Ξεκινάει το πρόγραμμα προστασίας πρώτης κατοικίας για τα ευάλωτα νοικοκυριά

Ξεκινάει το πρόγραμμα προστασίας πρώτης κατοικίας για τα ευάλωτα νοικοκυριά

Υπό την προϋπόθεση να αποδεχθούν να χάσουν την κυριότητα της πρώτης κατοικίας τους, η οποία θα περάσει στον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων όταν αυτός θα συσταθεί, ενεργοποιείται το πρόγραμμα προστασίας για όσα νοικοκυριά θεωρούνται ευάλωτα.

1' 42" χρόνος ανάγνωσης

Υπό την προϋπόθεση να αποδεχθούν να χάσουν την κυριότητα της πρώτης κατοικίας τους, η οποία θα περάσει στον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων όταν αυτός θα συσταθεί, ενεργοποιείται το πρόγραμμα προστασίας για όσα νοικοκυριά θεωρούνται ευάλωτα. Το πρόγραμμα προβλέπει την επιδότηση από το κράτος με ποσό από 70 έως 210 ευρώ –ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη– της δόσης του δανείου τους που έχει υποθήκη την πρώτη κατοικία για χρονικό διάστημα έως 15 μήνες, έως ότου δηλαδή λειτουργήσει ο φορέας. Σε περίπτωση που έχουν οφειλές σε καθυστέρηση αλλά δεν συναινέσουν στην ένταξή τους στον φορέα, οι οφειλέτες αυτοί θα αντιμετωπίσουν τον πλειστηριασμό της πρώτης τους κατοικίας.

Αυτό προβλέπει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή, θέτοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις για τον προσδιορισμό της δόσης και της επιδότησης. Συγκεκριμένα, το ύψος της δόσης προσδιορίζεται στο 3,5% της αξίας του ακινήτου διαιρούμενης διά 12. Ως «αξία κύριας κατοικίας» θεωρείται η τιμή της πρώτης προσφοράς σε περίπτωση πλειστηριασμού ή η φορολογητέα αξία της κύριας κατοικίας για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ σε περίπτωση πτώχευσης. Ετσι, εάν η αξία της κύριας κατοικίας είναι 100.000 ευρώ, η δόση θα είναι 290 ευρώ τον μήνα (100.000 x 3,5% / 12 μήνες). Η επιδότηση, που έχει πλαφόν τα 210 ευρώ, με βάση όσα προβλέπει το νομοσχέδιο θα είναι:

α) Για τον αιτούντα 70 ευρώ ανά μήνα.

β) Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού θα χορηγείται προσαύξηση 35 ευρώ τον μήνα.

γ) Στη μονογονεϊκή οικογένεια θα χορηγείται επιπλέον προσαύξηση 35 ευρώ τον μήνα.

δ) Στα νοικοκυριά με απροστάτευτο τέκνο θα χορηγείται επιπλέον προσαύξηση 35 ευρώ τον μήνα για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

Προκειμένου να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα επιδότησης, τα ευάλωτα νοικοκυριά που έχουν οφειλές με υποθήκη την πρώτη τους κατοικία θα πρέπει να κάνουν αίτηση σε ειδική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους. Μέσω της πλατφόρμας θα χορηγείται πιστοποιητικό του ευάλωτου νοικοκυριού.

Τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί ένα νοικοκυριό ευάλωτο είναι τα ίδια με αυτά που ισχύουν για την επιδότηση ενοικίου και προσδιορίζονται στον νόμο 4472/2017.