Νέος γύρος πιέσεων στην αγορά ομολόγων και στο Χρηματιστήριο

Νέος γύρος πιέσεων στην αγορά ομολόγων και στο Χρηματιστήριο

Απώλειες 2,82% για τον Γενικό Δείκτη – Στο 4,4% η απόδοση του 10ετούς

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφήμερη και εύθραυστη αποδείχθηκε η ανακούφιση τόσο για τις μετοχές όσο και για τα ομόλογα. Η άνοδος της Τετάρτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών αλλά και στις τιμές των ελληνικών ομολόγων έδωσε τη σειρά της σε νέο μπαράζ πωλήσεων, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να χάνει σημαντικές τεχνικές στηρίξεις και η απόδοση του 10ετούς να επιστρέφει στο 4,4% μετά την υποχώρηση στο 4,2% μια μέρα νωρίτερα. Οι δράσεις της ΕΚΤ δεν φαίνεται να πείθουν τους επενδυτές, ενώ η επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της Fed –με τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν ότι τα αμερικανικά επιτόκια ενδέχεται να βρεθούν στο 3,4% μέχρι το τέλος του έτους– διατηρεί τις ανησυχίες για την οικονομία στα ύψη, εντείνοντας τη risk-off διάθεση.

Στη λεωφόρο Αθηνών, οι πωλητές είχαν τα ηνία από την αρχή της συνεδρίασης, ασκώντας ισχυρές πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές καθώς και στην πλειονότητα των blue chips. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 2,82% και έκλεισε στις 815,27 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 81,66 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 3,09% στις 1.965,49 μονάδες, ενώ με απώλειες 3,21% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις 1.255,47 μονάδες.

Οι δράσεις της ΕΚΤ δεν πείθουν τους επενδυτές, που διατηρούν στάση αναμονής και αποφεύγουν την ανάληψη ρίσκου.

Στα μη τραπεζικά blue chips, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν η Jumbo στο -4,44% και η ΕΛΒΑΛΧαλκόρ στο -4,16%, ενώ ακολούθησαν με απώλειες άνω του 3% οι ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Σαράντης, ΕΛΠΕ, Mytilineos, ΟΛΠ και ΟΤΕ. Ανοδικά έκλεισαν μόνο τρεις τίτλοι, η Coca-Cola (+1,42%), η Motor Oil (+0,74%) και η Ελλάκτωρ (+0,59%).

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε «βουτιά» 5,11% στις 531,38 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς να υποχωρεί κατά 5,83%, την Alpha Bank κατά 5,21%, την Εθνική Τράπεζα κατά 5,11% και τη Eurobank κατά 4,81%.

Οι κεντρικές τράπεζες όταν βλέπουν ότι οι οικονομίες επηρεάζονται υπέρ το δέον θα κάνουν παρεμβάσεις. Παρ’ όλα αυτά το δύσκολο είναι να ξέρουμε πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτό, σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Τα πολλά χρόνια ανάπτυξης με φτηνό χρήμα σίγουρα έχουν δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα, συμπληρώνει. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δούμε μεγάλη πτώση στις τιμές των ομολόγων με καταγραφή ιστορικού ρεκόρ πτώσης, ενώ πριν από το α΄ εξάμηνο η αγορά προεξοφλεί τα χειρότερα και πιθανόν κάπου εδώ να γίνει παρέμβαση, η οποία το μόνο που θα καταφέρει στην παρούσα φάση είναι ένα βραχυπρόθεσμο γρήγορο ριμπάουντ. Στην περίπτωση της Ελλάδας έχουμε τελείως διαφορετικά μάκρο μιας και προερχόμαστε από μία πολύχρονη ύφεση με τα δάνεια να έχουν πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ολο αυτό το περιβάλλον επηρεάζει βραχυπρόθεσμα την αγορά, με τις απότομες αυξομειώσεις στο Χ.Α. να αναμένεται να συνεχιστούν ανάλογα με τα γεγονότα, έχοντας τις πιθανότητες ωστόσο να δούμε μια μακροπρόθεσμη ανοδική πορεία τόσο της οικονομίας όσο και του Χρηματιστηρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή