Εντείνονται οι φόβοι για το αέριο, μαζικές πωλήσεις στο Χρηματιστήριο

Εντείνονται οι φόβοι για το αέριο, μαζικές πωλήσεις στο Χρηματιστήριο

Ισχυρές πιέσεις μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας σε Πολωνία, Βουλγαρία από τη Μόσχα

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρή διόρθωση προκάλεσαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι εξελίξεις στο ενεργειακό μέτωπο, με την κίνηση της Ρωσίας να κλείσει τη στρόφιγγα φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία, με τους επενδυτές να προχωρούν σε έντονες ρευστοποιήσεις στην πλειονότητα των blue chips, τα οποία έκλεισαν όλα στο «κόκκινο», ενώ σημαντικές πιέσεις δέχτηκε και η μεσαία κεφαλαιοποίηση. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στις 918 μονάδες, σβήνοντας σημαντικό μέρος από το ράλι του προηγουμένου διαστήματος, ενώ ο τζίρος διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα.

«Η συνολική εικόνα παραμένει ανησυχητική στο διεθνές τοπίο, εντείνοντας την επιφυλακτικότητά μας και για την εγχώρια αγορά παρά τις θετικές εξελίξεις. Κομβικό επίπεδο τιμών είναι οι 900 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη», σημειώνει η Depolas Investment Services.

Πιο αναλυτικά, στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 2,17% στις 918,56 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 93,02 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 2,27% στις 2.230,55 μονάδες, ενώ στο -2,13% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις 1.501,16 μονάδες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν η ΔΕΗ και η Βιοχάλκο στο -5,51% και -5,11% αντίστοιχα, ενώ ακολούθησαν με πτώση άνω του 3% οι Quest και Ελλάκτωρ και με πτώση άνω του 2% οι Coca-Cola, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, ΕΛΒΑΛΧαλκόρ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Mytilineos.

Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 2,17%, υποχωρώντας στις 918,56 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε απώλειες της τάξης του 2,42% στις 655,11 μονάδες, με τη Eurobank να υποχωρεί κατά 3,24%, την Τράπεζα Πειραιώς να ακολουθεί με απώλειες 2,57%, την Alpha Bank να κλείνει στο -2,53%, ενώ στο -1,28% έκλεισε η Εθνική Τράπεζα.

Οι βασικοί κίνδυνοι που θα αντιμετωπίσουν οι επενδυτές την προσεχή περίοδο παραμένουν οι εξελίξεις στη ρωσική εισβολή και οι συνέπειες που θα υπάρξουν από τα μέτρα που θα λάβουν οι κεντρικές τράπεζες σε Ευρώπη και Αμερική, για να αντιμετωπίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις, όπως επισημαίνει η Merit Securities.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, στην Κίνα το lockdown της Σαγκάης είναι πιθανό να επεκταθεί και στο Πεκίνο, με το ΑΕΠ να καταγράφει επίδοση μόλις +4,8% στο α΄ τρίμηνο, και η Fed ετοιμάζει την επόμενη εβδομάδα ουσιαστική αναπροσαρμογή των παρεμβατικών επιτοκίων της, καθώς χρεώνεται ήδη με καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. Σαν αποτέλεσμα, η εκτίμηση για επιβράδυνση της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας αυξάνει τα φοβικά σύνδρομα στις αγορές, καθώς η ανησυχία κλιμακώνεται. Την ίδια ώρα, η εκλογή Μακρόν στις γαλλικές εκλογές απέτρεψε μια εξέλιξη με βλαπτική προοπτική για την ευρωπαϊκή συνοχή.

Οι αρνητικές εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον επιδρούν αρνητικά και στην ελληνική οικονομία, όπως σημειώνει ο αναλυτής. Ηδη το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο α΄ δίμηνο ξεπερνάει τα 4 δισ. ευρώ, από 1,2 δισ. το 2021, καθώς οι εισαγωγές αυξάνονται με +61,3%, έναντι +30,5% των εξαγωγών, που είναι μισές περίπου σε αξία, εξαιτίας των αυξημένων τιμών των εισαγωγών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Προσδοκάται ωστόσο ότι οι θετικές εξελίξεις στον τουρισμό θα οδηγήσουν τις τουριστικές εισπράξεις κοντά στα επίπεδα του 2019.

Παρά την αναταραχή, όπως καταλήγει ο αναλυτής, τα εταιρικά μεγέθη, τόσο τα απολογιστικά για το 2021, όσο και εκείνα πολλών ελληνικών εταιρειών για το 2022, συνηγορούν στην εκτίμηση ότι δικαιολογούνται υψηλότερες αποτιμήσεις για τις τράπεζες, πολλούς δεικτοβαρείς τίτλους, αλλά και τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στον βαθμό που δεν συντελεστεί εκτροχιασμός της ελληνικής οικονομίας εξαιτίας της επιμονής των επιβαρυντικών παραγόντων του εξωτερικού της περιβάλλοντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή