Χρηματιστήριο: Αδύναμη άνοδος, σε στάση αναμονής οι επενδυτές

Χρηματιστήριο: Αδύναμη άνοδος, σε στάση αναμονής οι επενδυτές

Στις 862,66 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με κέρδη 0,21%, ο τζίρος ανήλθε στα 86,86 εκατ.

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με λίγα κέρδη και μακριά από τα υψηλά ημέρας έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε αντίθεση με τους ιδιαίτερα «ανεβασμένους» ρυθμούς που κυριάρχησαν στις ευρωπαϊκές αγορές και παρά την ανακοίνωση των στοιχείων του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, ο οποίος σημείωσε τον Απρίλιο άλμα 8,3%, έναντι 8,1% που ανέμενε η αγορά. Το κλίμα στο Χ.Α. παραμένει εύθραυστο, όπως έχουν δείξει οι τελευταίες συνεδριάσεις, με την αγορά να έχει χάσει τον ρυθμό της και να έχει απομακρυνθεί αρκετά από τις 950 μονάδες που κινούνταν τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με τη Merit Securities, η μεσοπρόθεσμη τάση του Γενικού Δείκτη είναι πτωτική, με τον εκθετικό κινούμενο μέσο όρο 200 ημερών να τοποθετείται στις 889,53 μονάδες. Σημεία στήριξης αποτελούν οι 850 και 840 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 880 και 890. Στο επίκεντρο της αγοράς βρίσκονται τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου των εισηγμένων, ενώ σήμερα αναμένεται και η ανακοίνωση για πιθανές αλλαγές στον δείκτη MSCI Greece.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 0,21% και έκλεισε στις 862,66 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 86,86 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,18% στις 2.072,22 μονάδες, ενώ με σημαντικά κέρδη 1,27% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις 1.410,94 μονάδες.

Στο επίκεντρο της αγοράς βρίσκονται τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου — Σήμερα αναμένεται και η ανακοίνωση για πιθανές αλλαγές στον δείκτη MSCI Greece.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισε η Βιοχάλκο στο +5,12%, ενώ κέρδη άνω του 2% κατέγραψαν οι Quest και Σαράντης. Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η Jumbo στο -1,38% και ακολούθησε o ΟΠΑΠ στο -0,97%.

Ο τραπεζικός δείκτης υποαπέδωσε και σημείωσε πτώση 1,02% στις 571,15 μονάδες, με την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 1,96%, την Εθνική Τράπεζα κατά 1,16% και τη Eurobank κατά 0,84%, ενώ με κέρδη 1,05% έκλεισε η Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με τον Νίκο Καυκά, υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης της Depolas Investment Services, καθοριστικός παράγοντας για τις επόμενες συνεδριάσεις στις διεθνείς αγορές αλλά και στο Χ.Α. ενδέχεται να είναι τα μεγέθη του πληθωρισμού Απριλίου στις ΗΠΑ. «Επικεντρωνόμαστε στα στοιχεία αυτά, καθώς διαμορφώνουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και συνεπώς το επενδυτικό κλίμα και τη διάθεση ανάληψης ρίσκου», όπως σημειώνει. «Για το Χ.Α. αναμένουμε συνολικότερα μια ανθεκτικότητα των τιμών σε σημαντική περαιτέρω πτώση και σε ορισμένες περιπτώσεις θα αναζητήσουμε σημεία εισόδου», καταλήγει ο αναλυτής.

Από την πλευρά του ο Πέτρος Στεριώτης, ανώτατο στέλεχος ΚΕΠΕΥ, υπογραμμίζει τον αντίκτυπο που θα έχει στις ελληνικές μετοχές η περαιτέρω αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων, ενόψει και της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ, που όλα δείχνουν ότι θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο.

Οπως επισημαίνει, τα κρατικά και εταιρικά ομόλογα της Ευρωζώνης βρίσκονται εν μέσω ενός από τα πιο άσχημα sell-off όλων των εποχών, καθώς η ΕΚΤ έχει σηματοδοτήσει την πρόθεσή της να αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεών της σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά από το 2014 και να τερματίσει τις αγορές ομολόγων. Η αύξηση του κόστους του χρήματος και οι εξελίξεις στις δευτερογενείς αγορές ομολόγων δημιουργούν έντονες ανησυχίες για το κόστος του δημόσιου δανεισμού και για πιθανές εταιρικές πτωχεύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή