Ο γρίφος των υπερεσόδων από το ρεύμα

Ο γρίφος των υπερεσόδων από το ρεύμα

Στα 591 εκατ., σύμφωνα με τη ΡΑΕ – Γιατί μπορεί να είναι κάτω από 300 εκατ.

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τοπίο στην ομίχλη παραμένει το ύψος των υπερεσόδων των παραγωγών ενέργειας στα οποία θα επιβληθεί ένα ειδικό τέλος 90%. Απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι η ΡΑΕ προσδιορίζει τα επιπλέον έσοδα της περιόδου Οκτωβρίου 2021 – Μαρτίου 2022 στα 927 εκατ. ευρώ. Στο πόρισμα, εκτός από τον πίνακα των επιπλέον εσόδων ανά παραγωγό, η ΡΑΕ αποτυπώνει και έναν δεύτερο πίνακα με τις εκπτώσεις που έχει χορηγήσει η ΔΕΗ στους πελάτες της το 8μηνο Αυγούστου 2021 – Μαρτίου 2022, οι οποίες συμποσούνται στα 336 εκατ. ευρώ. Τον Αύγουστο του 2021 και ύστερα από υπόδειξη της ΡΑΕ, η ΔΕΗ ενσωμάτωσε στα τιμολόγιά της ρήτρα αναπροσαρμογής και εφάρμοσε ταυτόχρονα εκπτώσεις για να απορροφήσει το κόστος από την ενεργοποίησή της.

Ετσι, τα αρχικά υπερέσοδα των 927 εκατ. ευρώ μετά την αφαίρεση αυτού του ποσού καταλήγει στα 591 εκατ. ευρώ. Δεν έχει γίνει γνωστό, ωστόσο, εάν η εν λόγω πράξη της αφαίρεσης έχει γίνει από τη ΡΑΕ, που σημαίνει εάν η αρμόδια αρχή εισηγείται κάτι αντίστοιχο ή το αφήνει στην ευχέρεια της κυβέρνησης.

Την άσκηση καλούνται να ολοκληρώσουν οι συναρμόδιοι υπουργοί και να προχωρήσουν στην επιβολή έκτακτου ειδικού τέλους σε ποσοστό 90%.

Ενα ακόμη χαμηλότερο ποσό από αυτό των 591 εκατ. ευρώ κυκλοφορεί ευρέως από χθες στην αγορά, που προκύπτει από μια δεύτερη αφαίρεση, που επίσης δεν φαίνεται να την έχει κάνει η ΡΑΕ. Η αφαίρεση, που περιορίζει το τελικό ποσό των υπερεσόδων περίπου στα 300 εκατ. ευρώ ή και λίγο κάτω από αυτά, προέκυψε από μια σημείωση της ΡΑΕ στο πόρισμα, η οποία αναφέρει ότι στα ποσά (σ.σ. των υπερεσόδων) δεν έχουν συνυπολογιστεί τα σταθερά τιμολόγια που παρέχουν οι καθετοποιημένοι πάροχοι στους πελάτες τους και τα οποία αντιστοιχούν στο 5%-20% του χαρτοφυλακίου τους. Το κόστος της διατήρησης των σταθερών τιμολογίων υπολογίζεται από την αγορά στα 300 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο ποσό αυτού να αντιστοιχεί στη ΔΕΗ, η οποία αθροίζει έναν αριθμό 500.000 οικιακών καταναλωτών με σταθερά τιμολόγια και μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές.

Η μεθοδολογία υπολογισμού των υπερεσόδων έχει προκαλέσει σοβαρές αντιπαραθέσεις μεταξύ των προμηθευτών, με το μέτωπο των ιδιωτών να θέτει ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι εκπτώσεις που παρείχε η ΔΕΗ στους πελάτες της, δηλαδή τα 336 εκατ. ευρώ, με το επιχείρημα ότι οι εκπτώσεις αποτελούν εργαλείο εμπορικής πολιτικής, μέσω των οποίων η ΔΕΗ ή διατηρούσε τους πελάτες της ή προσέλκυε νέους.

Την άσκηση καλούνται να ολοκληρώσουν οι συναρμόδιοι υπουργοί και να προχωρήσουν στη συνέχεια στην επιβολή έκτακτου ειδικού τέλους σε ποσοστό 90%, όπως έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στον βαθμό πάντως που η συλλογιστική που κυριαρχούσε χθες σε αρμόδια επιτελεία επικρατήσει, τότε το συνολικό ποσό που θα φορολογηθεί θα είναι 300 εκατ. ευρώ, το 1/3 δηλαδή περίπου από αυτό που προσδιόρισε η ΡΑΕ αρχικά, που σημαίνει ότι το κράτος θα ανακτήσει περί τα 270 εκατ. ευρώ.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή