Ελληνική οικονομία: Η ακρίβεια φρενάρει την ανάπτυξη

Ελληνική οικονομία: Η ακρίβεια φρενάρει την ανάπτυξη

Το πληθωριστικό σοκ στην οικονομία αποτυπώνεται στις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αναθεωρεί επί τα χείρω τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτίναξη του πληθωρισμού στο 6,3% κατά μέσον όρο φέτος –και μάλιστα του εναρμονισμένου δείκτη, που είναι χαμηλότερος από τον εθνικό– προβλέπει για φέτος η Κομισιόν, αρκετά υψηλότερα από το 5,6% της κυβερνητικής πρόβλεψης του Προγράμματος Σταθερότητας και λίγο πάνω από την πρόβλεψή της για πληθωρισμό 6,1% κατά μέσον όρο στην Ευρωζώνη. Το 2023 ο δείκτης προβλέπεται να υποχωρήσει στο 1,9%.

Στις χθεσινές, ανοιξιάτικες προβλέψεις της, η Κομισιόν διαπιστώνει τη «σκιά» που έχει ρίξει ο πόλεμος στην Ουκρανία στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, μετά την έντονη ανάκαμψη από την πανδημία και τους πολλά υποσχόμενους πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς.

Η πρόβλεψή της για την ανάπτυξη το 2022 είναι 3,5% (από 4,9% στις χειμερινές προβλέψεις τον Φεβρουάριο), ωστόσο είναι πιο αισιόδοξη από την κυβερνητική πρόβλεψη για 3,1%. Η εικόνα αντιστρέφεται το 2023, για το οποίο η Κομισιόν προβλέπει 3,1% (από 3,5% στις χειμερινές προβλέψεις) και η κυβέρνηση 4,8%. Σε κάθε περίπτωση, ο ελληνικός ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό, που εκτιμάται στο 2,7% το 2022 και 2,3% το 2023.

Η αναπτυξιακή δυναμική, κατά την Κομισιόν, συντηρείται από τον τουρισμό, για τον οποίο εκτιμά ότι θα ανακάμψει πλήρως, δεδομένου του μικρού μεριδίου των τουριστών από τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία. Αντιθέτως, οι εξαγωγές αναμένεται να υποχωρήσουν λόγω της επιβράδυνσης του ΑΕΠ στην ευρωπαϊκή και στην παγκόσμια οικονομία.

Ανησυχία εκφράζει, επίσης, για την ενδεχόμενη καθυστέρηση επενδυτικών σχεδίων λόγω αυξημένης αβεβαιότητας και κινδύνων, αλλά σημειώνει ότι η οικονομία θα επωφεληθεί από τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Ετσι, προβλέπει ότι οι επενδύσεις θα αυξηθούν κατά 14,7% φέτος και 8,5% του χρόνου.

Ο ελληνικός ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό, που εκτιμάται στο 2,7% το 2022 και 2,3% το 2023.

Ο πληθωρισμός, σύμφωνα με την Κομισιόν, θα πλήξει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, αν και εκτιμά ότι τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η συσσώρευση αποταμιεύσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα αντισταθμίσουν εν μέρει το πλήγμα στην κατανάλωση.

Το έλλειμμα προβλέπεται να υποχωρήσει φέτος στο 4,3% του ΑΕΠ, από 7,4% του ΑΕΠ το 2021, ενώ το 2023 θα υποχωρήσει περαιτέρω στο 1% του ΑΕΠ, με το πρωτογενές αποτέλεσμα να είναι πλεονασματικό, 1,3% του ΑΕΠ (έναντι κυβερνητικής πρόβλεψης για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% το 2023).

Η πρόβλεψη βασίζεται στην παραδοχή ότι θα διατηρηθεί η μειωμένη ασφαλιστική εισφορά και η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα, αλλά δεν γίνεται αναφορά σε επέκταση στο Δημόσιο και στις συντάξεις. Προφανώς υπάρχει μια συμφωνία στο σημείο αυτό. Οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι παραμένουν σημαντικοί και αφορούν την ενεργοποίηση κρατικών εγγυήσεων που δόθηκαν στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης, τις δικαστικές αποφάσεις για τις περικοπές επικουρικών συντάξεων και δώρων και τις υποθέσεις της ΕΤΑΔ. Το χρέος αναμένεται να μειωθεί στο 186% το 2022 και στο 180,4% του ΑΕΠ το 2023. Η ανεργία θα υποχωρήσει στο 13,7% φέτος και στο 13,1% το 2023.

«Οι σημερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνουν την αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα που επιδεικνύει η ελληνική οικονομία κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, παρουσιάζοντας μάλιστα μια σταθερή δυναμική», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή