Φυσικό αέριο: Στρατηγικής σημασίας για τα Βαλκάνια ο FSRU Αλεξανδρούπολης

Φυσικό αέριο: Στρατηγικής σημασίας για τα Βαλκάνια ο FSRU Αλεξανδρούπολης

Με την παρουσία των πρωθυπουργών Ελλάδας, Βουλγαρίας, Βόρειας Μακεδονίας και του προέδρου της Σερβίας και των υπουργών Ενέργειας των τεσσάρων χωρών θα πραγματοποιηθούν την προσεχή Τρίτη στην Αλεξανδρούπολη τα εγκαίνια του νέου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU Αλεξανδρούπολης).

2' 0" χρόνος ανάγνωσης

Με την παρουσία των πρωθυπουργών Ελλάδας, Βουλγαρίας, Βόρειας Μακεδονίας και του προέδρου της Σερβίας και των υπουργών Ενέργειας των τεσσάρων χωρών θα πραγματοποιηθούν την προσεχή Τρίτη στην Αλεξανδρούπολη τα εγκαίνια του νέου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU Αλεξανδρούπολης) που προχωράει με φορέα υλοποίησης την εταιρεία Gastrade.

Η εκπροσώπηση κορυφής των τριών βαλκανικών χωρών καταδεικνύει τη στρατηγική σημασία του FSRU για τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και την απεξάρτησή τους από το ρωσικό αέριο. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, δεκάδες εταιρείες από τις γειτονικές χώρες σπεύδουν να κλείσουν χωρητικότητα στον σταθμό που έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσει το 2023, όπως και παραγωγοί φυσικού αερίου που ενδιαφέρονται να πουλήσουν αέριο στα Βαλκάνια.

Η Gastrade καταβάλλει προσπάθειες να ολοκληρώσει το έργο ένα εξάμηνο νωρίτερα προκειμένου να συμβάλει στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας και της ευρύτερης περιοχής. Το FSRU Aλεξανδρούπολης θα αποτελέσει την τέταρτη πύλη εισαγωγής φυσικού αερίου στη χώρα μας με μέγιστη δυναμικότητα παροχής έως και 944.000 κυβικά μέτρα (κ.μ.) ανά ώρα ή 8,3 δισ. κ.μ. ετησίως και με αποθηκευτική ικανότητα 170.000 κ.μ. υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Στα εγκαίνια του έργου θα παρευρεθούν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας, Βουλγαρίας, Βόρειας Μακεδονίας και ο πρόεδρος της Σερβίας.

Το αέριο μέσω του αγωγού IGB, που ολοκληρώνεται στα μέσα του 2022, θα φτάνει στη Βουλγαρία και μελλοντικά στη Σερβία μέσω της διασύνδεσης Βουλγαρίας – Σερβίας, όπως και στη Βόρεια Μακεδονία μέσω του προωθούμενου σχεδίου διασύνδεσης με την Ελλάδα. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 363,7 εκατ. ευρώ, αποτελείται από μια πλωτή μονάδα παραλαβής και προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG και από ένα σύστημα υποθαλάσσιου και χερσαίου αγωγού μέσω του οποίου το αέριο θα μεταφέρεται στο εθνικό σύστημα μεταφοράς.

Στην εταιρεία Gastrade του ομίλου Κοπελούζου, που αναπτύσσει το project, συμμετέχουν επίσης η Gaslog Investments, 100% θυγατρική της εταιρείας Gaslog που κατέχει και διαχειρίζεται πάνω από 35 πλοία μεταφοράς LNG, η ΔΕΠΑ Εμπορίας με ποσοστό 20%, η Bulgartransgaz EAD (BTG) που είναι ο διαχειριστής του εθνικού συστήματος μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού αερίου της Βουλγαρίας με μερίδιο 20% και ο ΔΕΣΦΑ με ποσοστό 20%.

Η Gastrade έχει δρομολογήσει και ένα δεύτερο FSRU στο Θρακικό πέλαγος, ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης. Το FSRU Θράκης θα έχει ικανότητα αποθήκευσης 170.000 κ.μ. υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και θα μπορεί να παραδώσει έως και 22,7 εκατ. κ.μ. φυσικού αερίου ημερησίως ή 5,5 δισ. κ.μ. ετησίως. Το έργο θα περιλαμβάνει επίσης ένα σύστημα χερσαίου και υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει το FSRU με τους υφιστάμενους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου στην περιοχή.