Συμφωνία SMERC – Latsco για την ESA Security

Συμφωνία SMERC – Latsco για την ESA Security

Στην εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού της ESA Security Solutions, εταιρείας φύλαξης και συστημάτων ασφαλείας, προχώρησε το επενδυτικό ταμείο SMERemediumCap (SMERC) με επικεφαλής τον Νίκο Καραμούζη.

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού της ESA Security Solutions, εταιρείας φύλαξης και συστημάτων ασφαλείας, προχώρησε το επενδυτικό ταμείο SMERemediumCap (SMERC) με επικεφαλής τον Νίκο Καραμούζη, κίνηση που γίνεται με στόχο τη δημιουργία του μεγαλύτερου ομίλου στην παροχή υπηρεσιών διαχείρισης κτιρίων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η είσοδος στην ESA Security Solutions έγινε μέσω της Cordia, η οποία δραστηριοποιείται ακριβώς σε αυτό το αντικείμενο και έχει εξαγορασθεί πλήρως από το SMERC.

Το νέο απόκτημα του SMERC ανήκε από το 2018 στο family office της Μαριάννας Λάτση, το Latsco Family Office, και αποτελεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία του κλάδου στην Ελλάδα με ισχυρή παρουσία στις επανδρωμένες φυλάξεις και τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας, σε ευρεία γκάμα εγκαταστάσεων ιδιωτικού και δημοσίου συμφέροντος όπως επίσης και σε κρίσιμες υποδομές της χώρας. Ξεκίνησε τη λειτουργία της τo 1991 ως Aspis Security και μετονομάστηκε σε ESA Security Solutions το 2015. Προσφάτως η εταιρεία ξεκίνησε τη λειτουργία εξειδικευμένου κέντρου διά βίου μάθησης (ESA learning Center) παρέχοντας εξειδικευμένη εκπαίδευση στον ευρύτερο χώρο της ασφάλειας. Το 2021 πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 50 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα απασχολεί περίπου 3.000 άτομα. Η ESA παρέχει υπηρεσίες ασφαλείας σε ένα ευρύτατο φάσμα πελατών όπως η Fraport, o όμιλος Cosmote, τα ΕΛΠΕ, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, η WIND, η Lamda Development, η Eldorado Gold, η Eurobank, οι ΣΤΑΣΥ, ο ΔΕΣΦΑ, η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, o όμιλος ANTENNA, τα Four Seasons, η AVIS, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τα καταστήματα Public, τα καταστήματα Attica, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» και «ΑΒ Βασιλόπουλος» και άλλοι.

Το επενδυτικό ταμείο με επικεφαλής τον Νίκο Καραμούζη εξαγόρασε πλειοψηφικό ποσοστό στην εταιρεία φύλαξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Latsco Family Office όχι μόνο θα συνεχίσει να είναι μέτοχος στην ESA, αλλά θα γίνει και μέτοχος μειοψηφίας της Cordia μέσω ανταλλαγής μετοχών. Σημειώνεται, ακόμη, ότι η συνολική αγορά Total Facility Management (διαχείριση – συντήρηση κτιρίων) στην Ελλάδα προσεγγίζει το 1,4 δισ. ευρώ (σε επίπεδο τζίρου) και καταγράφει ισχυρή δυναμική ανάπτυξης. Στην ESA θα διατηρηθεί η υφιστάμενη διοικητική ομάδα.

Με αφορμή τη μετοχική συμμετοχή της SMERemediumCap στην ESA, ο κ. Νίκος Καραμούζης, πρόεδρος του επενδυτικού ταμείου SMERemediumCap (SMERC), δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για τη συνεργασία με το Latsco Family Office και την ευκαιρία να συνδιαμορφώσουμε μια ισχυρή στρατηγική ανάπτυξης σύγχρονων υπηρεσιών στον τομέα της διαχείρισης και συντήρησης ακινήτων στην Ελλάδα. Οι δυνατότητες που δημιουργούνται από τη συνεργασία της ESA με την Cordia είναι σημαντικές και θα συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου και ανταγωνιστικού πεδίου στον κλάδο παροχής υπηρεσιών Total Facility Management». Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του Latsco Family Office, Δημήτρης Αφεντούλης, τόνισε: «Η ένταξη της ESA σε ένα ευρύτερο επιχειρηματικό σχήμα υπηρετεί την ανάγκη συγκέντρωσης συμπληρωματικών δραστηριοτήτων της οικονομίας και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που την προσπάθεια αυτή, από τη θέση του στρατηγικού μετόχου μειοψηφίας, θα την κάνουμε από κοινού με το επενδυτικό ταμείο SMERemediumCap και τη διοίκησή του, υποστηριζόμενη μετοχικά από τους δεκάδες θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή