Στο 4% ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας φέτος, εκτιμά η HSBC

Στο 4% ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας φέτος, εκτιμά η HSBC

Οι αβεβαιότητες και οι κίνδυνοι για την οικονομία που δημιουργούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις και το πληθωριστικό σοκ οδηγούν τους διεθνείς οίκους να μετριάσουν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της Ελλάδας.

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αβεβαιότητες και οι κίνδυνοι για την οικονομία που δημιουργούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις και το πληθωριστικό σοκ οδηγούν τους διεθνείς οίκους να μετριάσουν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της Ελλάδας αλλά και για την ελκυστικότητα των τίτλων των ελληνικών τραπεζών. Η HSBC προχωράει σε υποβάθμιση της εκτίμησης για την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ στο 4% φέτος, ενώ η Bank of America επισημαίνει πως το λιγότερο θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον αναμένεται να στρέψει τους επενδυτές σε πιο ασφαλείς επενδύσεις και έτσι θεωρεί ότι τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών δεν είναι ελκυστικά πλέον.

Οπως σημειώνει η HSBC, τη στιγμή που η οικονομία είχε ανακάμψει από ένα άνευ προηγουμένου σοκ, ένα άλλο –δυνητικά μεγαλύτερο– σοκ προσφοράς χτύπησε την Ευρώπη. Οι τιμές της ενέργειας, που είχαν ήδη ανέβει απότομα πέρυσι, εκτινάχθηκαν στα ύψη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ οι επιχειρηματικές προσδοκίες και η καταναλωτική εμπιστοσύνη σημείωσαν «βουτιά». Το αυξανόμενο κόστος ενέργειας έχει ήδη στείλει τον πληθωρισμό στα ύψη, με την HSBC να αναμένει ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα παραμείνει πάνω από το 7% μέχρι τα μέσα του έτους και θα διαμορφωθεί στο 6,5% το 2022 (από 2,9% που ανέμενε πριν από τρεις μήνες). Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, εκτιμά ότι φέτος θα κινηθεί στο 2,6% από 3,8% πριν – και το 2023 στο 1,8% από 2,2% πριν.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η βρετανική τράπεζα προχωράει σε μέτρια υποβάθμιση των προβλέψεών της, τοποθετώντας πλέον την ανάπτυξη στο 4% φέτος από 4,5% που προέβλεπε πριν από τρεις μήνες, ενώ αυξάνει στο 6,5% την εκτίμησή της για τον πληθωρισμό, από 2,4% πριν. Για το 2023 τοποθετεί την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ στο 4%, σταθερή σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψή της, ενώ ο πληθωρισμός τοποθετείται πλέον στο 2% από 1,3%.

Τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών δεν είναι πλέον ελκυστικά, αναφέρει σε έκθεσή της η Bank of America.

Οπως επισημαίνει η HSBC, δεδομένου του μεγέθους του πληθωριστικού σοκ και της αβεβαιότητας της γεωπολιτικής, οι προβλέψεις της ίσως φανούν λίγο αισιόδοξες.

Πάντως, όπως αναφέρει, ο κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού στην Ευρώπη είναι ξεκάθαρος εάν η σύγκρουση στην Ουκρανία κλιμακωθεί ή διαρκέσει πολύ, ωθώντας τις τιμές της ενέργειας στα ιστορικά υψηλά του Μαρτίου και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη πάνω από το 8%. Η μεγαλύτερη συμπίεση των εισοδημάτων και η αβεβαιότητα σε αυτό το σενάριο θα ήταν αρκετές για να ωθήσουν την Ευρωζώνη σε ύφεση.

Από την πλευρά της η Bank of America γίνεται πιο επιλεκτική σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες και προχωράει σε αλλαγές στις συστάσεις της για τα ομόλογά τους, λόγω της επιδείνωσης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω διεύρυνση των spreads. Συγκεκριμένα, υποβάθμισε το senior ομόλογο με κουπόνι 2,25% της Eurobank, το senior ομόλογο με κουπόνι 2,75% και το Tier 2 με κουπόνι 8,25% της Εθνικής, ενώ αναβάθμισε το AT1 ομόλογο της Πειραιώς και διατήρησε τη θετική της στάση για τον senior τίτλο της Eurobank με επιτόκιο 2%. Οπως επισημαίνει, οι κίνδυνοι στο μακροοικονομικό σκηνικό έχουν αυξηθεί και με την αβεβαιότητα να έχει επιστρέψει, οι επενδυτές θα αναζητήσουν μεγαλύτερη ασφάλεια. Σε αυτό το πλαίσιο η επενδυτική περίπτωση των ελληνικών τραπεζικών ομολόγων είναι πιο δύσκολη, παρά την ισχυρή βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή