Ανοδος στο Χ.Α. με χαμηλό τζίρο λόγω αργίας στη Γουόλ Στριτ

Ανοδος στο Χ.Α. με χαμηλό τζίρο λόγω αργίας στη Γουόλ Στριτ

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,78% – Υποχώρηση απόδοσης του 10ετούς

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά, πάνω από τις 830 μονάδες, κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον τζίρο να διαμορφώνεται σε χαμηλά επίπεδα λόγω και της αργίας στη Γουόλ Στριτ. Αν και το κλίμα στην Ευρώπη παρέμεινε επιφυλακτικό, με τις ανησυχίες για την ανάπτυξη να κυριαρχούν στις επενδυτικές στρατηγικές, οι στηρίξεις από επιλεγμένα blue chips διατήρησαν την αντίδραση του Χ.Α. που ξεκίνησε την Παρασκευή, ενώ θετικό ήταν το κλίμα και στα ομόλογα αφού η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχώρησε ελαφρώς στο 3,95%, με το spread να συρρικνώνεται εκ νέου στις 226 μ.β. λόγω και της ανόδου στην απόδοση του γερμανικού 10ετούς.

Η κινητικότητα κατά την τρέχουσα εβδομάδα, με γενικές συνελεύσεις και αποκοπές μερισμάτων, μπορεί να αποτελέσει, σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, τον καταλύτη στην προσπάθεια συνέχισης της ανοδικής κίνησης του Γενικού Δείκτη, αν το επιτρέψει το διεθνές κλίμα.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,78% στις 831,81 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 40,93 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,73% στις 2.001,26 μονάδες, ενώ στο +1,75% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης και στις 1.297,18 μονάδες.

Το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε στις 831,81 μονάδες, με τον τζίρο στα 40,93 εκατ. ευρώ.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν η ΔΕΗ στο +4,46% και η Lamda Development στο +4,38%, ενώ ακολούθησε με κέρδη 2,24% ο ΑΔΜΗΕ. Απώλειες κατέγραψαν τρεις τίτλοι: οι Motor Oil (-2,87%), Quest (-1,49%) και Aegean (-0,39%).

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 0,43% στις 521,21 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +0,42%, την Εθνική Τράπεζα στο +0,94%, την Τράπεζα Πειραιώς στο +0,55% και τη Eurobank σταθεροποιητικά στο 0,8580 ευρώ.

Η ανησυχία για την ανάπτυξη της οικονομίας στον τρέχοντα ανοδικό κύκλο επιτοκίων παραμένει το βασικό πτωτικό ρίσκο για τις αγορές και η Depolas Investment Services εκτιμά πως είναι πολύ νωρίς για να διαγνωστεί πιθανός πυθμένας. Παρόλο που είναι πιθανές οι ανοδικές αντιδράσεις, είναι δύσκολο να εδραιωθεί μια μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση, όπως προσθέτει, ενώ τονίζει πως ως περιφερειακή αγορά και το Χ.Α. αναμένεται να ακολουθήσει παρόμοιο μοτίβο.

Τεχνικά, σύμφωνα με την Beta Securities, οι 850 μονάδες φάνηκαν αδύναμες να συγκρατήσουν τη δυναμική της πτώσης, η οποία εκτονώθηκε βραχυπρόθεσμα έως στις 814,37 μονάδες. Ωστόσο, κατά τη χρηματιστηριακή, η αντίδραση που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει ελάχιστο πέρας τις 850 μονάδες, ενώ στη ζώνη 859-854 μονάδων εντοπίζεται καθοδικό χάσμα τιμών το οποίο έδωσε και το έναυσμα για την επιτάχυνση της πτώσης την τρέχουσα εβδομάδα.

Η υπέρβαση αυτού του επιπέδου δεν θα είναι εύκολη, οι αγοραστές θα κληθούν να αυξήσουν τη συναλλακτική δραστηριότητά τους προκειμένου να απορροφήσουν την προσφορά δεδομένης της έντασης των πωλήσεων που έλαβαν χώρα κατά τη διάσπαση των 850 μονάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή