Εθνική Ασφαλιστική: Στην τελική ευθεία η ολοκλήρωση του deal

Εθνική Ασφαλιστική: Στην τελική ευθεία η ολοκλήρωση του deal

Εγκρίθηκε και από την ΤτΕ η συμφωνία μεταξύ Εθνικής Τράπεζας - CVC

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως τα τέλη του μήνα αναμένεται η ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και του CVC Capital Partners για τη μεταβίβαση του 90,1% της Εθνικής Ασφαλιστικής, μετά και την έγκριση που έλαβε η συμφωνία από την ΤτΕ. Η μεταβίβαση έχει λάβει την αντίστοιχη έγκριση της εποπτικής αρχής της Κύπρου και έως τα τέλη της εβδομάδας αναμένεται και η έγκριση των ρουμανικών αρχών, που εποπτεύουν τις αντίστοιχες δραστηριότητες στις δύο χώρες στις οποίες η Εθνική Ασφαλιστική διατηρεί θυγατρικές και περιλαμβάνονται επίσης στο πλαίσιο συμφωνίας.

Με βάση τη συμφωνία, η Εθνική Τράπεζα θα πουλήσει το 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής στη νεοσύστατη –από το CVC Partners– Ethniki Holding με έδρα το Λουξεμβούργο. To CVC θα καταβάλει κατ’ αρχάς 234 εκατ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα, η οποία θα αποκτήσει επίσης το 9,99% της Ethniki Holding. Ο έλεγχος του 90,1% από το CVC θα γίνει μέσω 12 νομικών προσώπων που ανήκουν στο CVC. Η Εθνική Τράπεζα θα πάρει άλλα 125 εκατ. ευρώ σε πέντε χρόνια και άλλα 90 εκατ. ευρώ υπό την αίρεση της επίτευξης συγκεκριμένων στόχων απόδοσης από την πώληση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων από τη Εθνική Τράπεζα από το 2022 έως το 2026, εκ των οποίων τα 30 εκατ. τελούν υπό την αίρεση ότι θα έχει επιτευχθεί η απόδοση την οποία έχει θέσει ως στόχο το CVC.

To CVC θα καταβάλει κατ’ αρχάς 234 εκατ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα, η οποία θα αποκτήσει επίσης το 9,99% της νεοσύστατης Ethniki Holding.

Ο νέος μέτοχος θα αναλάβει την εταιρεία με μειωμένο προσωπικό κοντά στα 550 άτομα μετά την ολοκλήρωση του νέου προγράμματος εθελουσίας εξόδου μέσω του οποίου έως τα τέλη Απριλίου θα έχουν αποχωρήσει 115 άτομα. Η διοίκηση της εταιρείας, όπως προκύπτει από επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου Σταύρου Κωνσταντά, επιδιώκει την υπογραφή νέας επιχειρησιακής σύμβασης ετήσιας διάρκειας με ισχύ από την 1η Απριλίου και με πλήρη διατήρηση, όπως σημειώνει στη σχετική ανακοίνωσή της προς το προσωπικό, «όλων των μισθολογικών παροχών των εργαζομένων, ως έχουν, χωρίς όμως το άρθρο 5 περί ομαδικών απολύσεων», προοπτική στην οποία εναντιώνεται ο Σύλλογος των υπαλλήλων.

Ο όμιλος CVC, μετά την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής, θα κατέχει ηγετική θέση στην αγορά υγείας τόσο ως πάροχος ασφαλιστικών προγραμμάτων όσο και ως πάροχος υπηρεσιών υγείας, μέσω των νοσηλευτηρίων Υγεία και Metropolitan και σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής για την περίοδο 2022-2024 αναμένεται μείωση των λειτουργικών εξόδων κατά 6% περίπου κυρίως μέσω της μείωσης των εξόδων προσωπικού, ενώ παράλληλα δρομολογούνται έργα ψηφιακού μετασχηματισμού. Να σημειωθεί ότι στις αρχές του μήνα το CVC ανακοίνωσε την εξαγορά της ιταλικής εταιρείας RGI που θεωρείται κορυφαίος πάροχος λύσεων λογισμικού στον ευρωπαϊκό ασφαλιστικό κλάδο. Η RGI παρέχει ένα ευρύ φάσμα λύσεων λογισμικού cloud που εξυπηρετούν πελάτες ασφάλισης ακινήτων, ατυχημάτων και ζωής σε όλη την Ευρώπη, με ηγετικές θέσεις στην Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, καλύπτοντας διαδικασίες όπως διαχείριση συμβολαίου, απαιτήσεων, πωλήσεων και διανομής.

Οπως προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο μεταξύ 2021 και 2024, το ενεργητικό θα αυξηθεί κατά 817 εκατ. ευρώ, άνοδος που αποδίδεται στην αυξημένη παραγωγή, κυρίως των νέων επενδυτικών προϊόντων (unit linked) χωρίς εγγυήσεις. Σημαντικό μέρος των εργασιών θα προκύψει μέσω του τραπεζικού δικτύου (bancassurance) και σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο οι πωλήσεις τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων ζωής θα αυξηθούν με ετήσιο ρυθμό 17%, ενώ οι πωλήσεις τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων του κλάδου γενικών ασφαλίσεων θα αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 28% έως και το 2024. Υπενθυμίζεται ότι με την επίτευξη συγκεκριμένων παραγωγικών στόχων στο bancassurance συνδέεται και η καταβολή ενός μέρους του τιμήματος που έχει δεσμευτεί το CVC στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή