Νέες επενδύσεις στην Αθήνα για εξυπηρετούμενα διαμερίσματα

Νέες επενδύσεις στην Αθήνα για εξυπηρετούμενα διαμερίσματα

Ανοίγει συνεχώς η «βεντάλια» των επιλογών διαμονής στην Αθήνα, καθώς πέραν των ξενοδοχείων και των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, στο «κάδρο» έχουν αρχίσει να εισέρχονται με ιδιαίτερα δυναμικό τρόπο και τα εξυπηρετούμενα διαμερίσματα (serviced apartments)

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοίγει συνεχώς η «βεντάλια» των επιλογών διαμονής στην Αθήνα, καθώς πέραν των ξενοδοχείων και των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, στο «κάδρο» έχουν αρχίσει να εισέρχονται με ιδιαίτερα δυναμικό τρόπο και τα εξυπηρετούμενα διαμερίσματα (serviced apartments). Πρόκειται για αυτοτελή κτίρια, τα οποία ανακατασκευάζονται και λειτουργούν με τη μορφή των επιπλωμένων διαμερισμάτων, όπου όμως παρέχονται και ξενοδοχειακές υπηρεσίες (π.χ. πρωινό, καθαριότητα κατά τη διάρκεια της διαμονής, κ.ά.).

Παράλληλα όμως, στην αγορά συναντά κανείς και αρκετά κτίρια, τα οποία έχουν διαμορφωθεί και λειτουργούν μεν ως εξυπηρετούμενα διαμερίσματα, δηλαδή παρέχουν ξενοδοχειακές υπηρεσίες, αλλά δεν διαθέτουν κάποια σχετική άδεια και αντιθέτως εκμισθώνονται κατά κανόνα ως απλά καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι τέτοιες κινήσεις έχουν γίνει κυρίως από ξένους επενδυτές, χωρίς όμως να διαθέτουν σχετική άδεια από τον ΕΟΤ και την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού, με αποτέλεσμα να γεννάται ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού. Για το ζήτημα αυτό μάλιστα αναμένεται να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης τις επόμενες εβδομάδες.

Το πρόβλημα με τα εξυπηρετούμενα διαμερίσματα που δεν διαθέτουν σχετικές άδειες, εντοπίζεται κυρίως στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται δηλαδή για ακίνητα, τα οποία απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε τουρίστες και επισκέπτες από το εξωτερικό, ή εναλλακτικά σε Ελληνες, που επισκέπτονται την Αθήνα, προερχόμενοι από κάποια άλλη πόλη.

Χαρακτηριστικότερη όλων των μεγάλων επενδύσεων είναι αυτή των 30 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα, της ισραηλινών συμφερόντων Gnosis Investment, η οποία σε συνεργασία με τη Radisson προχωράει στη διαμόρφωση μεγάλου ακινήτου στο κέντρο της Αθήνας σε μονάδα που θα διαθέτει 94 ενοικιαζόμενα μικρά διαμερίσματα και υπηρεσίες υποστήριξής τους αλλά και χώρο συναντήσεων, γυμναστήριο και δύο εστιατόρια.

Πρόκειται για αυτοτελή κτίρια, τα οποία ανακατασκευάζονται και παρέχουν και ξενοδοχειακές υπηρεσίες.

Μία από τις πρώτες αναπτύξεις εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων στην ελληνική αγορά, είναι το κτίριο Κ29, που λειτουργεί η Zeus Investments τα τελευταία χρόνια, για λογαριασμό της Noval Property. Εξυπηρετείται δε από το παραπλήσιο ξενοδοχείο Wyndham Grand στην πλατεία Καραϊσκάκη. Αυτήν την περίοδο, η Noval ετοιμάζει μια ακόμα επένδυση στον τομέα των εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων, μέσω της αξιοποίησης ακινήτου στην περιοχή του Μετς.

Επενδύσεις για τη δημιουργία εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων έχει δρομολογήσει και η εταιρεία Ficus Investments, ισραηλινών συμφερόντων. Η εταιρεία έχει προχωρήσει στη μετατροπή ενός επαγγελματικού κτιρίου στην περιοχή του Ψυρρή, σε συγκρότημα εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων, που διατίθενται όμως μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης. Αντίστοιχα, προχωράει και στη δημιουργία σειράς από μικρά μπουτίκ ξενοδοχεία στην ίδια περιοχή, όπως επίσης κι ενός ακόμα ακινήτου εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων στου Ψυρρή.

Επενδύσεις στον τομέα των εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων δρομολογεί και η Premia Properties. Η εταιρεία σχεδιάζει να έχει ένα χαρτοφυλάκιο 1.000 διαμερισμάτων τα επόμενα χρόνια, έχοντας ήδη αποκτήσει 211 εξυπηρετούμενα διαμερίσματα αντί επένδυσης που υπολογίζεται στα 20 εκατ. ευρώ. Μέχρι σήμερα έχει τοποθετηθεί σε υποκατηγορίες που δεν αφορούν τουριστική χρήση.

Συγκεκριμένα, έχει αποκτήσει αντί 10,2 εκατ. ευρώ ένα συγκρότημα από 58 πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα, επιφάνειας 3.600 τ.μ. στον Αγ. Διονύσιο του Πειραιά. Το κτίριο κατασκευάστηκε από την Dimand και μισθώνεται από την εταιρεία Teleperformance μέχρι το 2033 για να στεγάζει εργαζομένους της. Η Dimand σχεδιάζει τρία ακόμα κτίρια εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων στην περιοχή του Πειραιά. Παράλληλα, η Premia έχει αποκτήσει και τρία συγκροτήματα φιλοξενίας φοιτητών, σε Πάτρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στο στόχαστρο της εταιρείας θα βρεθούν και συγκροτήματα εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων, που απευθύνονται κυρίως σε τουρίστες ή επαγγελματίες, τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Θεσσαλονίκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή