Σε ιστορικά υψηλά ο κύκλος εργασιών της Elvalhalcor το 2021

Σε ιστορικά υψηλά ο κύκλος εργασιών της Elvalhalcor το 2021

H βιομηχανία αλουμινίου και χαλκού εμφάνισε τζίρο 2,9 δισ. ευρώ

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιστορικά υψηλό κύκλο εργασιών και μεγάλο διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης οργανικής κερδοφορίας εμφάνισε η βιομηχανία αλουμινίου και χαλκού ElvalHalcor κατά τη χρήση του 2021 λόγω και της μεταπανδημικής ανάκαμψης των κλάδων των κατασκευών, της αυτοκινητοβιομηχανίας και των μεταφορών. Ειδικότερα, το 2021 έναντι του 2020, ο όμιλος ενίσχυσε τον κύκλο εργασιών κατά 42,1%, στα 2,9 δισ. ευρώ, με το ιστορικά υψηλό μέγεθος να αποδίδεται στον ανοδικό όγκο πωλήσεων (+16,3%) και την αύξηση των τιμών των μετάλλων. Ενδεικτικά, πέρυσι συγκριτικά με το 2020, η μέση τιμή του χαλκού και του αλουμινίου ενισχύθηκε στις 7.881 ευρώ ανά τόνο (+46,1%) και στις 2.101 ευρώ ανά τόνο (+41%) αντίστοιχα.

Η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου αντισταθμίστηκε από την άνοδο του όγκων πωλήσεων και τη θετική επίδραση της διαθεσιμότητας και των τιμών σκραπ και ως εκ τούτου τα αναπροσαρμοσμένα ενοποιημένα κέρδη της ElvalHalcor πριν από φόρους, τόκους, αποσβέσεις, αποτέλεσμα μετάλλου και λοιπά έκτακτα έξοδα (a-EBITDA) ενισχύθηκαν κατά 23%, σε 166 εκατ. ευρώ. Η εισηγμένη αύξησε σε 235 εκατ. ευρώ (+74%) και τα μεικτά κέρδη, μεταβολή που σχετίζεται και με την εμφάνιση λογιστικών κερδών μετάλλου ύψους 56 εκατ. ευρώ –έναντι ζημίας 9 εκατ. ευρώ– σε συνέχεια της ανόδου των τιμών.

Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 114 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένης και της θετικής επίδρασης αποτίμησης 22 εκατ. ευρώ των μετοχών της Cenergy Holdings που λογιστικοποιήθηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2021) έναντι κερδών 29,4 εκατ. ευρώ το 2020. Οι αυξημένες τιμές των μετάλλων, οι υψηλοί όγκοι παραγωγής και πωλήσεων επηρέασαν το κεφαλαίο κίνησης του ομίλου, γεγονός που, σε συνδυασμό με την ένταση των επενδύσεων, ενίσχυσε τον καθαρό δανεισμό κατά 164 εκατ. ευρώ συγκριτικά με τα τέλη του 2020. Σημειώνεται ότι λίγο πριν εκπνεύσει το 2021 ο όμιλος προχώρησε στην έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου 250 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 114 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 29,4 εκατ. ευρώ το 2020.

Οσον αφορά τις επιδόσεις ανά κλάδο, το αλουμίνιο εμφάνισε αυξημένο κατά 37,4% κύκλο εργασιών, στο 1,3 δισ. ευρώ, έχοντας επηρεαστεί θετικά από την ανάκαμψη της αυτοκινητοβιομηχανίας, των μεταφορών και του κατασκευαστικού κλάδου. Ο εν λόγω τομέας κατάφερε να εκμεταλλευτεί και την αυξημένη δυναμικότητα από την ενσωμάτωση του νέου υπερσύγχρονου τετραπλού θερμού ελάστρου (Tandem) στην παραγωγή. Τα προ φόρων κέρδη στο αλουμίνιο υπερδιπλασιάστηκαν σε 56,2 εκατ. ευρώ, ενώ το a-Ebitda ανήλθε σε 108,3 εκατ. ευρώ στο 2021 (από 86,6 εκατ. ευρώ). Μετά τη λειτουργία του νέου υπερσύγχρονου τετραπλού θερμού ελάστρου, ξεκίνησε η δεύτερη φάση του επενδυτικού προγράμματος, με τις νέες επενδύσεις να τοποθετούνται σε 130 εκατ. ευρώ για πάγιο εξοπλισμό.

Ο χαλκός ενίσχυσε τον όγκο πωλήσεων κατά 8% για τη χρήση του 2021, με τη συνεχή ανοδική πορεία των τελευταίων ετών να τροφοδοτείται από την πλήρη ανάκαμψη των προϊόντων διέλασης κραμάτων χαλκού που ξεπέρασαν και τις αντίστοιχες προ πανδημίας πωλήσεις, αλλά και την αύξηση των πωλήσεων των προϊόντων έλασης χαλκού και κραμάτων χαλκού. Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 46,5%, σε 1,5 δισ. ευρώ, τα κέρδη πριν από φόρους εξαπλασιάστηκαν και διαμορφώθηκαν σε 76,2 εκατ. ευρώ, ενώ το a-Ebitda ανήλθε σε 58,5 εκατ. ευρώ το 2021 (από 49,2 εκατ. ευρώ). To 2021 επενδύθηκαν 15,2 εκατ. ευρώ.

Για το 2022, οι ιστορικά υψηλές τιμές ενέργειας αναμένεται να κάνουν περισσότερο εμφανή την επίδρασή τους, με τον όμιλο να προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις μέσω τεχνικών αντιστάθμισης ταμειακών ροών για μέρος του κόστους του φυσικού αερίου. Μετακυλίει ακόμη το όποιο αυξημένο κόστος στις πωλήσεις, όσο οι συνθήκες το επιτρέπουν. Οι πωλήσεις της Elvalhalcor σε Ρωσία και Ουκρανία δεν ξεπερνούν αθροιστικά το 1,5% του συνόλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή