Καθαρά κέρδη 341 εκατ. ευρώ εμφάνισαν τα ΕΛΠΕ το 2021

Καθαρά κέρδη 341 εκατ. ευρώ εμφάνισαν τα ΕΛΠΕ το 2021

Διανομή μερίσματος 0,40 ευρώ/μετοχή αποφάσισε η διοίκηση του ομίλου

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βελτιωμένα λειτουργικά αποτελέσματα και ισχυρή κερδοφορία κατέγραψαν τα ΕΛΠΕ το 2021, έτος ορόσημο, καθώς ολοκληρώθηκε η εταιρική αναδιάρθρωση και ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου διακυβέρνησης και προχωράει απρόσκοπτα η υλοποίηση του προγράμματος «Vision 2025». Στο σύνολο του έτους τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 401 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 21% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, και τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη σε 144 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο δ΄ τριμήνου, τα συγκρίσιμα EBITDA ανήλθαν στα 138 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 80%. Τα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη το 2021 ανήλθαν σε 341 εκατ., η δεύτερη υψηλότερη επίδοση στην ιστορία του ομίλου, αναστρέφοντας τις ζημίες 397 εκατ., καθώς οι διεθνείς τιμές αργού ανέκαμψαν σημαντικά από τα ιστορικά χαμηλά που κατέγραψαν το 2020. Το διοικητικό συμβούλιο των ΕΛΠΕ, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα αλλά και τις προοπτικές του ομίλου, αποφάσισε τη διανομή μερίσματος ύψους 0,40 ευρώ/μετοχή, εκ των οποίων 0,30/μετοχή θα διανεμηθούν τον Απρίλιο και 0,1/μετοχή μετά τη γενική συνέλευση. Σε έκτακτο μέρισμα θα διατεθεί και το 50% των εσόδων από την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Η βελτίωση των αποτελεσμάτων, όπως σημειώνει η εταιρεία, επιτεύχθηκε μέσα σε ένα αδύναμο περιβάλλον ζήτησης και περιθωρίων στο α΄ εξάμηνο και εν μέσω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης στο β΄ εξάμηνο και είναι αποτέλεσμα κυρίως της αυξημένης παραγωγής και εξαγωγών διυλισμένων προϊόντων και γενικότερης καλής επίδοσης στις θυγατρικές του εξωτερικού. Η παραγωγή και οι πωλήσεις πετρελαιοειδών σημείωσαν αύξηση στους 14,4 εκατ. τόνους (+4%) και 15,2 εκατ. τόνους (+6%), αντιστοίχως, με τις εξαγωγές να σημειώνουν τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση στην ιστορία του ομίλου.

Πρόκειται για τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση στην ιστορία του ομίλου, που αντέστρεψε τις ζημίες των 397 εκατ. του 2020.

Κατά τη διάρκεια του έτους ο όμιλος προχώρησε στη διαμόρφωση και υλοποίηση της νέας στρατηγικής του, «Vision 2025», ένα φιλόδοξο σχέδιο που είχε στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας του αλλά και την αλλαγή στρατηγικής κατεύθυνσης προς την πράσινη ενέργεια. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης, «ο όμιλος θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στην ενεργειακή αγορά, με κεντρικό στόχο τη βελτίωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος κατά 50% μέχρι το 2030 και τη σταδιακή ενεργειακή μετάβαση σε πιο πράσινες μορφές ενέργειας και πιο φιλικά προς το περιβάλλον καύσιμα».

Κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων στους αναλυτές ο κ. Σιάμισιης, σχολιάζοντας τις επιπτώσεις της ρωσο-ουκρανικής κρίσης, τόνισε ότι εμμέσως επηρεάζεται όλη η αγορά, ενώ σημείωσε ότι ο όμιλος δεν έχει έκθεση σε Ρώσους παραγωγούς πετρελαίου. Εκτίμησε ότι «τους επόμενους μήνες θα δούμε πολλές νέες προκλήσεις, όχι μόνο οικονομικές, αλλά και γεωπολιτικές».

Μιλώντας για την πράσινη ενέργεια σημείωσε ότι αν και τα ΕΛΠΕ επενδύουν στην ενίσχυση των ΑΠΕ, «είναι σημαντικό να είμαστε όλοι ρεαλιστές και να αποφεύγουμε να δημιουργούμε προσδοκίες που δύσκολα θα υλοποιηθούν είτε γιατί απαιτούν τεχνολογία που ακόμη δεν υπάρχει, κεφάλαια, ή λόγω του ενεργειακού κόστους που θα αντιμετωπίσουμε κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης». Σχετικά με τις εξελίξεις στην αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας τόνισε ότι τα ΕΛΠΕ παρακολουθούν τις εξελίξεις και σημείωσε ότι «η αξία των εταιρειών που συζητούνται για εξαγορές είναι αμφισβητήσιμη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή