Κάτω από το 4% του ΑΕΠ οι επενδύσεις σε ελληνικές startups έως το τέλος του 2020

Κάτω από το 4% του ΑΕΠ οι επενδύσεις σε ελληνικές startups έως το τέλος του 2020

Αν και οι αποτιμήσεις ελληνικών startups από τα 300 εκατ. έχουν φτάσει κοντά στα 8 δισ. μέσα σε 10 χρόνια, τα κεφάλαια που διοχετεύονται στις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις υπολείπονται έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

2' 16" χρόνος ανάγνωσης

Αν και οι αποτιμήσεις ελληνικών startups από τα 300 εκατ. έχουν φτάσει κοντά στα 8 δισ. μέσα σε 10 χρόνια, τα κεφάλαια που διοχετεύονται στις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις υπολείπονται έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου με αποτέλεσμα να καθυστερεί η ταχύτερη ανάπτυξη του οικοσυστήματος. Αυτό διαπίστωσαν εκπρόσωποι των ελληνικών venture capitals μιλώντας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ερευνας και Τεχνολογίας στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της οποίας κατέθεσαν προτάσεις με στόχο να ενισχυθεί ο κλάδος κατά 10 φορές τα επόμενα 10 χρόνια, αντιπροσωπεύοντας το 10% του ΑΕΠ. Μιλώντας για το έλλειμμα της Ελλάδας σε ταμεία επιχειρηματικών συμμετοχών, ο Μάρκος Βερέμης, πρόεδρος Επιτροπής Καινοτομίας του ΣΕΒ, πρόεδρος της Upstream, εταίρος στο Big Pi Ventures και πρόεδρος του Junior Achievement, επισήμανε πως αυτό που λείπει στη χώρα είναι ένα πλήρες χρηματοδοτικό πλαίσιο «που να μας δώσει την ευκαιρία να υποστηρίξουμε ακόμα καλύτερα αυτές τις εταιρείες». Ο ίδιος συνέκρινε την Ελλάδα με άλλες χώρες, λέγοντας πως «έχουμε 6 τέτοια funds στην Ελλάδα, τα οποία μπορεί να γίνουν 8 ή 9, αλλά το Ισραήλ έχει 500 και οι σκανδιναβικές χώρες έχουν πάνω από 800, άρα έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Δεύτερον, ξοδεύουμε περίπου 60-70 εκατομμύρια τον χρόνο σε τέτοιες εταιρείες σαν ελληνικό ρίσκο. Ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 10 φορές μεγαλύτερος, και εκεί υπολειπόμαστε».

Μεγαλύτερος του 12% ο μέσος όρος ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε.

Αντίστοιχη διαπίστωση έκανε και ο Κωνσταντίνος Λαύκας, εταίρος του Uni.Fund, ενός από τα funds του Equifund, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη για δημιουργία και ενίσχυση υποδομών εκπαίδευσης στην επιχειρηματικότητα και μεταφοράς τεχνολογίας στα ΑΕΙ. Παραθέτοντας στοιχεία για τις επενδύσεις σε ελληνικές startups μέχρι το τέλος του 2020, ανέφερε πως αυτές κινούνται κάτω από το 4% του συνόλου του ΑΕΠ, γεγονός που κατατάσσει την Ελλάδα στην 6η θέση από το τέλος ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε., όπου ο μέσος όρος ήταν το 2019 μεγαλύτερος του 12%. «Αυτό σημαίνει ότι είμαστε στον σωστό δρόμο αλλά χρειάζεται να επιταχύνουμε». Ο ίδιος πρόσθεσε πως «χρειαζόμαστε κίνητρα για περισσότερα VCs. Χρειαζόμαστε φορολογικά κίνητρα για τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν σε VCs και νεοφυείς επιχειρήσεις. Εχουμε τελείως έλλειψη στο κομμάτι των επενδυτικών αγγέλων, που είναι ένα κομμάτι που προσπαθούμε, ως VC, να καλύψουμε».

Ο Γιώργος Δημόπουλος, συνιδρυτής και εταίρος στο VentureFriends, που έχει επενδύσει σε εταιρείες όπως η InstaShop και η Blueground, μιλώντας για τις εξαγορές που έχουν πραγματοποιηθεί υπενθύμισε πως η εξαγορά της Beat (στα 43 εκατ.) το 2017 ενθουσίασε όλο το οικοσύστημα, προσθέτοντας πως «πριν από μία εβδομάδα πουλήθηκε άλλη μία εταιρεία από το portfolio, σε πολύ κοντινά νούμερα με αυτά της Beat». Σημειώνεται πως αν και δεν είναι ανακοινώσιμη ακόμη, προσφάτως έκλεισε η εξαγορά της Accusonus από τη Μeta, μητρική της Facebook, σε μια αποτίμηση που φέρεται να κινήθηκε στην περιοχή των 40-50 εκατ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT