Νέα σύμβαση με ΤΕΡΝΑ για τον Πύργο Πειραιά

Νέα σύμβαση με ΤΕΡΝΑ για τον Πύργο Πειραιά

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την ανακατασκευή του εμβληματικού κτιρίου του Πύργου του Πειραιά, με την επένδυση των 40 εκατ. ευρώ να βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την ανακατασκευή του εμβληματικού κτιρίου του Πύργου του Πειραιά, με την επένδυση των 40 εκατ. ευρώ να βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος, καθώς προβλέπεται ότι θα παραδοθεί προς χρήση στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2023. Χθες, έγινε γνωστή και η ανάληψη της κατασκευής και της δεύτερης φάσης των εργασιών από την ΤΕΡΝΑ, θυγατρική του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η κατασκευαστική εταιρεία αναλαμβάνει την ολοκλήρωση του έργου, με το κατασκευαστικό αντικείμενο της β΄ φάσης να ανέρχεται σε 26,2 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η ΤΕΡΝΑ είχε αναλάβει και την πρώτη φάση του έργου, προϋπολογισμού της τάξεως των 13,4 εκατ. ευρώ.

Το έργο της β΄ φάσης περιλαμβάνει τις οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες αποπεράτωσης των κοινόχρηστων εγκαταστάσεων, υπογείων και του περιβάλλοντος χώρου του Πύργου Πειραιά, ώστε να αποπερατωθεί πλήρως η κατασκευή του ημιτελούς ακινήτου. Ο Πύργος του Πειραιά με 22 ορόφους, δομημένη επιφάνεια 34.623 τ.μ. και ύψος 88 μ. θα είναι ο πρώτος ψηφιακός και βιοκλιματικός ουρανοξύστης της Ελλάδας που θα λάβει την ανώτατη πιστοποίηση Platinum, κατά το διεθνές πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης LEED (Leadership in Energy and Environmental Design). Θα πρόκειται για το πιο «πράσινο» κτίριο στην Ελλάδα.

Η κατασκευαστική ανέλαβε και τη β΄ φάση των έργων, ύψους 26,2 εκατ. ευρώ.

Φορείς της επένδυσης είναι το κοινό σχήμα των Dimand-EBRD και Prodea Investments, που υπέβαλε τη μοναδική προσφορά στον σχετικό διαγωνισμό παραχώρησης εκμετάλλευσης, που διοργάνωσε ο Δήμος Πειραιά το 2019. Το ετήσιο οικονομικό αντάλλαγμα για τον δήμο διαμορφώνεται σε 1,01 εκατ. ευρώ, πλέον αναπροσαρμογής 2% σε ετήσια βάση. Τα έσοδα αυτά θα χρηματοδοτήσουν έργα βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών του Πειραιά, με στόχο την αναβάθμιση της πόλης. Η σύμβαση προβλέπει την παραχώρηση της εκμετάλλευσης του ακινήτου για τα επόμενα 99 χρόνια.

Το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει μια ανάπτυξη μεικτής χρήσης γραφείων και εμπορίου, ενώ ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο προσθήκης και χρήσεων κατοικίας. Αυτό θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση που θα εκδηλωθεί για γραφεία. Αν π.χ. καλυφθούν με ευκολία οι προβλεπόμενοι χώροι γραφείων, δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλεψη και για κατοικίες. Σύμφωνα με το υφιστάμενο πλάνο, στο ισόγειο, στον πρώτο και στον δεύτερο όροφο πρόκειται να λειτουργήσουν εμπορικά καταστήματα επιφάνειας 7.000 τ.μ. Ειδικά στο ισόγειο, έχει προβλεφθεί κι ένας χώρος προβολής και ανάδειξης του τουριστικού προϊόντος του Πειραιά. Ο τρίτος όροφος θα περιλαμβάνει έναν Πολυχώρο Πολιτιστικών Λειτουργιών με χώρο εστίασης, ενώ από τον τέταρτο έως και τον 18ο όροφο θα αναπτυχθούν χρήσεις γραφείων, συνολικής επιφάνειας της τάξεως των 17.000 τ.μ. Στόχος των επενδυτών είναι η δημιουργία των πολυτελέστερων και πιο σύγχρονων γραφείων της χώρας, καθώς πρόθεσή τους είναι να προσελκύσουν τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες της ποντοπόρου ναυτιλίας, που σήμερα φιλοξενούνται σε διάφορα κτίρια, διάσπαρτα σε όλο το λεκανοπέδιο. Οι δύο τελευταίοι όροφοι (19ος και 20ός) θα προσφέρουν χώρους εστίασης με θέα σε όλο το λιμάνι του Πειραιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή