Ψηφιακά έργα ύψους 123 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης

Ψηφιακά έργα ύψους 123 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης

Την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης πέντε έργων, ύψους 123 εκατ. ευρώ, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου επικύρωσε τις τελευταίες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών.

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης πέντε έργων, ύψους 123 εκατ. ευρώ, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου επικύρωσε τις τελευταίες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών. Παρά τους γεωπολιτικούς κλυδωνισμούς λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερα σημαντική για την προώθηση μεγάλων ψηφιακών έργων, δεδομένου ότι μέχρι το τέλος του 2022 θα πρέπει να έχει δημοπρατηθεί η συντριπτική πλειονότητα από τα συνολικά 52 έργα προϋπολογισμού 1,9 δισ. ευρώ που πρόκειται να χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης. Οπως προκύπτει από τις αποφάσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη, το μεγαλύτερο από αυτά έχει συνολικό προϋπολογισμό 70 εκατ. ευρώ, αφορά την αναβάθμιση και επέκταση των πληροφοριακών συστημάτων της Δικαιοσύνης και πρόκειται να δημοπρατηθεί τις επόμενες ημέρες. Μέσω αυτού προβλέπεται η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η ενίσχυση του πληροφοριακού συστήματος του Εθνικού Ποινικού Μητρώου και η αναβάθμιση και επέκταση του πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης δικαστικών υποθέσεων πολιτικής και ποινικής Δικαιοσύνης. Μέχρι και τον Ιούνιο το υπουργείο Δικαιοσύνης θα πρέπει να έχει εγκρίνει τον χάρτη πορείας του έργου, το οποίο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025.

Τα μεγαλύτερα αφορούν την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης και τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη.

Επίσης, στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκε ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, που είναι προϋπολογισμού 51 εκατ. ευρώ. Οπως έχει αναφέρει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός (αποτελεί τον φορέα υλοποίησης του έργου) «κάθε διοικητική πληροφορία που χρειάζεται για την αδειοδότηση οποιουδήποτε έργου, οποιασδήποτε δραστηριότητας, οποιουδήποτε κτιρίου σε όλη τη χώρα» θα είναι διαθέσιμη μέσω του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και το τέταρτο τρίμηνο του 2025.

Το τρίτο από τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης περιλαμβάνει τη δημιουργία, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023, νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος και πλατφόρμας ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ). Μέσω του έργου, ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, θα καταστεί εφικτή η δημιουργία νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών και η ανάπτυξη υπηρεσιών διαλειτουργικότητας με άλλα συστήματα. Δύο ακόμη έργα του ΟΑΕΔ, που θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2023, εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης. Αφορούν την ψηφιοποίηση και αποθήκευση-αρχειοθέτηση αρχείων (992.000 ευρώ) και την αναβάθμιση της εφαρμογής για κινητά (112.000 ευρώ) με στόχο την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών σύζευξης προσφοράς και ζήτησης εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή