Αύξηση σε παγκόσμιο επίπεδο του δανεισμού εκτός τραπεζών

Αύξηση σε παγκόσμιο επίπεδο του δανεισμού εκτός τραπεζών

Νέες προκλήσεις για τους ρυθμιστικούς φορείς βλέπει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σκυτάλη του ανταγωνισμού στον τομέα της χορήγησης πιστώσεων από τις Fintech επιχειρήσεις αναλαμβάνουν πλέον οι Bigtech και παρά το γεγονός ότι ο τομέας παραμένει σταθερά «ελεγχόμενος» από τις παραδοσιακές τράπεζες, η αυξανόμενη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών οδήγησε στην εμφάνιση νέων παικτών στον τομέα της διαμεσολάβησης για τη χορήγηση δανείων. Αυτό συμπεραίνει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (European Banking Authority – EBA) σε έκθεση που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα για τον μη τραπεζικό δανεισμό και την ψηφιακή χρηματοδότηση, σημειώνοντας ότι «η παροχή καινοτόμων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών μπορεί να αποφέρει οφέλη για τους καταναλωτές και να αυξήσει τον ανταγωνισμό στην αγορά». Εντούτοις, όπως παρατηρεί, «η ανάλυση των ρυθμιστικών καθεστώτων που ισχύουν επί του παρόντος δείχνει ότι ο μη τραπεζικός δανεισμός παραμένει σε μεγάλο βαθμό μη εναρμονισμένος σε ολόκληρη την Ε.Ε. και αυτό μπορεί να δημιουργήσει προκλήσεις για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμιστικών αρχών».

Τα στοιχεία με βάση σχετική έρευνα δείχνουν μια σημαντική αύξηση στον όγκο δανεισμού που παρέχεται από φορείς Fintech και Bigtech σε παγκόσμιο επίπεδο μεταξύ 2013 και 2019, αύξηση που μερικές φορές συνδέεται και με τις συνεργασίες που έχουν αναπτύξει με παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Εντούτοις, τα ίδια στοιχεία δείχνουν επίσης ότι από το 2018 οι πιστώσεις μέσω Bigtech εταιρειών έχουν ξεπεράσει τις πιστώσεις μέσω Fintech, αγγίζοντας σε παγκόσμιο επίπεδο τα 600 δισ. δολάρια, έναντι 100 δισ. δολαρίων αντίστοιχα. Οπως διαπιστώνει η ανάλυση της EBA, τα νέα μοντέλα δανεισμού που διευκολύνονται από διαδικτυακές πλατφόρμες έχουν γίνει πιο διαδεδομένα, τόσο μέσω της παροχής υπηρεσιών από εταιρείες Fintech (π.χ. μέσω πλατφορμών δανεισμού P2P/marketplace), όσο και από άλλες ψηφιακές πλατφόρμες, που επιτρέπουν τον δανεισμό επιχειρήσεων και τη διαπραγμάτευση τιμολογίων. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας (Bigtechs) άρχισαν επίσης να εισέρχονται σε πιστωτικές αγορές σε συνεργασία με τράπεζες, αξιοποιώντας την εκτεταμένη βάση χρηστών τους, η οποία διευκολύνει τη διαδικασία ενσωμάτωσης δανειοληπτών. Επιπλέον, οι Bigtechs μπορούν να χρησιμοποιήσουν μεγάλης κλίμακας δεδομένα για τους χρήστες, που λαμβάνονται συχνά από μη χρηματοοικονομικές δραστηριότητες, για τη μέτρηση της πιστοληπτικής ικανότητας των δανειοληπτών και την εμπορία στοχευμένων χρηματοοικονομικών προϊόντων στους καταναλωτές. Ειδικότερα στην Ευρωπαϊκή Eνωση η παροχή πιστώσεων μέσω Bigtech πραγματοποιείται μέχρι στιγμής κυρίως μέσω συνεργασιών με τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αλλά από το ξέσπασμα της COVID-19 η επιρροή των Bigtech έχει αυξηθεί, μαζί με τη γενικότερη επιτάχυνση της ψηφιοποίησης.

Η έκθεση της EBA για τη χρήση ψηφιακών πλατφορμών δείχνει ότι οι εταιρείες Bigtech δεν συμμετέχουν άμεσα στην παροχή δανείων στην Ε.Ε. (καμία από αυτές δεν διαθέτει ειδική άδεια δανεισμού), αλλά ορισμένες από αυτές απέκτησαν άλλες άδειες για χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Μεταξύ αυτών:

Από το 2018 οι πιστώσεις μέσω Bigtech εταιρειών έχουν ξεπεράσει τις πιστώσεις μέσω Fintech, αγγίζοντας σε παγκόσμιο επίπεδο τα 600 δισ. δολάρια, έναντι 100 δισ. δολαρίων αντίστοιχα.

– Οι Amazon Payments, Alibaba/Alipay, Facebook Payments και Uber Payments διαθέτουν άδειες ιδρυμάτων ηλεκτρονικού χρήματος.

– Το Google Payments και το WeChat Pay διαθέτουν άδειες ιδρύματος πληρωμών και η Rakuten Europe Bank διαθέτει άδεια πιστωτικού ιδρύματος.

Ωστόσο, όπως παρατηρεί, υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι Bigtech εμπλέκονται έμμεσα σε δανειοδοτικές δραστηριότητες σε συνεργασία με τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ε.Ε. Ετσι, για παράδειγμα: στη Γερμανία, η Samsung προσφέρει το Samsung Pay σε συνεργασία με τη Solarisbank, η οποία παρέχει μια εικονική χρεωστική πιστωτική κάρτα ως τρόπο πληρωμής και έναν δωρεάν λογαριασμό για διακανονισμό, καθώς και μια επιλογή buy-now-pay-later «Splitpay». Σημειώνεται πως η συνολική αξία των πιστώσεων μέσω Fintech εταιρειών στην Ε.Ε. το 2020 ανήλθε στα 6,22 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύει ακόμη ένα μικρό μόνο μέρος του συνολικού τραπεζικού δανεισμού της Ε.Ε., μόλις το 0,20%. Eτσι για τα περισσότερα κράτη- μέλη όπου υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα, ο δανεισμός μέσω Fintech ως ποσοστό του συνολικού δανεισμού δεν ξεπερνάει το 1%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή