Aegean: Αύξηση εσόδων στα 675 εκατ. το 2021

Aegean: Αύξηση εσόδων στα 675 εκατ. το 2021

Στο 63% διαμορφώνεται η μέση πληρότητα από τις αρχές της χρονιάς

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική αύξηση κατά 63% κατέγραψαν, σε ετήσια βάση, το 2021 τα ενοποιημένα έσοδα της Aegean, που διαμορφώθηκαν σε 675 εκατ. ευρώ. Η μεταβολή αυτή αποδίδεται στην ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο του 2021, οπότε και πραγματοποιήθηκε το 70% των συνολικών πωλήσεων, προτού εκδηλωθεί η μετάλλαξη «Ομικρον», που έφερε εκ νέου περιορισμούς. Η σημαντική βελτίωση που καταγράφηκε κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021, που υπήρξε και το πρώτο θετικό από την αρχή της πανδημίας, μείωσε τις ζημίες προ φόρων σε οργανική συγκρίσιμη βάση σε 72,5 εκατ. ευρώ, από 297 εκατ. ευρώ το 2020. Οι ζημίες προ φόρων ανήλθαν σε 9,3 εκατ. ευρώ το 2021 και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 5,1 εκατ. ευρώ, με την Aegean να έχει συνολικά μη επαναλαμβανόμενα έσοδα 63,2 εκατ. ευρώ.

Πέρυσι ο όμιλος πρόσφερε 11,2 εκατ. θέσεις και μετέφερε 7,2 εκατ. επιβάτες συνολικά, με την κίνηση να ανέρχεται σε 3,5 εκατ. επιβάτες στο δίκτυο εσωτερικού και 3,7 εκατ. επιβάτες στο δίκτυο εξωτερικού το 2021. Ο συντελεστής πληρότητας διαμορφώθηκε στο 65,5%, στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2020 και σημαντικά χαμηλότερα από τα συνήθη προ πανδημίας.

Mειώθηκαν οι ζημίες προ φόρων σε οργανική συγκρίσιμη βάση σε 72,5 εκατ. ευρώ, από 297 εκατ. ευρώ το 2020.

Από τις αρχές του 2022 έως τα μέσα Μαρτίου η Aegean πρόσφερε 33% λιγότερες θέσεις έναντι του 2019, έχοντας προχωρήσει στις απαραίτητες προσαρμογές. Η επιβατική κίνηση διαμορφώθηκε σε επίπεδα 49% χαμηλότερα σε σχέση με το 2019, με τη μέση πληρότητα να φθάνει στο 63%. Το πτητικό έργο ήταν υψηλότερο σε σχέση με το 2021, η χαμηλή πληρότητα όμως αναμένεται να επηρεάσει τις οικονομικές επιδόσεις του πρώτου τριμήνου του 2022. Η αεροπορική προγραμματίζει τη σταδιακή αύξηση της χωρητικότητας από τα τέλη Μαρτίου και για το σύνολο του καλοκαιριού.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκαλεί, σύμφωνα με την Aegean, περιορισμένες απώλειες στην αεροπορική κίνηση από και προς τις εν λόγω αγορές επειδή η συνεισφορά τους είναι μικρή τόσο για τον όμιλο (κάτω του 3% στην επιβατική κίνηση) όσο και για το σύνολο της αγοράς (2% των αφίξεων εξωτερικού στη χώρα). Εναντι της αύξησης των τιμών πετρελαίου, ο όμιλος χρησιμοποιεί πολιτική αντιστάθμισης του κινδύνου (hedging), ενώ η παραλαβή, έως το τέλος του 2022, 11 νέων αεροσκαφών της οικογένειας Airbus Α320 neo θα συντελέσει στη βελτίωση του μοναδιαίου κόστους.

«Η πανδημία είχε σημαντικό αποτύπωμα και το 2021, με τον όμιλο όμως να καταφέρνει να ανακάμπτει σε σημαντικό βαθμό παρά τις έντονες μεταβολές κατά τη διάρκεια του έτους. Το 2021 η Aegean αξιοποίησε αποτελεσματικά το δίκτυο και τον στόλο της, ενίσχυσε την κεφαλαιακή της επάρκεια και υπήρξε ιδιαίτερα ανταγωνιστική στη διαχείριση του κόστους της. Η σημαντική ανάκαμψη, ωστόσο, που παρουσιάστηκε την περίοδο Ιουνίου – Οκτωβρίου διακόπηκε από την εμφάνιση της μετάλλαξης “Ομικρον”, η οποία επηρέασε τη δραστηριότητα και τη ζήτηση από τον Νοέμβριο του 2021. »Το 2022 ο κλάδος συνολικά αναμένει σημαντική ανάκαμψη, ενώ και η ζήτηση για το ελληνικό τουριστικό προϊόν δείχνει ιδιαίτερα ισχυρή. Παράλληλα, όμως, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει νέες σημαντικές αβεβαιότητες, ενώ επιδρά σημαντικά και στο κόστος των καυσίμων. Ο όμιλος έχει επιταχύνει την επένδυση σε νέα αεροσκάφη που μειώνουν την επίδραση του κόστους καυσίμων και προγραμματίζει νέους προορισμούς, νέες υπηρεσίες και προϊόντα, αλλά και τη σταδιακή επιστροφή της χωρητικότητας στα προ πανδημίας επίπεδα για την καλοκαιρινή περίοδο. Για τρίτη συνεχή χρονιά λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών η ευελιξία και η δυνατότητα άμεσης προσαρμογής στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς θα είναι και πάλι πολύ σημαντική», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean Δημήτρης Γερογιάννης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή