Μπόνους 150 εκατ. σε δημόσιους φορείς που εξοικονομούν ενέργεια

Μπόνους 150 εκατ. σε δημόσιους φορείς που εξοικονομούν ενέργεια

Ψηφιακά θα παρακολουθούνται τα 212.000 ρολόγια του Δημοσίου

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πρόσθετη οικονομική βοήθεια 150 εκατ. ευρώ θα επιβραβευθούν φέτος οι φορείς του Δημοσίου που θα επιτύχουν τον στόχο για μείωση της κατανάλωσης ενέργειάς τους, στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος, το οποίο ανακοίνωσαν χθες οι συναρμόδιοι υπουργοί Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. Ο στόχος είναι η εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο άμεσα κατά 10% και μεσοπρόθεσμα κατά 30%. Το 2021, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, το Δημόσιο δαπάνησε, χωρίς φόρους και τέλη, 800 εκατ. ευρώ για κατανάλωση ενέργειας, ποσό το οποίο πληρώνει ο Ελληνας φορολογούμενος.

Οι φορείς του Δημοσίου καλούνται να εφαρμόσουν μια σειρά από μέτρα που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων «την ορθολογική διαχείριση και συντήρηση συστημάτων θέρμανσης, ψύξης, την εξοικονόμηση ενέργειας στον τομέα του φωτισμού όπως στον οδοφωτισμό, αλλά και στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης μέσα από την τοποθέτηση κατάλληλου εξοπλισμού διαχείρισης ενέργειας όπως inverters σε αντλιοστάσια», όπως είπε ο κ. Σκρέκας. Θα οριστεί κατ’ αρχάς ένας ενεργειακός υπεύθυνος για τα κτίρια, κάτι που προβλέπεται, αλλά δεν εφαρμόζεται. Η ρύθμιση των θερμοκρασιών λειτουργίας των συστημάτων θέρμανσης και ψύξης είναι ένα από τα βασικά μέτρα, όπως τα περιέγραψε αναλυτικά η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου. Η ίδια μίλησε για την ατομική ευθύνη κάθε υπαλλήλου να φροντίζει ώστε να μη γίνεται άσκοπη χρήση ενέργειας στον χώρο εργασίας του. Χαρακτηριστικά, είπε, είναι προτιμότερο να ανοίγουν για 10 λεπτά τα παράθυρα και να αερίζεται ο χώρος, με κλειστά κλιματιστικά, παρά να είναι ταυτόχρονα ανοιχτά τα κλιματιστικά και τα παράθυρα. Επίσης, είπε, πρέπει να κλείνουν τα κλιματιστικά και η θέρμανση τις ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι, όπως και οι υπολογιστές, τα φώτα και οι συσκευές σε χώρους που δεν χρησιμοποιούνται. Ο ενεργειακός υπεύθυνος μπορεί να ορίσει έναν υπάλληλο που θα φεύγει τελευταίος για να ελέγχει όλα τα παραπάνω. Προβλέπεται επίσης η τοποθέτηση συστημάτων σκίασης (στόρια, κουρτίνες).

Η βελτίωση του χρονοπρογραμματισμού του οδοφωτισμού, εξάλλου, υπολογίζεται ότι μπορεί να μειώσει το κόστος κατά 30%-50%.

Η κατανάλωση ενέργειας στα 212.000 ρολόγια του Δημοσίου θα παρακολουθείται μέσω ενός ψηφιακού συστήματος, το οποίο ανακοίνωσε χθες ο κ. Σκρέκας.

Το Δημόσιο δαπάνησε το 2021, χωρίς φόρους και τέλη, 800 εκατ. ευρώ για κατανάλωση ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά τα κίνητρα, ο κ. Σκυλακάκης εξήγησε ότι από το αποθεματικό του Δημοσίου που έχει προβλεφθεί για την κάλυψη έκτακτων αναγκών, ένα μέρος θα δοθεί στους δημόσιους φορείς, εφόσον εφαρμόσουν με επιμέλεια τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας.

Πρόκειται για αποθεματικό ύψους 350 εκατ. ευρώ που προβλέπεται ειδικά για την ενίσχυση των φορέων λόγω αύξησης της τιμής της ενέργειας, εκ των οποίων τα 150 εκατ. ευρώ θα δοθούν μόνο στους φορείς που θα πετύχουν τους στόχους.

«Οι φορείς που δεν πέτυχαν τους στόχους εξοικονόμησης ή αμέλησαν να εφαρμόσουν τα μέτρα θα πρέπει να κάνουν οικονομία από αλλού», είπε ο κ. Σκυλακάκης.

Σε πιο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο ανακοινώθηκε η εφαρμογή του προγράμματος «Ηλέκτρα» για την αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος του Δημοσίου, με προϋπολογισμό 640 εκατ. ευρώ. Με την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος προβλέπεται μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 30% και χρηματοδοτείται το 50%-70% του έργου για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου. Ο οδηγός του προγράμματος αναρτήθηκε χθες στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ενέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή