Δάνεια: Έως 7 δισ. οι νέες χορηγήσεις προς επιχειρήσεις το 2022

Δάνεια: Έως 7 δισ. οι νέες χορηγήσεις προς επιχειρήσεις το 2022

Τα επιχειρησιακά πλάνα των τραπεζών που διαθέτουν υψηλή ρευστότητα

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθαρές νέες εκταμιεύσεις έως και 7 δισ. ευρώ προβλέπουν τα επιχειρησιακά πλάνα των τραπεζών για το 2022, με έμφαση στις νέες χρηματοδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις, που αναμένεται να αποτελέσουν και τον βασικό μοχλό ανάπτυξης των τραπεζικών εργασιών για το τρέχον έτος. Η εκτίμηση αφορά την καθαρή πιστωτική επέκταση, χωρίς δηλαδή τις αποπληρωμές υφιστάμενων δανείων, οι οποίες αναμένεται ότι θα κινηθούν επίσης σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα κοντά στα 18 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος των εκταμιεύσεων έως και τα 25 δισ. ευρώ.

Η εκτίμηση αυτή, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, θεωρείται ρεαλιστική ακόμη και κάτω από τις δυσμενείς συνθήκες που δημιουργεί η γεωπολιτική κρίση, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται ανατροπές ανάλογα με το μέγεθος της επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης που προβλέπεται ότι θα υπάρχει το τρέχον έτος, από το αρχικό 4%-5,5% σε 2,5%-4%, σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις. Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στα μέσα Μαρτίου, η Εθνική αναμένει καθαρή πιστωτική επέκταση 1,5-2 δισ. ευρώ το 2022, ενώ στα 2,3 δισ. ευρώ (από τα οποία το 1,4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα) προσδιορίζει την καθαρή πιστωτική επέκταση η Eurobank. Ο σχεδιασμός της Alpha Bank ανεβάζει την καθαρή πιστωτική επέκταση για το τρέχον έτος στα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ η αντίστοιχη εκτίμηση για την Πειραιώς, δηλαδή τα νέα δάνεια μετά τις αποπληρωμές ύψους 4,9 δισ. ευρώ, υπολογίζονται κοντά στο 1,3 δισ. ευρώ.

Τον Φεβρουάριο η καθαρή πιστωτική επέκταση «έτρεξε» με ρυθμό 4,4%.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η ΤτΕ για τον Φεβρουάριο δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των εκταμιεύσεων, καθώς η καθαρή πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις «έτρεξε» με ρυθμό 4,4%, ανεβάζοντας την καθαρή ροή χρηματοδότησης πάνω από το 1 δισ. ευρώ έναντι αρνητικής επίδοσης 994 εκατ. ευρώ τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Υπενθυμίζεται ότι η καθαρή ροή χρηματοδότησης καταγράφει την αύξηση του καθαρού δανεισμού μετά τις αποπληρωμές δανείων. Η ανάκαμψη των χρηματοδοτήσεων τον Φεβρουάριο, μετά την επιβράδυνση που υπήρξε στην αρχή του χρόνου, αποτυπώνει την τάση ενίσχυσης των επενδύσεων που έχουν δρομολογηθεί το 2022 με όχημα και τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, που ενεργοποιούνται με τα πρώτα 350 επενδυτικά σχέδια ύψους 1,8 δισ. ευρώ περίπου και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Εκτός από τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι τράπεζες διαθέτουν υψηλή ρευστότητα μέσω των καταθέσεων που διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στα 177,5 δισ. ευρώ με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η ΤτΕ. Τα στοιχεία του Φεβρουαρίου δείχνουν μικρή μηνιαία υποχώρηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα κατά 260 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που, σύμφωνα με εκτιμήσεις και παρά το γεγονός ότι καταγράφεται για δεύτερο συνεχή μήνα, δεν δημιουργεί ανησυχία στον βαθμό που το πρώτο τρίμηνο του έτους αποτελεί περίοδο νέων παραγγελιών. Η ρευστότητα των επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στα 42,9 δισ. ευρώ, από 44,8 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2021, ενώ οι καταθέσεις των νοικοκυριών διαμορφώθηκαν στα 134,7 δισ. ευρώ, από 135,1 δισ. ευρώ στα τέλη του περασμένου έτους.

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η ρευστότητα που οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν αντλήσει από το ευρωσύστημα και συγκεκριμένα μέσω της ΕΚΤ και του προγράμματος Στοχευμένων Συναλλαγών Μακροχρόνιας Αναχρηματοδότητσης, γνωστού ως TLTRO III, που θα αρχίσει να λήγει σταδιακά από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους έως και τον Μάρτιο του 2024. Με βάση τα ετήσια αποτελέσματα, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν αντλήσει 50,8 δισ. ευρώ, από τα οποία 13 δισ. η Alpha Bank, 11,7 δισ. η Eurobank, 11,6 δισ. η Εθνική και 14,5 δισ. η Τράπεζα Πειραιώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή