Φυσικό αέριο: Αμφιβολίες στην αγορά για την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας Ε.Ε., Αιγύπτου, Ισραήλ

Φυσικό αέριο: Αμφιβολίες στην αγορά για την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας Ε.Ε., Αιγύπτου, Ισραήλ

Ερωτήματα ως προς τη μεσοβραχυπρόθεσμη συνεισφορά της συμφωνίας-πλαισίου της Ε.Ε. με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, που υπεγράφη χθες στο Κάιρο, στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης εκφράζουν παράγοντες της ενεργειακής αγοράς

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερωτήματα ως προς τη μεσοβραχυπρόθεσμη συνεισφορά της συμφωνίας-πλαισίου της Ε.Ε. με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, που υπεγράφη χθες στο Κάιρο, στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης εκφράζουν παράγοντες της ενεργειακής αγοράς, που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις. Την αξιολογούν ως μία καθαρά συμφωνία προθέσεων, αφού –όπως τονίζουν χαρακτηριστικά– «δεν δεσμεύει καμία πλευρά, δεν προβλέπει ποσότητες, τιμές, ούτε χρονοδιαγράμματα».

Τονίζουν επίσης ότι το Ισραήλ δεν διαθέτει πρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου για εξαγωγές πέραν των 10 δισ. κ.μ. που εξάγει σήμερα και δεν πρόκειται να αυξηθεί η εξαγωγική του δυναμικότητα πριν από το διάστημα 2025-2027. Η σύσταση μιας κοινής ομάδας εργασίας, που θα εξετάσει τις δυνατότητες ανάπτυξης νέων υποδομών για τη μεταφορά αερίου από το Ισραήλ και την Αίγυπτο στην Ευρώπη, είναι το επόμενο βήμα σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η συμφωνία-πλαίσιο. Ενα μεγάλο ερώτημα είναι το πώς θα χρηματοδοτηθούν αυτές οι υποδομές, αφού η ίδια η Ε.Ε. ακολουθεί μια αμφίσημη πολιτική στο ζήτημα των επενδύσεων φυσικού αερίου.

«Η συμφωνία δεν δεσμεύει καμία πλευρά, δεν προβλέπει ποσότητες, τιμές, ούτε χρονοδιαγράμματα».

Σε κάθε περίπτωση τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου αποτελούν μια σημαντική νέα και ασφαλή πηγή τροφοδοσίας για την Ευρώπη. Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο χώρας τράνζιτ για τη μεταφορά του αερίου στην Ευρώπη και με τη στήριξη της Ε.Ε. προωθεί, ως την καταλληλότερη διαδρομή, τον αγωγό EastMed. Υπάρχει ωστόσο και επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την αξιοποίηση της Ρεβυθούσας και των FSRU που έχουν δρομολογηθεί για την υποδοχή των ποσοτήτων LNG από τα τερματικά της Αιγύπτου, μέσα από εμπορικές συμφωνίες. Ηδη η Energean έχει υπογράψει MOU με την αιγυπτιακή EGAS για προμήθεια ποσοτήτων φυσικού αερίου έως 3 BCM ετησίως από τα ισραηλινά κοιτάσματα που διαθέτει η εταιρεία, η οποία έχει σε εξέλιξη και ένα μεγάλο γεωτρητικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου ανακάλυψε πρόσφατα το κοίτασμα «Αθηνά» και εντόπισε την «περιοχή Ολύμπου», που εκτιμάται ότι φιλοξενεί περίπου 58 BCM.

Στη σημασία των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στην προσπάθεια απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο και τις κοινές υποδομές που αναπτύσσει η Ελλάδα με την Αίγυπτο, την Κύπρο και το Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας αναφέρθηκε με δηλώσεις του από το Κάιρο χθες και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Ο υπουργός συμμετείχε στην 7η υπουργική σύνοδο του φόρουμ φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή