Τέσσερα στηρίγματα για την οικονομία «βλέπει» η UBS

Τέσσερα στηρίγματα για την οικονομία «βλέπει» η UBS

Στο 4%, από 5,5% πριν, τοποθετεί η UBS την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος, λόγω των αντίθετων ανέμων με τους οποίους είναι αντιμέτωπη η οικονομία από την ενεργειακή και την πληθωριστική κρίση, ωστόσο διατηρεί τη θετική της στάση για τις προοπτικές της χώρας.

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 4%, από 5,5% πριν, τοποθετεί η UBS την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος, λόγω των αντίθετων ανέμων με τους οποίους είναι αντιμέτωπη η οικονομία από την ενεργειακή και την πληθωριστική κρίση, ωστόσο διατηρεί τη θετική της στάση για τις προοπτικές της χώρας βλέποντας τέσσερις σημαντικούς υποστηρικτικούς παράγοντες.

Οπως εξηγεί η ελβετική τράπεζα, η υποβάθμιση των εκτιμήσεών της αντανακλά τη μικρότερη «μεταφορά» ανάπτυξης από το 2021 απ’ ό,τι αναμενόταν, την πτωτική αναθεώρηση της ανάπτυξης της Ευρωζώνης στο 2,9% το 2022 και το ότι ο πληθωρισμός γίνεται μεγαλύτερο εμπόδιο στην ανάπτυξη. Ωστόσο, η νέα της πρόβλεψη για το ελληνικό ΑΕΠ παραμένει πάνω από τις πρόσφατες επίσημες προβλέψεις του 3,5%-3,8% (ΔΝΤ, Τράπεζα της Ελλάδος) αλλά και του μέσου όρου των αναλυτών (3,2%), με τους κινδύνους ωστόσο να αποτελούν οι υψηλότερες τιμές εμπορευμάτων/ενέργειας και ένα περαιτέρω πλήγμα στην ανάπτυξη και την εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη.

Η UBS παράλληλα επισημαίνει τέσσερις παράγοντες που στηρίζουν τη θετική της στάση για την ελληνική οικονομία, παρά τις τρέχουσες προκλήσεις.

Πρώτον, τόσο τα στοιχεία για την κινητικότητα του πληθυσμού όσο και τα στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα δείχνουν ορατές βελτιώσεις την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2022, ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη το πρώτο τρίμηνο άγγιξε την καλύτερη μέτρησή της από το 2000.

Δεύτερον, οι βελτιώσεις στην αγορά εργασίας παρέμειναν άθικτες τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο και η αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένεται να βοηθήσει στη δυναμική του εισοδήματος των νοικοκυριών.

Τρίτον, οι εισροές κεφαλαίων από την Ε.Ε θα συνεχίσουν να αποτελούν βασικό παράγοντα στήριξης της οικονομίας φέτος, με περίπου 16 δισ. ευρώ να είναι διαθέσιμα για απορρόφηση.

Τέταρτον, τα έσοδα από τον τουρισμό συνέχισαν να έχουν πολύ καλές επιδόσεις τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο (αυξημένα κατά 300%), ενώ η έναρξη της τουριστικής περιόδου νωρίτερα (1η Μαρτίου) και η χαλάρωση των περιορισμών μεταξύ Μαΐου – Αυγούστου αναμένεται να επιτρέψουν στον κλάδο να καταγράψει και πάλι ισχυρά κέρδη.

Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό μέτωπο, η UBS επισημαίνει πως η εικόνα για το 2021 είναι καλύτερη απ’ ό,τι αναμενόταν, ενώ το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί σημαντικά έως το 2023 κάτω από το 180% του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε στο -5% του ΑΕΠ (έναντι στόχου -7,3%) και το δημόσιο χρέος υποχώρησε στο 193,3% του ΑΕΠ. Για το 2022 η κυβέρνηση αναμένει πλέον πρωτογενές έλλειμμα περίπου 2% του ΑΕΠ (από -1,2% του ΑΕΠ πριν).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή