Ανάπτυξη 4,5%, πληθωρισμός 7,7% το 2022 στο βασικό σενάριο Moody’s

Ανάπτυξη 4,5%, πληθωρισμός 7,7% το 2022 στο βασικό σενάριο Moody’s

Οι προβλέψεις του διεθνούς οίκου για τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία στην ελληνική οικονομία.

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «χτυπάει» τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στον πληθωρισμό της Ελλάδας, θα συντρίψει το διαθέσιμο εισόδημα, ενώ κάνει τις προοπτικές για την τουριστική περίοδο το 2022 λιγότερο ρόδινες, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή της η Moody’s Analytics.

«Αυτή η στρατιωτική σύγκρουση οδηγεί σε μείωση της πρόβλεψής μας για την ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ για το 2022 κατά 0,8% και στο 4,5%, στο βασικό μας σενάριο», σημειώνει ο οικονομολόγος και υποδιευθυντής του οίκου, Μάικλ Γραμματικόπουλος, και προβλέπει ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα κλείσει στο (σχεδόν) ρεκόρ του 7,7% το 2022 πριν ομαλοποιηθεί το 2023 στο 3% και στη συνέχεια συγκλίνει στον στόχο του 2% της ΕΚΤ. Η διάρκεια και το μέγεθος των ενεργειακών σοκ σημαίνουν ισχυρή μετακύλιση στις γενικές τιμές στην οικονομία. Σε συνδυασμό με την ανοδική πίεση στις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων, ο ετήσιος πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 8% το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο, όπως εξηγεί.

Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, παρόλο που ο κλάδος ξεπέρασε τις προσδοκίες το 2021, θα βρεθεί αντιμέτωπος με προκλήσεις λόγω των διεθνών πληθωριστικών πιέσεων και της ουκρανικής κρίσης, επισημαίνει η Moody’s Analytics. Σχεδόν το ένα τέταρτο της μείωσης της αύξησης του ΑΕΠ σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη του οίκου προέρχεται από την εκτίμηση για μηδενικές αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία, που μεταφράζεται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ λιγότερα έσοδα το 2022, εξηγεί ο οικονομολόγος και παρουσιάζει τα τρία σενάρια του οίκου για την ελληνική οικονομία από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ θα παραμείνει πάνω από τη δυναμική του μέχρι το 2024. Επειτα από υπερθέρμανση πέντε ετών, η ελληνική οικονομία βλέπει τον ετήσιο πληθωρισμό γύρω από τον στόχο της ΕΚΤ έως το 2026, ενώ η ανεργία φτάνει στο «φυσιολογικό» της επίπεδο. Η ισχυρή ανάπτυξη και η εμπιστοσύνη των αγορών αντικατοπτρίζονται στις αποδόσεις των ομολόγων, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να δανείζεται με χαμηλό κόστος και να μειώνει το χρέος της. Ετσι, μέχρι το τέλος του 2024 ο δείκτης ελληνικού χρέους προς ΑΕΠ θα υποχωρήσει κάτω από το 170% και το έλλειμμα θα πλησιάσει το μηδέν, ενώ το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4,5% το 2022 και κατά 2,8% το 2023.

Στο θετικό σενάριο, η στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία επιλύεται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν και έτσι οι γεωπολιτικές εντάσεις μειώνονται νωρίτερα από τις εκτιμήσεις. Η πλήρης εξασθένηση της πανδημίας και των γεωπολιτικών εντάσεων οδηγεί σε ισχυρή ανάκαμψη της ζήτησης, ειδικά στον τομέα των υπηρεσιών, που τροφοδοτείται από τα νοικοκυριά τα οποία ξοδεύουν τις πλεονάζουσες αποταμιεύσεις τους. Σε αυτό το σενάριο, το ελληνικό ΑΕΠ αυξάνεται κατά 5,7% το 2022 και κατά 3,9% το 2023.

Τέλος, κατά το δυσμενές σενάριο της Moody’s Analytics, η στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας επιδεινώνεται σημαντικά και συνεχίζεται για περισσότερο από το αναμενόμενο. Η απειλή μιας μεγάλης διακοπής του παγκόσμιου εφοδιασμού εμπορευμάτων διατηρεί τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σε πολύ υψηλά επίπεδα στην Ευρώπη, εκτοξεύοντας περαιτέρω τον πληθωρισμό. Παράλληλα, μία νέα παραλλαγή της COVID-19 εμφανίζεται τον χειμώνα και οδηγεί σε επιστροφή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, ενώ η πολιτική αστάθεια προκαλεί πολλαπλούς γύρους εκλογών που πλήττουν την οικονομία το 2023 και αυξάνουν σημαντικά το κόστος του χρέους. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το ελληνικό ΑΕΠ αυξάνεται μόνο κατά 1,9% το 2022 και συρρικνώνεται 1,5% το 2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή