Επένδυση 10 εκατ. ευρώ για νέο εργοστάσιο από τη Lariplast

Επένδυση 10 εκατ. ευρώ για νέο εργοστάσιο από τη Lariplast

Αφορά τη δημιουργία μονάδας παραγωγής χάρτινης συσκευασίας και logistics

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα επένδυση που αφορά τη δημιουργία μονάδας παραγωγής χάρτινης συσκευασίας υλοποιεί η βιομηχανία πλαστικών μιας χρήσης, με έδρα τη Λάρισα, Lariplast. Πρόκειται για συνολικό επενδυτικό σχέδιο 10 εκατ. ευρώ, του οποίου η πρώτη φάση, αξίας 4 εκατ. ευρώ, εντάχθηκε πρόσφατα στον αναπτυξιακό νόμο με ποσό ενίσχυσης 2,7 εκατ. ευρώ. Η μονάδα επιφάνειας 3.000 τετραγωνικών μέτρων στη Λάρισα «θα είναι από τις πιο σύγχρονες στην Ευρώπη, η μεγαλύτερη στην Ελλάδα στην κατηγορία της και θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία έως το τέλος της χρονιάς», όπως εξηγεί στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της Lariplast Γιάννης Τσερέπας. Για τον σκοπό λειτουργίας της νέας μονάδας, η Lariplast θα προχωρήσει τους επόμενους μήνες σε 60 νέες προσλήψεις.

Σε δεύτερη φάση, με χρονικό ορίζοντα τριετίας, θα πραγματοποιηθεί επένδυση 6 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει την ανάπτυξη κέντρου αποθήκευσης και διανομής (logistics center) και την εγκατάσταση επιπρόσθετου μηχανολογικού εξοπλισμού.

Με την ελληνική βιομηχανία πλαστικών να εξάγει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της, το 60% των παραγόμενων χάρτινων συσκευασιών του νέου εργοστασίου θα κατευθύνεται εκτός Ελλάδας. Η βιομηχανία, που ιδρύθηκε το 1969, διαθέτει μία ακόμη παραγωγική μονάδα στη Γαλλία, όπου δραστηριοποιείται μέσω της Lariplast France, εξάγοντας τα προϊόντα της σε τουλάχιστον 20 χώρες στην Ασία, στην Αφρική, στην Ευρώπη και στην Αμερική.

H πρώτη φάση, 4 εκατ. ευρώ, εντάχθηκε πρόσφατα στον αναπτυξιακό νόμο με ποσό ενίσχυσης 2,7 εκατ. ευρώ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται μία ακόμη επένδυση της Lariplast που σχετίζεται με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων 1,8 MW στο υφιστάμενο κτίριό της, επιφάνειας 10.000 τ.μ., όπως και στο καινούργιο (3.000 τ.μ.) όπου θα στεγαστεί η νέα παραγωγική μονάδα. Με τον τρόπο αυτό, η βιομηχανία επιδιώκει να αντιμετωπίσει τις αυξημένες τιμές ενέργειας, που σε συνδυασμό με την εκτόξευση του κόστους πρώτων υλών αντιπροσωπεύουν ανατιμήσεις της τάξεως του 150% σε διάστημα ενός χρόνου. Το αυξημένο αυτό κόστος έχει επίδραση και στα οικονομικά αποτελέσματα, με τη Lariplast να εμφανίζει το 2021 λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) ύψους 2 εκατ. ευρώ έναντι 3,1 εκατ. ευρώ το 2020. Επίσης, κατά την περασμένη χρήση η Lariplast Ελλάδας και η Lariplast Γαλλίας εμφάνισαν κύκλο εργασιών 23 εκατ. ευρώ και 7 εκατ. ευρώ, αντιστοίχως.

«Από τον Απρίλιο και μετά καταγράφεται σημαντική πτώση στη ζήτηση σε Ελλάδα και εξωτερικό ως αποτέλεσμα των πληθωριστικών πιέσεων», σημειώνει ο κ. Τσερέπας. «Στο επιχειρηματικό περιβάλλον υπάρχει χαμηλή ορατότητα. Αναμένεται πολλές επενδύσεις να ανασταλούν ή να ακυρωθούν λόγω της επιδείνωσης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία. Για τις επιχειρήσεις πρόκειται για υπόθεση διαχείρισης κρίσης που επιβάλλει την υιοθέτηση κινήσεων όπως η ορθολογική διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων. Για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις καλούνται να προχωρήσουν σε δαπάνες που δεν είχαν προβλέψει για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Και όλα αυτά ενώ κυρίαρχο διακύβευμα είναι να μη χαθεί η ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης έναντι τρίτων χωρών όπου το κόστος είναι σημαντικά χαμηλότερο», σχολιάζει ο CEO της Lariplast.

Σημειώνεται ότι εν μέσω του πρώτου κύματος πανδημίας και lockdown, ο κ. Τσερέπας μαζί με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Animus Αχιλλέα Νταβέλη και τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο της Chipita κατασκεύασαν, σε διάστημα μικρότερο από ένα μήνα, μονάδα παραγωγής χειρουργικών μασκών (Larisa Face Cover), συμβάλλοντας στην κάλυψη της ενισχυμένης, τότε, ζήτησης για τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή