Το φωτοβολταϊκό που σηματοδοτεί τη νέα εποχή

Το φωτοβολταϊκό που σηματοδοτεί τη νέα εποχή

Σε εικόνες από το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας παραπέμπει το εμβληματικό φωτοβολταϊκό πάρκο των ΕΛΠΕ που απλώνεται σε μια έκταση 3,5 χιλιάδων στρεμμάτων σε υψόμετρο 1.050 μέτρων και σε απόσταση 10 χιλιάδων χλμ. από τον παροπλισμένο λιγνιτικό σταθμό της Καρδιάς

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εικόνες από το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας παραπέμπει το εμβληματικό φωτοβολταϊκό πάρκο των ΕΛΠΕ που απλώνεται σε μια έκταση 3,5 χιλιάδων στρεμμάτων σε υψόμετρο 1.050 μέτρων και σε απόσταση 10 χιλιάδων χλμ. από τον παροπλισμένο λιγνιτικό σταθμό της Καρδιάς, διαβεβαιώνοντας τον επισκέπτη ότι είναι ζήτημα χρόνου για να περάσει οριστικά η σκυτάλη από τον λιγνίτη που στήριξε την περιοχή για πάνω από μισό αιώνα στις καθαρές μορφές ενέργειας.

Μέσα σε λιγότερο από 1,5 χρόνο και σε αντίξοες συνθήκες λόγω πανδημίας τα ΕΛΠΕ κατάφεραν να ολοκληρώσουν το μεγαλύτερο έργο ΑΠΕ στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ευρώπη, αλλά και το μεγαλύτερο με την τεχνολογία των πλαισίων διπλής όψεως στην Ευρώπη, που ανεβάζει την απόδοσή του κατά 5%. Ενας αριθμός 509.000 υπερσύγχρονων πάνελ σε 18 συστοιχίες από την ερχόμενη εβδομάδα που ο ΑΔΜΗΕ θα προετοιμάσει τους μετασχηματιστές του Κέντρου Υψηλής Τάσης του ΑΗΣ Καρδιάς θα παράγουν ενέργεια από τον ήλιο και μέσω ενός δικτύου υπέργειου και υπόγειου δικτύου μήκους 14 χιλιάδων χιλιομέτρων θα την εγχέουν στο σύστημα, προσθέτοντας ετησίως 350 GWh πράσινης ενέργειας.

Εγκαινιάστηκε το φωτοβολταϊκό πάρκο των ΕΛΠΕ στη Δ. Μακεδονία – Θα καλύπτει τις ανάγκες ρεύματος 75.000 νοικοκυριών.

Η ισχύς του φωτοβολταϊκού των ΕΛΠΕ θα καλύπτει τις ανάγκες ρεύματος 75.000 νοικοκυριών ή του 40% της οικιακής κατανάλωσης της Δ. Μακεδονίας. Σε μια απολύτως αγαστή συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες τα ΕΛΠΕ από τη συνολικά αδειοδοτημένη χορτολιβαδική έκταση των 4,5 χιλιάδων στρεμμάτων επέστρεψαν στους κτηνοτρόφους της περιοχής τα 1.500 στρέμματα, ενώ το πάρκο έχει αναπτυχθεί με πρόβλεψη διαδρόμων για τη διέλευση ζώων από τη μια πλευρά στην άλλη. Στην κατασκευή του έργου συμμετείχαν σε ποσοστό 35% ελληνικές εταιρείες, ενώ η κοινωνική συνεισφορά των ΕΛΠΕ σε σχέση με το συγκεκριμένο έργο συμπληρώνεται με την καταβολή 600.000 ευρώ ετησίως σε όμορους δήμους και οικιακούς καταναλωτές της περιοχής. Η επένδυση ανήλθε στα 130 εκατ. ευρώ, με σημαντικό όφελος για την εθνική οικονομία, αλλά και την περιοχή της Δ. Μακεδονίας, καθώς δημιούργησε πάνω από 350 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής, ενώ θα διατηρήσει δεκάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις απασχόλησης κατά τη διάρκεια λειτουργίας, οι περισσότερες εκ των οποίων θα καλυφθούν από την τοπική κοινωνία.

Με τη λειτουργία του πάρκου θα αποφευχθεί η παραγωγή 300.000 τόνων CO2/έτος, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 1,1 εκατ. στρέμματα δάσους. Το όραμα των ΕΛΠΕ δεν σταματά όμως στο φωτοβολταϊκό πάρκο των 204,3 MW, που εγκαινιάστηκε την περασμένη Τετάρτη από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ακολουθούν άλλα τρία έργα, περίπου 400 εκατ. ευρώ, τα οποία θα φέρουν τα Ελληνικά Πετρέλαια πιο κοντά στην ενεργειακή μετάβαση. Πρόκειται για ένα έργο στα Σέρβια ισχύος 144 MW, ένα στα Τρίκαλα 208 MW και ένα στη Φλώρινα 320 MW. Παράλληλα, προχωράει η ωρίμανση στα υπόλοιπα έργα ΑΠΕ του χαρτοφυλακίου των 2 GW, με τα ΕΛΠΕ να έχουν αναθεωρήσει τον αρχικό στόχο των 600 MW για το 2025, και να έχουν θέσει έναν νέο για 1 GW έως το 2026. O όμιλος διερευνά εξαγορές έργων ΑΠΕ και στην Κύπρο, στη Βουλγαρία και στη Βόρεια Μακεδονία. Είναι αξιοσημείωτη η ταχεία ανάπτυξη ενός διαφοροποιημένου, ισχυρού χαρτοφυλακίου «πράσινων» έργων από το επιτελείο του ομίλου, ξεκινώντας από 18 MW το 2020, φτάνοντας τα 38 MW το 2021 και τα 300 MW το 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή