Το καναδικό fund Fiera επενδύει στην Inalan

Το καναδικό fund Fiera επενδύει στην Inalan

Ως στρατηγικός επενδυτής στην εταιρεία παροχής υπηρεσιών σταθερού Ιντερνετ Inalan εισέρχεται το καναδικό επενδυτικό κεφάλαιο Fiera Infrastructure που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας 130 δισεκατομμυρίων ευρώ.

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως στρατηγικός επενδυτής στην εταιρεία παροχής υπηρεσιών σταθερού Ιντερνετ Inalan εισέρχεται το καναδικό επενδυτικό κεφάλαιο Fiera Infrastructure που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας 130 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το τελευταίο, όπως έκανε γνωστό χθες με ανακοίνωσή του, θα χρηματοδοτήσει την επέκταση του δικτύου οπτικών ινών της εταιρείας που ίδρυσε το 2014 ο Ουκρανός Κονστιαντίν Ντολσένκο. Σήμερα η Inalan καλύπτει ορισμένες περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και, ύστερα από την εξασφάλιση χρηματοδότησης από τη Fiera (της οποίας το ύψος δεν γνωστοποιούν στην «Κ» αρμόδιες πηγές της), θέτει τον πήχυ για την κάλυψη 1,6 εκατ. νοικοκυριών με χρονικό ορίζοντα τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Fiera Infrastructure, το ανοιχτής πρόσβασης δίκτυο της Inalan «θα επιτρέψει τη χρήση του και από άλλους παρόχους». Ο μικρός πάροχος σταθερού Ιντερνετ διαθέτει συμμετρικές συνδέσεις οπτικής ίνας που προσφέρουν ταχύτητες download (κατέβασμα αρχείων) και upload (ανέβασμα αρχείων) 200 Mbps έως 1GB.

Τις τελευταίες εβδομάδες πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Inalan τοποθετήθηκε ο Luis Alvarez Satorre, που κατέχει και τη θέση του προέδρου του δ.σ. στην ισπανική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Islalink. Η τελευταία, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Fiera Infrastructure, κατασκευάζει υποθαλάσσιο δίκτυο οπτικών ινών (Ionian), μήκους 322 χιλιομέτρων, στο Ιόνιο. Το έργο πρόκειται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Οκτώβριο και θα συνδέσει την Πρέβεζα με την Κροτόνε της Καλαβρίας στην Ιταλία, και κατ’ επέκταση το Μιλάνο και τη Ρώμη με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Θα χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη του δικτύου οπτικής ίνας της εταιρείας.

Οπως δήλωσε η πρόεδρος της Fiera Infrastructure Αλίνα Οσόριο, στην Ελλάδα η ζήτηση για ευρυζωνικές υπηρεσίες επόμενης γενιάς είναι η μεγαλύτερη από ποτέ. Στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του από την ίδρυση της Inalan, o ιδρυτής της K. Ντολσένκο ανέφερε ότι τα νέα κεφάλαια της Fiera θα επιτρέψουν την επέκταση του δικτύου της σε 1,6 εκατ. νοικοκυριά σε βάθος χρόνου.

Με τη ζήτηση για υπηρεσίες ευρυζωνικότητας να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, διευρύνονται και οι επενδύσεις σε οπτική ίνα των μεγάλων παρόχων. Ο ΟΤΕ το 2021 παρείχε πρόσβαση σε υποδομή οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home / FTTH) σε περισσότερα από 560.000 σπίτια και επιχειρήσεις, αριθμός που θα φθάσει το 1 εκατ. μέχρι το τέλος του 2022 και τα τρία εκατομμύρια έως το 2027. Για τα επόμενα έξι χρόνια δρομολογεί επενδύσεις άνω των 3 δισ. ευρώ. Η Vodafone υλοποιεί επενδύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ, οι οποίες αποσκοπούν στην αύξηση της κάλυψης του δικτύου πέμπτης γενιάς (5G Giga Network), στην περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών και τη διασύνδεση των νησιωτικών προορισμών. Ειδικότερα, έως και το 2024 η εταιρεία θα κατασκευάσει 150.000 νέες γραμμές μέχρι το σπίτι (FTTH), των οποίων ο αριθμός θα ξεπερνάει τις 650.000 μέχρι το τέλος της εν λόγω περιόδου. Η United Group που έχει εξαγοράσει τις Wind και Nova, οι οποίες πρόκειται να ενοποιηθούν, δρομολογεί επενδυτικό πρόγραμμα 1,3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή