Τριπλασιάστηκε το εμπορικό έλλειμμα τον Φεβρουάριο

Τριπλασιάστηκε το εμπορικό έλλειμμα τον Φεβρουάριο

Λόγω εκτίναξης των τιμών ενεργειακών προϊόντων και πρώτων υλών

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τριπλασιασμό σχεδόν του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου έχει προκαλέσει η αλματώδης αύξηση των τιμών ενεργειακών προϊόντων και πρώτων υλών, σε συνδυασμό με τη μεγάλη εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τις εισαγωγές των παραπάνω, αλλά και τελικών προϊόντων. Ετσι, αν και οι εξαγωγές αυξήθηκαν επίσης σημαντικά –λόγω βεβαίως και της αύξησης των τιμών που πωλούν τα προϊόντα στη διεθνή αγορά οι ελληνικές επιχειρήσεις–, οι εισαγωγές, οι οποίες έτσι κι αλλιώς είναι περισσότερες σε απόλυτους αριθμούς, αυξήθηκαν σχεδόν με τριπλάσιο ρυθμό τον Φεβρουάριο. Αν μη τι άλλο, πέρα από τις προβλέψεις για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχικές εκτιμήσεις, έντονη ανησυχία προκαλεί η επιστροφή του μεγάλου ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 σε 3,12 δισ. παρουσιάζοντας αύξηση 171,8%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 67,8% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2021. Στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2022 το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε κατά 131,5% και διαμορφώθηκε σε 6,09 δισ. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αυξήθηκε το πρώτο δίμηνο του 2022 κατά 75,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Η μεγάλη άνοδος οφείλεται κυρίως στην αύξηση της αξίας των εισαγωγών και λιγότερο στην αύξηση του όγκου τους.

Η μεγάλη αυτή αύξηση οφείλεται κυρίως στην αύξηση της αξίας των εισαγωγών και λιγότερο στην αύξηση του όγκου τους. Η τελευταία, βεβαίως, δεν ήταν ευκαταφρόνητη, καθώς πέρυσι η οικονομία βρισκόταν στις αρχές του χρόνου σε μερικό lockdown. Ενδεικτικά, τον Ιανουάριο του 2022 (τελευταίος μήνας για τον οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τον όγκο του διεθνούς εμπορίου) η αξία των εισαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, ήταν 6,31 δισ. και ο όγκος των εισαγωγών 4,8 εκατ. τόνοι. Τον Ιανουάριο του 2020 –προ δηλαδή πανδημίας– η αξία των εισαγωγών ήταν 4,75 δισ. και ο όγκος τους 4,84 εκατ. τόνοι. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα πλήρωσε τον φετινό Ιανουάριο 1,5 δισ. παραπάνω από τον Ιανουάριο του 2020 για να αγοράσει ελαφρώς μικρότερη ποσότητα σε σύγκριση με το 2020.

Τον Φεβρουάριο του 2022 η συνολική αξία των εισαγωγών διαμορφώθηκε σε 6,77 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 66,9% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2021. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών η αύξηση ήταν 40,4%. Η αξία των εξαγωγών διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 σε 3,64 δισ., παρουσιάζοντας αύξηση 25,4%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών η αύξηση ήταν 26,4%. Η αύξηση αυτή οφείλεται επίσης σε σημαντικό βαθμό στην αύξηση της αξίας των εξαγωγών και λιγότερο σε αύξηση της αξίας του όγκου τους, κάτι το οποίο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο μεσοπρόθεσμα την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων. Πρόσφατα άλλωστε στο πλαίσιο της έρευνας για την κατάρτιση του Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών στην ελληνική μεταποίηση (δείκτης PMI), που καταρτίζει η S&P Global, επισημάνθηκε ότι τον Μάρτιο υποχώρησαν για πρώτη φορά σε διάστημα ενός έτους οι νέες παραγγελίες που προορίζονται για αγορές εκτός Ελλάδας.

Στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2022 η αξία των ελληνικών εξαγωγών διαμορφώθηκε σε 7,07 δισ. καταγράφοντας αύξηση 30,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών το πρώτο δίμηνο του 2022 ήταν 24,2%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή