Χρηματιστήριο: Πτώση έπειτα από εντυπωσιακή αλλαγή κλίματος

Χρηματιστήριο: Πτώση έπειτα από εντυπωσιακή αλλαγή κλίματος

Από το +1,7%, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο -1,32% και στις 888,47 μονάδες

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με απώλειες, αρκετά κάτω από τις 900 μονάδες, έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών παρά το ανοδικό ξέσπασμα κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης, που ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στα ενδοσυνεδριακά υψηλά των 915 μονάδων και στο +1,7%. Η αρχική ώθηση που δέχθηκε η ελληνική αγορά από την αισιοδοξία στις διεθνείς αγορές, έπειτα από τις αποφάσεις της Fed, εξανεμίστηκε και οι πιέσεις επέστρεψαν, δείχνοντας ξεκάθαρα πως το κλίμα παραμένει εξαιρετικά εύθραυστο.

Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης και γνωστοποίησε την έναρξη συρρίκνωσης του ισολογισμού της από τον Ιούνιο, ωστόσο απέκλεισε πιο επιθετική νομισματική πολιτική από την τρέχουσα όσον αφορά το μέγεθος της αύξησης επιτοκίων, αντίθετα με ό,τι είχε αποτιμήσει η αγορά.

Αυτό προκάλεσε ράλι στις διεθνείς αγορές και έδωσε στο Χ.Α. το σήμα για μια συνεδρίαση ισχυρής ανόδου. Ωστόσο, τα χαμόγελα κράτησαν πολύ λίγο, καθώς το αρνητικό «γύρισμα» στις τραπεζικές μετοχές και σε επιλεγμένα blue chips, σε συνδυασμό με το έντονα πτωτικό άνοιγμα της Γουόλ Στριτ, «έσβησε» την αρχική άνοδο και οδήγησε την αγορά στο «κόκκινο», εν αναμονή και των ανακοινώσεων της κυβέρνησης για τις παρεμβάσεις στις τιμές του ρεύματος.

Οπως σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, το επίπεδο των 916 μονάδων του Γενικού Δείκτη ήταν και η πρώτη σημαντική αντίσταση που έδωσε και πάλι διόρθωση.

Η χθεσινή έντονη μεταβολή δείχνει ξεκάθαρα πως το κλίμα στην αγορά παραμένει εξαιρετικά εύθραυστο.

Αν η ζώνη των 897-900 μονάδων δεν κρατήσει, η αγορά μπορεί να δοκιμάσει κίνηση προς τις 871 μονάδες. Παράλληλα, μια κατοχύρωση των 916 μονάδων μπορεί να δώσει και πάλι κίνηση στη ζώνη των 936 μονάδων.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξεως του 1,32% και έκλεισε στις 888,47 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 72,72 εκατ. ευρώ. Κατά τη Merit Securities, τα σημεία στήριξης εντοπίζοντας στις 890 και 880 μονάδες και τα σημεία αντίστασης στις 910 και 920 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,42%, στις 2.150,20 μονάδες, ενώ με απώλειες 1,38% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στις 1.438,23 μονάδες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά έκλεισαν μόνο πέντε τίτλοι, με τα μεγαλύτερα κέρδη να σημειώνει η Motor Oil (+3,27%) και να ακολουθεί η Βιοχάλκο στο +1,01%, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η Quest στο -5,2% και ακολούθησαν με πτώση άνω του 3% οι Jumbo, Lamda Development και Mytilineos. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 2%, στις 610,87 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να καταγράφει βουτιά 3,79%, την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 1,84%, την Τράπεζα Πειραιώς να κλείνει στο -1,57% και τη Eurobank στο -0,82%.

Οπως επισημαίνει η Depolas Investment Services, αν και το θετικό κλίμα στις αγορές μετά τις ανακοινώσεις της Fed και του Τζ. Πάουελ, ο οποίος απέκλεισε σχεδόν αυξήσεις επιτοκίων μεγαλύτερες της τελευταίας, παρέσυρε αρχικά και τον Γενικό Δείκτη σε υψηλότερα επίπεδα, τα πτωτικά ρίσκα παραμένουν και μεσοπρόθεσμα πιθανότατα να κινούμαστε εντός συγκεκριμένου εύρους τιμών μεταξύ 970-890 μονάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή