Χρηματιστήριο: Οριακή πτώση που «κράτησε» τις 900 μονάδες

Χρηματιστήριο: Οριακή πτώση που «κράτησε» τις 900 μονάδες

Μετοχές επιλεγμένων blue chips απορρόφησαν τις πιέσεις στον Γενικό Δείκτη

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθεροποιητικά έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, διατηρώντας το επίπεδο των 900 μονάδων, αν και ενδοσυνεδριακά η μεταβλητότητα ήταν έντονη με τον Γενικό Δείκτη να αλλάζει αρκετές φορές πρόσημο. Οι στηρίξεις από επιλεγμένα blue chips ήταν αρκετές ώστε να καλυφθούν οι όποιες πιέσεις σημειώθηκαν στο Χ.Α., με τον τζίρο να υποχωρεί σημαντικά από τα αυξημένα επίπεδα της προηγούμενης ημέρας.

Η αισθητή υποχώρηση του Γενικού Δείκτη κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης ήταν μάλλον υπερβολική, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, αλλά έδωσε την ευκαιρία να επιβεβαιωθεί η στήριξη των 900 μονάδων. Κατά την τεχνική ανάλυση, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για την εκδήλωση βραχυπρόθεσμης ανοδικής αντίδρασης του Γενικού Δείκτη με στόχο την επαναπροσέγγιση της περιοχής των 930-935 μονάδων.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή πτώση 0,01% και έκλεισε στις 900,35 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 62,72 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,04% στις 2.181,23 μονάδες, ενώ πτώση της τάξης του 0,13% κατέγραψε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.458,34 μονάδες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips ανοδικά ξεχώρισε η Ελλάκτωρ με κέρδη 3,52%, ενώ με άνοδο άνω του 1% έκλεισαν οι Jumbo, Lamda Development, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή. Στον αντίποδα, απώλειες άνω του 2% κατέγραψε η Quest, και ακολούθησαν με πτώση άνω του 1% οι Σαράντης, ΔΕΗ και ΟΤΕ.

Η σημαντική υποχώρηση του Γενικού Δείκτη κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης χαρακτηρίζεται υπερβολική από τους αναλυτές.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,16% στις 623,33 μονάδες με μόνο τη Eurobank να κλείνει με κέρδη και στο +1,21%, ενώ στο 1,46% διαμορφώθηκαν οι απώλειες στην Εθνική Τράπεζα, στο -0,74% έκλεισε η Τράπεζα Πειραιώς και στο -0,19% η Alpha Bank.

Η προσεχής αναδιάρθρωση της MSCI έχει καλλιεργήσει υψηλές προσδοκίες για το Χ.Α., με την αγορά να αναμένει ευρέως την προσθήκη της Εθνικής Τράπεζας, ενώ θεωρεί πιθανή και την εισαγωγή της Mytilineos στους βασικούς δείκτες. Ωστόσο, η Morgan Stanley δίνει χαμηλές πιθανότητες για αλλαγές στον δείκτη MSCI Greece κατά την αναδιάρθρωση της 12ης Μαΐου, σε αντίθεση με τη Société Générale, η οποία πρόσφατα προέβλεψε την είσοδο της Εθνικής, της Mytilineos και ίσως και των ΕΛΠΕ.

Οπως σημείωσε η Morgan Stanley, η κεφαλαιοποίηση της ΕΤΕ είναι κοντά στο όριο για τον Standard δείκτη, ωστόσο η ένταξή της εξαρτάται από τη διαγραφή της Jumbo. Αυτό συμβαίνει λόγω του μέγιστου αριθμού εταιρειών που μπορούν να συμμετέχουν στον δείκτη – επί του παρόντος 6, που είναι ήδη ο αριθμός των μετοχών του δείκτη. Εάν ωστόσο προστεθεί η Εθνική στον MSCI Greece Standard, οι εισροές θα φτάσουν τα 148 εκατ. δολάρια, ενώ αν αφαιρεθεί η Jumbo οι εκροές θα κινηθούν στα 118 εκατ. δολάρια.

Πάντως, η JP Morgan συνεχίζει να διατηρεί ουδέτερη στάση για τις ελληνικές μετοχές επισημαίνοντας πως στα θετικά, τα οποία και θα στηρίξουν ένα αισιόδοξο σενάριο, είναι το γεγονός ότι κάποιες ελληνικές τράπεζες θα σημειώσουν δείκτες απόδοσης ιδίων κεφαλαίων ROE άνω του 10%, ενώ η Ελλάδα επωφελείται και από το γεγονός ότι ανήκει στην Ευρωζώνη και θα δεχθεί ισχυρή στήριξη από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή