Υποχώρηση μεγεθών για τη «Μάρμαρα Ικτίνος» το πρώτο τρίμηνο

Υποχώρηση μεγεθών για τη «Μάρμαρα Ικτίνος» το πρώτο τρίμηνο

Υποχώρηση ενοποιημένων μεγεθών εμφάνισε η «Μάρμαρα Ικτίνος» κατά το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, σε ετήσια βάση.

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποχώρηση ενοποιημένων μεγεθών εμφάνισε η «Μάρμαρα Ικτίνος» κατά το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, σε ετήσια βάση. Ειδικότερα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 19,5% σε 7,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (Ebitda) συρρικνώθηκαν κατά 75%, σε 1,85 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα προ φόρων κέρδη περιορίστηκαν σε 640.000 ευρώ έναντι 1,9 εκατ. ευρώ (-66%). Σύμφωνα με όσα αναφέρει η διοίκηση της μαρμαροβιομηχανίας, το εμπόριο και οι εξαγωγές καλούνται να διαχειριστούν εκτός από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, τις υψηλές τιμές σε βασικά αγαθά, την έλλειψη προμήθειας υλικών και την αύξηση του κόστους στις θαλάσσιες μεταφορές. Η «Ικτίνος» εξάγει σε περισσότερες από 90 χώρες το 97% της παραγωγής της, με τις «μεταφορές να είναι ζωτικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία της και τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα να προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στις εμπορικές ροές της εταιρείας». Με τα δεδομένα αυτά η μαρμαροβιομηχανία σημειώνει ότι η εύρεση εναλλακτικών λύσεων έχει καταστεί δύσκολη, με αποτέλεσμα ο σχεδιασμός για την επόμενη μέρα να είναι σχεδόν αδύνατος.

Σχολιάζοντας τις επιδόσεις του πρώτου τριμήνου, η «Ικτίνος» σημειώνει ακόμη ότι καταγράφεται δραστική υποχώρηση των πωλήσεων στην Κίνα, που αποτελεί διαχρονικά τη μεγαλύτερη αγορά των ελληνικών μαρμαροβιομηχανιών. Η «Ικτίνος» αναφέρει ότι από το 2020 δραστηριοποιείται στην Κίνα σε συνθήκες lockdown και λόγω της αδυναμίας μετάβασης στη χώρα οι πωλήσεις και η προώθηση των προϊόντων γίνεται μέσω φωτογραφιών και βίντεο.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 7,4 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 19,5% σε ετήσια βάση.

Στον αντίποδα, οι αυξημένες πωλήσεις έτοιμων και ημιέτοιμων προϊόντων σε Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες χώρες, σε συνδυασμό με το ταυτόχρονο άνοιγμα νέων αγορών, όπως της Ινδίας, της Αιγύπτου και της Τυνησίας, που απορροφούν ογκομάρμαρα χαμηλότερης διαλογής, έχουν περιορίσει την εξάρτηση των πωλήσεων της «Ικτίνος» από την Κίνα, κατά το πρώτο τρίμηνο, στο 30% έναντι 60%, το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Η εισηγμένη υλοποιεί επενδύσεις της τάξεως των 15,5 εκατ. ευρώ των οποίων η μερίδα του λέοντος αφορά τη ΒΙΠΕ Δράμας (7 εκατ. ευρώ) και το λατομείο του Βώλακα (8,2 εκατ. ευρώ). Η «Ικτίνος», σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αναπτύσσει και ένα καινοτόμο σύστημα ολοκληρωμένης επίβλεψης επίγειας και υπόγειας εκμετάλλευσης λατομείου μαρμάρου με τεχνολογίες γεωεντοπισμού που είναι ύψους 200.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή