Νέα έξοδος στις αγορές με επανέκδοση 7ετούς ομολόγου

Νέα έξοδος στις αγορές με επανέκδοση 7ετούς ομολόγου

Σήμερα ανοίγει το βιβλίο προσφορών για άντληση 1 με 2 δισ. ευρώ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο «άνοιγμα» της έκδοσης του 7ετούς ομολόγου του Απριλίου 2020 προχωράει το ελληνικό Δημόσιο, με το βιβλίο προσφορών να αναμένεται να ανοίξει –εκτός απροόπτου– σήμερα. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θέλει με αυτή την κίνηση να επιβεβαιώσει την τακτική παρουσία της Ελλάδας στις αγορές –εκτός του ότι θα ενισχύσει τα ταμειακά διαθέσιμα εν μέσω της ενεργειακής κρίσης– λαμβάνοντας ώθηση από τις πολύ σημαντικές εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος γύρω από τη χώρα, μεταξύ των οποίων και η πολύ σημαντική αναβάθμιση της S&P, που αποτελεί πλέον τον δεύτερο οίκο μετά την DBRS που βαθμολογεί την Ελλάδα μόλις ένα σκαλοπάτι μακριά από την επενδυτική βαθμίδα.

Τη διαδικασία της έκδοσης έχουν αναλάβει οι διεθνείς επενδυτικές τράπεζες BNP Paribas, BofA Securities, Citi, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE και J.P. Morgan, ενώ το ποσό άντλησης αναμένεται να καθοριστεί από τη ζήτηση, με τραπεζικές πηγές να το τοποθετούν στα 1-2 δισ. ευρώ. Ο τίτλος έχει λήξη τον Απρίλιο του 2027 και είναι ουσιαστικά 5ετούς διάρκειας, ενώ είχε εκδοθεί στις 15 Απριλίου του 2020 λίγο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, με κουπόνι 2% και απόδοση 2,013% και χθες η απόδοσή του διαμορφωνόταν στο 2,42%. Το βιβλίο προσφορών είχε διαμορφωθεί στα 5,9 δισ. ευρώ, με πάνω από 128 επενδυτές να συμμετέχουν στην έκδοση, ενώ το ελληνικό Δημόσιο είχε αντλήσει 2 δισ. ευρώ.

Η ανακοίνωση της νέας εξόδου της Ελλάδας στις αγορές άσκησε πιέσεις στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Οι προσδοκίες το πρωί της Τρίτης, αλλά και η ανακοίνωση στη συνέχεια για τη νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, άσκησαν πιέσεις στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με το 10ετές να ξεπερνάει χθες το 3% για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020 και λίγο πριν η ΕΚΤ ανακοινώσει την ενεργοποίηση του εκτάκτου προγράμματος PEPP. Σημαντική ήταν και η άνοδος των αποδόσεων σε όλη την ελληνική καμπύλη, με το 5ετές (λήξης Φεβρουαρίου 2026) να κινείται στο 2,1%, 10% υψηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα της Δευτέρας.

Η επιλογή του reopening ενός υφιστάμενου τίτλου, αντί της έκδοσης ενός νέου ομολόγου, θεωρείται πιο ασφαλής δεδομένων των συνθηκών της αγοράς και της σημαντικής αύξησης που έχουν σημειώσει οι αποδόσεις, όχι μόνο των ελληνικών τίτλων αλλά και όλων των ομολόγων της Ευρωζώνης, με το τέλος του φθηνού δανεισμού να έχει άλλωστε «μπει» εδώ και κάποιο διάστημα μετά και τη στροφή της ΕΚΤ προς την ομαλοποίηση της πολιτικής της. Σε τέτοιες συνθήκες είναι πιο «εύκολο» να αυξηθεί απλά το μέγεθος μιας υφιστάμενης έκδοσης αντί να αντληθούν 2,5 με 3 δισ. ευρώ που είναι «απαραίτητα» σε περίπτωση έκδοσης ενός νέου ομολόγου. Επιπλέον, το 5ετές ομόλογο της Ελλάδας που ουσιαστικά προκύπτει, με επιτόκιο στο 2,5% για παράδειγμα, είναι ελκυστικό για τους επενδυτές, τη στιγμή που το ιταλικό 5ετές έχει απόδοση 1,7%.

Η Ελλάδα έχει λάβει σειρά θετικών νέων τις τελευταίες εβδομάδες, που την έκαναν άλλωστε πιθανή υποψήφια για έξοδο στις αγορές, μεταξύ των οποίων οι αναβαθμίσεις από DBRS και S&P και η πλήρης αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, τα οποία στέλνουν ένα θετικό μήνυμα στις αγορές για τη χρηματοοικονομική κατάσταση της χώρας και ενισχύουν το προφίλ του δημοσίου χρέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή