Υπέρ μιας πιο σταδιακής μείωσης του χρέους η ΕΚΤ

Υπέρ μιας πιο σταδιακής μείωσης του χρέους η ΕΚΤ

Την εφαρμογή ενός κανόνα δαπανών πρότεινε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν.

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ μιας πιο σταδιακής μείωσης του χρέους σε σύγκριση με τα ισχύοντα σήμερα (1/20 του υπερβάλλοντος το 60% του ΑΕΠ χρέους κάθε χρόνο), καθώς και της εφαρμογής ενός κανόνα δαπανών, ώστε ο ρυθμός αύξησής τους να μην υπερβαίνει την αύξηση του ΑΕΠ σε ορίζοντα δεκαετίας, τάχθηκε χθες, μεταφέροντας τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο Φόρουμ των Δελφών, ο επικεφαλής οικονομολόγος της, Φίλιπ Λέιν.

Η συζήτηση αφορούσε τον ρόλο της δημοσιονομικής πολιτικής σε περίοδο υψηλού πληθωρισμού, ενεργειακής κρίσης και πολέμου όπως η σημερινή και συμμετείχαν επίσης ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Κροατίας Μπόρις Βούτσιτς. Συντόνιζε η υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Χριστίνα Παπακωνσταντίνου.

Γενικότερα, ο κ. Λέιν είπε ότι τα κράτη πρέπει να αποφεύγουν την προ-κυκλική πολιτική και επικαλέστηκε τα χαμηλά επιτόκια που ισχύουν σήμερα, καθώς αυτά επιτρέπουν ευχερέστερη χρηματοδότηση του χρέους.

Ο κ. Πατέλης σημείωσε ότι η κυβέρνηση δίνει έμφαση στην προστασία των ευάλωτων και στο πλαίσιο αυτό θα συμφωνηθεί μια σημαντική δεύτερη αύξηση μισθού σύντομα. Τα μέτρα που παίρνει, είπε, είναι προσωρινά, στοχευμένα και κινούνται στο πλαίσιο της δημοσιονομικής σταθερότητας. Παρ’ όλα αυτά επισήμανε ότι δεν ξέρουμε πόσο προσωρινός θα είναι ο πληθωρισμός.

Στο σημείο αυτό ο κ. Λέιν παρατήρησε ότι η ΕΚΤ δεν αντιδρά στον πληθωρισμό όπως καταγράφεται σήμερα, αλλά έχει μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Αν εκδηλωθούν δευτερογενείς επιπτώσεις στους μισθούς και στις προσδοκίες, είπε, τότε θα πρέπει να αντιδράσουμε. Δεν πρέπει, τόνισε, ούτε να αντιδρούμε υπερβολικά αλλά ούτε και υποτονικά.

Ο κ. Βούτσιτς, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως το γεγονός ότι δεν έχουν τόση σημασία πλέον οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, όπως παλαιότερα, συγκρατεί τις τιμές και ότι η περίοδος αυτή είναι και μια ευκαιρία για να φύγουμε από τα αρνητικά επιτόκια. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι στον τομέα της ενέργειας δεν έχουμε δει ακόμη τα χειρότερα, καθώς η παραγωγή και η προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία δεν έχει ακόμη μειωθεί.

Παρεμβαίνοντας η κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε, συνοψίζοντας τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων, ότι «ένα από τα διδάγματα της πανδημίας, το οποίο αφορά και τις τωρινές κρίσεις (ενεργειακή κρίση, πόλεμος στην Ουκρανία), είναι ότι τα κοινά σοκ απαιτούν κοινές ευρωπαϊκές λύσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή