Eurogroup: Ο Μάιος «ορόσημο» για τη δημοσιονομική πολιτική το 2023

Eurogroup: Ο Μάιος «ορόσημο» για τη δημοσιονομική πολιτική το 2023

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν δώσει το πράσινο φως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει στα μέσα Μαΐου την τελική της εισήγηση για την παράταση της γενικής ρήτρας διαφυγής

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τα μέσα Μαΐου θα είναι η ώρα της αλήθειας για τη δημοσιονομική πολιτική το 2023: αυτό ήταν το βασικό μήνυμα του σημερινού Eurogroup. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν δώσει το πράσινο φως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει τότε την τελική της εισήγηση για την παράταση για ένα ακόμα έτος της γενικής ρήτρας διαφυγής (μετά τη δημοσίευση των εαρινών οικονομικών προβλέψεων).

«Υποστηρίζουμε την άποψη της Επιτροπής ότι, στη βάση των χειμερινών προβλέψεων [του Φεβρουαρίου], ενδείκνυται η μετάβαση από μία επεκτατική δημοσιονομική στάση στη ζώνη του ευρώ σε μία σε γενικές γραμμές ουδέτερη δημοσιονομική στάση», σημειώνεται στην κοινή δήλωση σχετικά με τη δημοσιονομική καθοδήγηση για το 2023 που δημοσιεύθηκε προ ολίγου. Παράλληλα, «παραμένουμε έτοιμοι να αντιδράσουμε στην εξελισσόμενη οικονομική κατάσταση, ειδικά δεδομένου του υψηλού επιπέδου αβεβαιότητας».

Στην κοινή δήλωση, το Eurogroup αναγνωρίζει ότι «ενδεχομένως να χρειαστούν επιπρόσθετα οικονομικά μέτρα για τη στήριξη της Ουκρανίας και για να προασπίσουμε τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές μας αξίες». «Συνεχίζουμε το στενό συντονισμό μας στη δημοσιονομική πολιτική στη ζώνη του ευρώ ώστε να διαχειριστούμε τους αυξημένους κινδύνους και τις αβεβαιότητες, και τον αντίκτυπο στην οικονομία μας», προστίθεται.

«Οι δημοσιονομικές μας πολιτικές πρέπει να παραμείνουν ευπροσάρμοστες και ευέλικτες και παραμένουμε έτοιμοι να προσαρμόσουμε την πολιτική μας στις συνθήκες καθώς αυτές αλλάζουν», αναφέρουν οι υπουργοί Οικονομικών. Επιπλέον, σημειώνεται ότι θα αντιμετωπιστεί «επειγόντως» το ζήτημα της επιβάρυνσης που επιφέρουν οι αυξημένες τιμές ενέργειας σε καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Ο επίτροπος Οικονομίας Π. Τζεντιλόνι, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «θα έχει σοβαρό αντίκτυπο» στην ευρωπαϊκή οικονομία, αναφερόμενος στον πληθωρισμό αλλά και στο «δημοσιονομικό κόστος» της στήριξης απέναντι στο ενεργειακό σοκ και της φιλοξενίας των Ουκρανών προσφύγων. Η οικονομική πολιτική «πρέπει να προσαρμόζεται στις συνθήκες που αλλάζουν», σημείωσε. Μία «ισχυρή και ενωμένη αντίδραση», ωστόσο, θα αποτρέψει τον εκτροχιασμό της ανάκαμψης.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή