Τι θα κάνει η Γερμανία με το Σύμφωνο Σταθερότητας;

Τι θα κάνει η Γερμανία με το Σύμφωνο Σταθερότητας;

Δύο επιφανείς Γερμανοί οικονομολόγοι απαντούν στο ερώτημα της «Κ»

52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γιούργκεν Σταρκ, πάλαι ποτέ αντιπρόεδρος της Bundesbank και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους το Βερολίνο κατά τη γνώμη του δεν θα θελήσει «θεμελιώδεις αλλαγές» των δημοσιονομικών κανόνων στην Ευρωζώνη. Στο πλαίσιο αυτό, επικαλείται ως αποδεδειγμένη την ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας όπως την είδαμε στην περίοδο της πανδημίας και αντιτείνει αλλαγές στην ιεράρχηση των κρατικών δαπανών ως απάντηση στις ανάγκες που πρόσθεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στον αντίποδα, ο πρόεδρος του DIW Berlin, Μαρσέλ Φράτσερ, θεωρεί ότι η Γερμανία έχει κάθε λόγο να επιδείξει ευελιξία στο Σύμφωνο Σταθερότητας, τονίζοντας ότι πριν απ’ όλους θα χρειαστεί η ίδια να αυξήσει τις δαπάνες της, προκειμένου να ανταπεξέλθει στον «πράσινο» και ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας της.

Διαβάστε αναλυτικά την εκ δια μέτρου αντίθετη επιχειρηματολογία των δύο οικονομολόγων, ενδεικτική της συζήτησης που είναι σε εξέλιξη στο Βερολίνο, με το βλέμμα στη Γερμανία αλλά και την Ευρωζώνη:

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή