2021-2023 και προέρχεται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Βάσει αυτής προβλέπεται πως οι φαρμακευτικές εταιρείες μπορούν να συμψηφίσουν δαπάνες για έργα έρευνας και ανάπτυξης αλλά και για επενδυτικά σχέδια ανάπτυξης προϊόντων ή υπηρεσιών ή γραμμών παραγωγής με το clawback, το οποίο τα τελευταία χρόνια υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μέτρο που αφορά το χρηματικό ποσό το οποίο επιστρέφουν στο Δημόσιο και συγκεκριμένα στον ΕΟΠΥΥ ή στο υπουργείο Υγείας οι φαρμακευτικές εταιρείες και το οποίο προκύπτει ετησίως από την υπέρβαση του ορίου του προϋπολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Σύμφωνα με την πρόσκληση που αναρτήθηκε προσφάτως και βασίζεται σε ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου, οι εταιρείες έχουν δικαίωμα υποβολής έως τριών αιτημάτων ενίσχυσης έργων έρευνας και ανάπτυξης και έως τριών επενδυτικών σχεδίων ανάπτυξης φαρμάκων, ενώ η διάρκεια υλοποίησής τους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει την 31η Δεκεμβρίου 2023. Η ηλεκτρονική υποβολή των έργων στη σχετική πλατφόρμα πραγματοποιείται έως τις 28 Απριλίου 2022.

Ξεκίνησε η υποβολή των σχεδίων για έργα ύψους 250 εκατ. ευρώ.

Στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας έχουν κατά καιρούς αναγνωρίσει ότι το λεγόμενο «επενδυτικό clawback» αποτελεί «ανάσα» για τις εταιρείες, ωστόσο υπενθυμίζουν ότι τα 250 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το ποσό των αυτόματων επιστροφών (clawback – rebate) που καλούνται να πληρώσουν ετησίως είναι «σταγόνα στον ωκεανό». Επίσης τονίζουν ότι η μεγάλη αλλαγή φέτος είναι πως ο συμψηφισμός του clawback πραγματοποιείται με βάση τον χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων. Από την πλευρά του ο ΣΦΕΕ, με αφορμή την τελευταία ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου, έστειλε επιστολή –την ίδια ημέρα που αναρτήθηκε η σχετική πρόσκληση στη «Διαύγεια»– στους αρμόδιους υπουργούς, σύμφωνα με την οποία τονίζει πως η νέα ΚΥΑ «διαφαίνεται πιο σύνθετη και ταυτόχρονα πιο προβληματική για επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη», ζητώντας να επανεξεταστούν κάποια σημεία της.

Ειδικότερα, ο ΣΦΕΕ εκφράζει προβληματισμούς για την κατάργηση της μέχρι προσφάτως ισχύουσας κατανομής των κονδυλίων για συμψηφισμό σε 50% – 50% (τα έτη 2019, 2020, 2021) για τις δύο κατηγορίες δαπανών, τονίζοντας πως η διατήρησή του σε συνδυασμό με τη μεταφορά κονδυλίων, όταν υπάρχουν περιθώρια απορρόφησης, από τη μια μορφή δαπάνης στην άλλη «θεωρούμε ότι είναι πιο διαφανής και πιο οριοθετημένη διαδικασία». Επίσης αναφέρει πως καταργήθηκε ο όρος που επέτρεπε σε αλλοδαπές μητρικές επιχειρήσεις να επενδύουν σε δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα και αυτό το ποσό να συμψηφίζεται με το clawback της θυγατρικής τους στην Ελλάδα. Τέλος, επειδή η έναρξη του προγράμματος υπό το RRF καθυστέρησε κατά έξι μήνες (Αύγουστος 2021 – Ιανουάριος 2022), προκαλώντας απώλεια συμψηφισμών στη βιομηχανία, ο ΣΦΕΕ ζητεί την παράταση του προγράμματος για έξι μήνες μέσα στο 2024.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή